menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2007 |
 
 
 
West Sahara
12e Congres Polisario, opzeggen wapenstilstand?

 
15 december 2007 - Vandaag regent het in Tifariti, een klein plaatsje in het bevrijde gedeelte van West-Sahara. Dat gebeurt niet vaak. De tweede dag van het twaalfde congres van Polisario gegon dus heel ongewoon: in de motregen. Het is een belangrijk congres want de vraag is hoe de strijd voor onafhankelijkheid moet worden voortgezet. Daarbij is de optie van het opzeggen van de wapenstilstand nadrukkelijk aanwezig. Wat de hervatting van de strijd zal betekenen is overduidelijk in dit kleine, maar strategisch gelegen plaatsje in bevrijd gebied.
 
De twee en veertig jarige Mohammed weet het als geen ander. Hij woont nu in Madrid maar groeide op in dit normaal zo stoffige maar belangrijke plaatsje langs de Trans Sahara route dat een paar honderd bakstenen huizen telde, en een school, verschillende winkeltjes en een bioscoop en meer dan vijf altijd bruikbare waterputten. Om vandaag het congresgebouw te bereiken moet Mohammed over de fundamenten lopen van de huizen in het wijkje waar hij opgroeide. Er zijn in de buurt verschillende veldslagen geleverd en vijf dagen voordat het bestand werd afgekondigd werden deze huizen door de Marokkaanse luchtmacht gebombardeerd. Nu is Mohammed voor de eerste keer weer terug en het is een emotionele ervaring voor hem.
 
Maar Tifariti is niet meer alleen de puinhoop die de strijd heeft achtergelaten. De spaanse regio Navarra heeft er een goed uitgerust ziekenhuis neergezet en een school. En de fundamenten voor een nieuw wijkje zijn klaar om te worden gestort.
 
Als op het twaalfde congres van Polisario wordt besloten tot het hervatten van de gewapende strijd dan zal die beslissing niet lichtvaardig zijn genomen.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2007 |