menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2007 |
 
 
 

Wie geeft er nog geld voor de JSF ?
Daarom ludieke actie: Met de pet rond voor de JSF

 
Op 4 december komt er een nieuw rapport uit van de Rekenkamer over de Joint Strike Fighter, het beoogde nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuig. Ter gelegenheid daarvan gaan luchtmacht en wapenindustrie in vier steden voor de JSF collecteren. Want de JSF wordt alsmaar duurder en vliegen kan hij ook al niet: het in Amerika gebouwde testtoestel staat wegens technische mankementen al een half jaar aan de grond. Wie wil er nog geld geven voor zo'n ding?
 
De regering zegt dat ze wil investeren in diplomatie, wederopbouw en steun aan fragiele staten. Dan moet ze niet voor miljarden investeren in een peperdure bommenwerper, waarmee mede-wereldburgers de stuipen op het lijf wordt gejaagd. Zou er iemand in Nederland nog geld willen geven voor de JSF? Wij nemen de proef op de som en gaan, gekleed als militair en wapenhandelaar, de Nederlandse burgers vragen of ze bereid zijn bij te dragen aan de JSF.
 
In Amsterdam en Hoogeveen gaan we met de (luchtmacht)pet rond. In Den Haag wordt met collectebussen gelopen. En in Enschede wordt een echte bake-sale* georganiseerd. In al deze vier steden is een wapenindustrie-poot gevestigd die fors van de JSF hoopt te profiteren. Er zijn nog mensen nodig om spandoeken vast te houden en flyers uit te delen.
 
Als we geld ophalen (al betwijfelen wij ernstig of iemand er een cent voor wil geven) zullen we dat aanbieden aan de in onze stad gevestigde defensiebedrijven. Zo zullen zij misschien in staat zijn om in 2008 te beginnen met het terugbetalen van de 800 miljoen dollar die de overheid heeft voorgeschoten aan de defensie-industrie, om mee te mogen doen met de ontwikkeling van de JSF.
 
Als de JSF wordt aangeschaft, zal dat de duurste wapenaankoop uit de Nederlandse geschiedenis worden, en de kosten lopen nog alsmaar op. In 1999 was er voor de aanschaf en exploitatie van 114 JSF-toestellen 4,5 miljard euro begroot. Anno 2006 werd er voor 85 toestellen 14,6 miljard gereserveerd. Er is maar ้้n oplossing, stap eruit nu het nog kan en schaf geen JSF aan. Dat levert een besparing op van minstens 14,6 miljard euro over 30 jaar. Daar kan heel wat wederopbouw, diplomatie en steun aan fragiele staten van betaald worden.
 
Het idee voor de actie is ontleend aan de (Amerikaanse) leus: /“It will be a great day when our schools get all the money they need and the air force has to hold a bakesale to buy a bomber”./
 
*Doe mee! *
 
*Datum: 4 december 2007
 
Steden waar de actie plaatsvindt:
  • Den Haag – 12.00 – 15.30 u. op Het Plein voor de ingang van Tweede Kamer en het ministerie van Oorlog
  • Amsterdam – 14.00 – 16.00 u. op de Dam
  • Enschede – 14.00 – 17.00 u. in de Haverstraatpassage
  • Hoogeveen – 14.00 – 16.00 u. de grootste winkelstraat van Hoogeveen
* Meer weten? Neem contact op met de Campagne tegen Wapenhandel, telefoon: 020-6164684 of mail naar:info@stopwapenhandel.org .


 


 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2007 |