menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Alweer een dode door afschrikbeleid!

 
Persbericht van AAGU
 
7 februari 2008 - In de nacht van 2 op 3 februari jl. is een Algerijnse man gestorven in de Rotterdamse bajesboot Bibby Stockholm. Die middag ervoor was hij voor hartklachten behandeld met: hoestsiroop. Meer medische zorg werd niet geboden, onderzoek werd niet gedaan.
 
Zijn celgenoten sloegen die nacht alarm, omdat het niet goed met hem ging. Dit werd genegeerd. Hij is daarna overleden. Pas twee uur na zijn dood ging de deur open.
 
Dit verhaal over de dood van de man is naar buiten gekomen doordat mensen die op dezelfde afdeling zaten de SP hebben gebeld. Krista van Velzen heeft vragen gesteld aan Albayrak, staatssecretaris van justitie, belast met 'vreemdelingenzaken'. Deze zal niet eerder verantwoording afleggen dan over drie weken!
 
Ondanks pogingen meer te weten te komen, zijn we niet verder gekomen dan een voornaam: Karim. Hij kwam waarschijnlijk uit de hoofdstad Algiers.
 
Het is bekend dat de medische zorg in de detentie- en uitzetcentra voor mensen zonder papieren slecht is. Voor wat betreft de Rotterdamse bajesboten deed eind januari het CPT (Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen) de aanbeveling dat er altijd een verpleegkundige aanwezig moet zijn en dat er ?s nachts een dokter ?on call? moet zijn.
 
Met andere woorden: dat is nu dus niet zo!
 
Of het veel uitmaakt? De privé bewakers van Group 4 Securicor die de scepter zwaaien in deze detentiecentra bekommeren zich weinig om het welzijn van hun gevangenen. Ze zijn onprofessioneel, kunnen niet met de mensen en hun wanhoop en trauma?s omgaan, en zijn vaak agressief en
bot. Het zijn deze bewakers die de nacht van het overlijden van Karim niet, of niet snel genoeg, op de noodoproepen van zijn celgenoten hebben gereageerd.
 
Helaas was Karim op de bajesboten niet de eerste. Helaas was hij in Nederland niet de eerste. Denk aan de elf doden van de Schipholbrand, denk aan Michael Osey, die op de vlucht voor een tweede keer Kamp Zeist zijn dood tegemoet viel. Denk aan de vele zelfmoorden uit angst voor deportatie.
 
Het is het voor een grijpstuiver af willen geraken van door de Europese regeringen ongewenste immigranten en vluchtelingen dat ten grondslag ligt aan de dood van Karim. Goedkoop opsluiten, slechte voorzieningen, nauwelijks opgeleide bewakers.. Alles moet zo snel en zo adequaat mogelijk.
 
Gevolg is de totale veronachtzaming van de levens van mensen en de ontkenning van hun (recht om te) bestaan, en dat alles om de Westerse economieën, gebouwd op de uitbuiting van arme landen, gegrondvest op een nog altijd kolonialistische en nationalistische mentaliteit, in stand te houden.
 
Aan de stelselmatige ongelijke verdeling van welvaart in de wereld en het bouwen van Fort Europa veranderen wat kamervragen van de SP en wat aanbevelingen van een Europees anti folter comité, dat eenmaal in de vijf jaar eens polshoogte komt nemen, helemaal niets!
Daarom moeten we telkens weer aan de poorten rammelen van dit Fort Europa, en die poorten, dat zijn letterlijk de hekken en muren en het NATO draad en de tralies van de detentiecentra, zoals de Rotterdamse bajesboten.
Kom daarom lawaai maken en je steun betuigen aan de mensen daarbinnen aanstaande zondag, en stuur deze oproep door! AAGU www.aagu.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |