menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2010 |
 
 
 
Campagne tegen Wapenhandel in aandelen
 
Bericht van Campagne tegen Wapenhandel
 
1 juni 2010 - Het op een na grootste wapenbedrijf van Europa is EADS, de European Aeronatic, Defence and Space company. Het bedrijf is eigendom van het Duitse Dailmer (producent van Mercedes maar ook van vele soorten militaire voertuigen), het Franse Lagardčre, (gedeeltelijk Frans staatseigendom en gedeeltelijk van meneer Arnaud Lagardčre), een Spaanse staatsinvesteringsmaatschappij en verder verschillende grote particuliere investeringsfondsen.
 
En sinds kort ook van een aantal actievoerders tegen wapenhandel, die voor €15,- elk een aandeel hebben gekocht, en daarmee spreekrecht hebben op de aandeelhoudersvergadering. Deze wordt elk jaar in Amsterdam gehouden, omdat EADS vanwege het gunstige Nederlandse belastingklimaat hier is gevestigd.
 
Dit jaar bezocht de Campagne tegen Wapenhandel de jaarvergadering samen met twee actievoerders van de Kritischen AktionärInnen Daimler. De beschikbare spreektijd (5 minuten per aandeel) werd ten volle benut om vragen te stellen over dubieuze leveringen van EADS, over hun aandeel in de productie van nieuwe Franse kernwapens, en over de mogelijkheid om van wapenproductie om te schakelen op civiele productie.
 
De hele bestuurstop van EADS was aanwezig en presenteerde trots hun mooie vliegtuigen, raketten en gevechtshelicopters. De blije jongensdroom werd wreed verstoord door de vragen van de vredesactivisten. In hun –verplichte- beantwoording benadrukte de EADS top dat er in het EADS jaarverslag een hoofdstuk Corporate Responsibility is opgenomen, waarin staat dat EADS zich aan alle wetten houden en corruptie willen tegengaan.
Dat lijkt ons wel het minste wat men van een bedrijf mag verwachten. Verder stelde met name de Franse topman trots te zijn op de productie van de M-51, de nieuwe nucleaire raket voor Franse kernonderzeeërs. Maar ontkende vervolgens iets te maken te hebben met kernwapens, want EADS maakt alleen de draagraket en niet de nucleaire lading voor deze raket. Met deze kromme redenering is het EADS inmiddels wel gelukt om weer te worden opgenomen in het Noors pensioenfonds, waar ze eerder uit waren verwijderd vanwege hun nucleaire productie.
Wij zullen onze zusterorganisatie in Noorwegen vragen hier actie tegen te ondernemen.
 
www.stopwapenhandel.org
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2010 |