menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2007 |
 
 
 
West Sahara
12e Congres Polisario

 

 
14 december 2007 - Vanochtend werd door een helicopter van de Minurso, de UN waarnemers missie voor West Sahara, een rondje gevlogen boven Tifariti, een klein plaatsje in bevrijd woestijngebied, waar een groot tentenkamp is verrezen voor het twaalfde Congres van Frente Polisario. Het congresgebouw staat naast de fundamenten van huizen die de Marokkanen vier dagen voor het ingaan van het bestand hebben gebombardeerd.
 
Het twaalfde congres van Polisario is volgens plan geopend door de president van de Saharaans Arabische Democratische Republiek. Daarna is volgens de regels de macht overgedragen aan het congres dat een aantal leden voor die taak moet benoemen. De president noemde daarvoor een aantal namen. Dat voorstel werd aangenomen door handopsteken van de zaal waar ook veel buitenlandse gasten, uit vier continten aanwezig waren. Het Hassanya dialect van het Arabisch was voor hen te volgen door een simultaanvertaling in spaans, frans en engels via hoofdtelefoons van een Deens vertaal-systeem. Vervolgens las de president zijn State of the Union voor. Het waren vijf en twintig pagina's die eindigden met woorden ter gedachtenis van de gevallen martelaren, de nog vastzittende krijgsgevangenen, de verdwenen Saharanen, en de gewetensgevangenen. Maar niet nadat in een korte alinea was opgemerkt dat de gewapende strijd niet wordt gewenst maar dat indien daartoe besloten wordt het erger zal worden dan ooit en de gehele Magreb zal ontwrichten. Het congres is opgedragen aan de nagedachtenis van de martelaar Messaud Mbarek Ahmed Lahsen bijgenaamd Gahgah en heeft als thema de 'totale strijd voor souvereniteit en volledige onafhankelijkheid'.
 
Het Saharaans persbureau heeft de tekst van de speech inmiddels online gezet op: http://www.spsrasd.info/en/detail.php?id=347
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2007 |