menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2007 |
 
 
 
Prodi geeft groen licht voor uitbreiding Italiaanse VS-basis
 
Bericht van Ravage
 
22 januari 2007 - Tegenstanders van de uitbreiding van de Amerikaanse militaire basis in Vicenza zijn uit protest afgelopen vrijdag massaal de straat opgegaan. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de linkse premier Prodi om zich niet tegen de plannen te verzetten.
 
De Italiaanse regering heeft inmiddels haar goedkeuring aan de uitbreidingsplannen gegeven. Veel inwoners van de in Noord-ItaliŽ gelegen oude stad vrezen dat de uitbreiding van wat nu al de grootste militaire basis van de Verenigde Staten in Europa is Vicenza zal vernietigen.
 
Op de militaire vliegbasis van de VS zijn momenteel 2.700 militairen werkzaam. De uitbreiding op de nabijgelegen Dal Molin luchthaven zal de komst van vier extra bataljons mogelijk maken die nu nog in Duitsland zijn gestationeerd. In totaal zullen in 2010 zo'n 4.500 militairen Vicenca bevolken.
 
Het besluit, dat verrassenderwijs op 16 januari door premier Prodi tijdens zijn officiŽle bezoek aan RoemeniŽ werd aangekondigd, zal binnenkort bekrachtigd worden in een kabinetsvergadering. Prodi zei ten overstaan van de pers dat zijn regering zich niet zal verzetten tegen de uitbreiding.
 
Een opmerkelijke uitspraak, aangezien de regeringscoalitie van negen partijen uit zowel liberalen als hardline communisten bestaat. De uitbreidingsplannen zijn overigens al goedgekeurd door de regering van voormalig premier Berlusconi. De militairen in Vicenza maken onderdeel uit van de Amerikaanse bezettingsmacht in Afghanistan en Irak.
 
Pal na de woorden van Prodi braken er spontaan protesten uit in Vicenza. Honderden inwoners namen bezit van het treinstation en schreeuwden leuzen als 'Yankee go home'. Extreem-linkse partijleiders namen afstand van Prodi's woorden en dreigden ermee de herfinanciering van de Italiaanse militaire operaties in Afghanistan te zullen boycotten.
 
bron: www.ravagedigitaal.org/2007nieuws/januari/26/26.php
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2007 |