menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
'Kern van het vredeswerk' wint scriptieprijs
 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 26 september 2008 - RU alumnus Aafke Sanders won vrijdag 26 september de 'Visies op Vrede' Scriptieprijs 2008 en kreeg een cheque uitgereikt ter waarde van 1.500 Euro. Zij schreef een scriptie met de titel 'The Evil Within. Genocide, memory and mythmaking in Cambodia.'
 
Het is de eerste keer dat IKV Pax Christi en Stichting VredesWetenschappen de prijs uitreiken. De scriptieprijs is bedoeld om onderzoek van studenten aan universiteiten en hogescholen naar vrede en veiligheid te bevorderen. Juryvoorzitter en gastmedewerker departement Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Leiden Philip Everts complimenteert de winnaar met haar onderzoek over Cambodja: "De verwerking van traumatische ervaringen tijdens een misdadig regime is voor de Cambodjanen van groot belang. Deze scriptie kan bijdragen aan een collectieve verwerking van een traumatische historische geschiedenis."; volgens de jury de kern van het vredeswerk. Ook is de jury vol lof over de morele en wetenschappelijke durf om deze problematiek aan te pakken en haar moed om naar het onbekende Cambodja af te reizen.
 
Nynke Poortinga (Universiteit van Amsterdam) en Baukje van der Veen (Vrije Universiteit Amsterdam) krijgen een eervolle vermelding. De jury had een moeilijke keus tussen nummer één en de scriptie van Poortinga. Poortinga, doctorandus politicologie, schreef over de vraag waarom Marokkaanse jongeren in Nederland in vergelijking met Turkse jongeren een grotere kans hebben om te radicaliseren. Afgestudeerde antropologie Van der Veen werd net als Sanders geprezen om haar persoonlijke inzet voor en betrokkenheid bij het onderwerp van haar studie. Zij schreef over vredesonderwijs in Israël waarvoor ze daar ook naar afreisde.
 
De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van het werk dat werd ingezonden. Everts: "Moeilijke vraagstukken en ingewikkelde thema's zijn niet uit de weg gegaan." Minder enthousiast was de jury over het wollige taalgebruik - volgens de jury kunnen de formuleringen in veel gevallen beknopter - en over het lage niveau van het Engels.
 
Zes scripties waren genomineerd voor de scriptieprijs 2008. Zij werden geselecteerd uit 31 inzendingen. Gezien de grote belangstelling is het waarschijnlijk dat IKV Pax Christi en Stichting VredesWetenschappen in 2009 opnieuw een scriptieprijs organiseren.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Eva Oosterwegel (IKV Pax Christi), coördinator van de scriptieprijs: 06 48981492
Zie ook: scriptieprijs.ikvpaxchristi.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |