menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
razzia in Boekarest met bewapende speciale eenheden en willekeurige arrestaties
Massale politie repressie tegen anti-NAVO activisten

 
Persbericht van XminY
 
arrestatie 2 april 2008 - Activisten uit Roemenië en andere landen uit Europa zijn afgereisd naar Boekarest, waar dit jaar de NAVO top plaats vindt, om een tegengeluid te laten horen. Op de eerste dag van de top reageert de Roemeense politie met geweld en massa arrestaties. Ook in Polen en Brussel is de afgelopen weken met excessief geweld gereageerd op anti-NAVO activisten. De NAVO, die als doel zegt te hebben haar lidstaten te beschermen, snoert kritische burgers van diezelfde lidstaten de mond.
 
Op 2 april, de eerste dag van de NAVO top, vond er in de door anti-NAVO demonstranten gehuurde ontmoetingsruimte, een razzia plaats. Een gemaskerde en met geweren bewapende speciale eenheid van de Roemeense politie drong de ruimte binnen. Met veel geweld zijn alle op dat moment binnen aanwezigen opgepakt.
 
arrestantenbus Al een dag voor het begin van de NAVO top werden in Boekarest de straten leeg geveegd. Een ieder die er in de ogen van de politie verdacht uit zag, werd opgepakt. Ook aan de Roemeense grens werden mensen er tussenuit geplukt. Sommigen demonstranten mochten doorreizen, voor anderen bleef de grens gesloten. De aangehouden personen, zowel in Boekarest als aan de grens werden langdurig ingesloten voor intimiderende ondervragingen, het maken van foto's en vingerafdrukken. In de aanloop naar de top kregen, bij de autoriteiten bekende, Roemeense activisten te maken met huisbezoeken en telefoontjes van de Roemeense inlichtingendienst. Men werd gewaarschuwd zich niet in de protesten te mengen.
 
In de afgelopen weken werd ook in andere landen geprotesteerd tegen de NAVO. Op 22 maart jl., vijf jaar na het begin van de oorlog in Irak, trokken 800 demonstranten naar NAVO hoofdkwartier in Brussel, met als doel deze te sluiten om verdere oorlogsmisdaden te voorkomen. Uit maar liefst 17 verschillende landen namen mensen deel aan deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De politie zette honden, paarden en het waterkanon en maakte 500 arrestanten.
 
Een week later, op 29 maart, werd er gedemonstreerd in Slupsk tegen de komst van een nieuwe militaire basis in Noord Polen. Eventuele raket aanvallen uit het Midden-Oosten moeten vanuit hier onderschept gaan worden door een onderdeel van het Amerikaanse (anti)raketschild. De vreedzaam verlopen demonstratie werd de volgende dag beantwoord door een politie inval in een woonhuis in Slupsk, waar een deel van de betogers sliep. Een traangasgranaat werd voorafgaand aan de inval naar binnen gegooid en de aanhouding van de 24 aanwezigen ging gepaard met buitensporig geweld. Momenteel zitten negen mensen nog vast en zijn aangeklaagd voor verzet bij arrestatie terwijl de reden van de inval vooralsnog onduidelijk is gebleven.
 
Zoals blijkt uit de afgelopen twee weken, wordt elk breed gedragen protest tegen de NAVO hardhandig de kop ingedrukt. Dit terwijl de NAVO pretendeert een beschermende rol te hebben voor haar lidstaten en dus haar burgers. Met de zelf verkozen uitbreiding van de NAVO, zal ook het protest groeien en internationaliseren.
 
Roy Pullens en Marjolein van de Water
XminY solidariteitsfonds
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Marjolein van de Water
Woordvoerder XminY Solidariteitsfonds
de Wittenstraat 43-45, 1052AL Amsterdam
tel: 020-6279661, fax:020-6228229. www.x-y.org
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |