menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Protest tegen verjaarsfeest NAVO in Straatsburg en Kehl
Verslag van de overkant: de Ostermarsch in Kehl

 
Door Boyd Noorda, Socia Media. Mede mogelijk gemaakt door VredesMagazine en Vredesfonds, die de reiskosten voor hun rekening namen.
 
Pagina 1
 
Als onderdeel van de protesten tegen het 60-jarig verjaardagsfeest van de NAVO op 4 april, organiseerde het Freidensnetz Baden-Württemberg haar jaarlijkse, regionale Ostermarsch (Paasmars) in het Duitse stadje Kehl. Kehl ligt aan de Rijn, tegenover de Franse stad Straatsburg. Beide steden worden verbonden door de bekende Europabrug, een spoorbrug en de voetgangersbrug 'Passerelle'.
 
De Ostermarsch werd speciaal een week vroeger gehouden, zodat men, na een tocht door Kehl, de Europabrug kon oversteken om aan te sluiten bij de grote 'NO to NATO' demonstratie in Straatsburg. Enkele weken tevoren werd echter onzeker of dit toegestaan zou worden. In Straatsburg werden namelijk niet alleen een tegenconferentie en grote demonstratie georganiseerd, maar ook geweldloze blokkade-acties gepland. Niet geheel onlogisch dat de autoriteiten niet zaten te wachten op mogelijke versterking van blokade-acties vanuit Duitsland.
 
De organisatoren voerden zelfs een rechtzaak om hun recht op demonstratie en vrije meningsuiting op te eisen. Het mocht niet baten. De Duitse autoriteiten voerden zelfs aan dat deze Ostermarsch geen regionale aangelegenheid was, maar dat er nationaal opgeroepen werd om naar Straatsburg te komen. Daarbij werd verwezen naar 'talloze' vermeldingen van de Ostermarsch op websites door het hele land. Voor het gemak ging men er even aan voorbij dat er inderdaad op vele plaatsen in Duitsland Ostermarschen plaatsvinden, op andere data ...
 
Ook Kehl werd voorafgaand aan de NAVO-verjaardag al een compleet belegerde stad. Op zaterdagochtend 4 april zouden immers de staatshoofden vanuit Kehl de Passerrelle voetgangersbrug oversteken, tegemoet gekomen door de Franse president Sarkozy, voor een 'fotomoment'.
In Kehl leek wel een 'autoshow' van politievoertuigen gaande. Tientallen modellen waren er te zien, van personenauto's en allerhande busjes, tot waterkanonnen en pantservoertuigen. Vlak buiten de stad was een tijdelijke helihaven. En natuurlijk waren er een kleine 15.000 agenten opgeroepen, elk hotel in de wijde omtrek rond Kehl zat vol met politie.
 
Ostermarsch in Kehl
Tegen 11:00 beginnen de demonstranten te verzamelen op een groot terrein aan de rand van de binnenstad. De speciale 'Friedenslok' trein uit Nordrhein-Westfalen is inmiddels aangekomen met 700 à 800 demonstranten. Een aantal bussen zijn vertraagd door de veiligheidsmaatregelen.
 
Ostermarsch in Kehl
Een rap-duo warmt de menigte op met zeer kritische teksten. Pikant detail: omdat de stroomgenerator van de organisatie stuk ging, leende de politie een generator.
Er zijn veel journalisten aanwezig.
 
Ostermarsch in Kehl
Om 11:10 begint het al druk te worden, de autoriteiten melden uiteindelijk 4.000 tot 6.000 deelnemers aan de Ostermarsch. Zelf schatte ik ruim 2.000 mensen, hetgeen lokale media bevestigden.
 
Ostermarsch in Kehl
 
Ostermarsch in Kehl
Het was een opvallend gemelleerd gezelschap, Trukse communisten, gezinnen met kinderen uit Kehl, mensenrechtenactivisten, christelijke vredesorganisaties, ouderen, noem maar op.
 
Ostermarsch in Kehl
 
Ostermarsch in Kehl
Aan de kant van de uitgang van het terrein stond over de hele straatlengte een muur van politiebusjes, zo dicht op elkaar dat er niemand tussendoor kon. Ook reden er continue collonnes busjes langs het terrein. In de achtergrond één van de vele pleintjes en veldjes die vol staan met wachtende poilitiebusjes.
 
Ostermarsch in Kehl
Om 12:30 mocht de demonstratie eindelijk vertrekken voor de route door de stad.
 
Ostermarsch in Kehl
Langs de muur van politiebusjes richting binnenstad.
 
Ostermarsch in Kehl
 
Ostermarsch in Kehl
 
Ostermarsch in Kehl
Opvallend was, naast de overmaat aan ME, dat er ook allerlei 'speciale' politieagenten in hesjes aanwezig waren, die normaal aanspreekbaar waren en als een soort bliksemafleiders dienden.
 
Vervolg op pagina 2 >
 
Foto's © 2009 Boyd Noorda. Grote versies en andere foto's op aanvraag via Socia Media
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |