menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2010 |
 
 
 
PvdA: Doorgaan met testfase JSF onverantwoord
 
20 mei 2010 - De PvdA trekt haar steun aan de testfase van de JSF in. Een jaar geleden hebben we onder strenge voorwaarden ingestemd met de aanschaf van twee testtoestellen. Inmiddels wordt duidelijk dat die voorwaarden niet waargemaakt worden. De kosten van het project lopen de spuigaten uit en het gaat nog meer tijd in beslag nemen. De PvdA zou het onverantwoord vinden als we de stekker er nu niet uit trekken.
 
Toen de fractie akkoord ging met de aanschaf van twee testtoestellen heeft de PvdA aangegeven dat er dan wel aan een aantal voorwaarden moest worden voldaan. Zo zouden er banen en economische groei moeten komen en het toestel zou een modern gevechtsvliegtuig worden dat aan de vele taken van defensie kan bijdragen. Inmiddels wordt duidelijk dat veel van die toezeggingen ver van de realiteit af staan. Uit de Verenigde Staten komen berichten dat het project aanzienlijk meer kost en het nog een behoorlijke tijd kan duren voor de eerste toestellen écht vliegen. Sterker nog, het hele project is in de VS onder curatele gesteld. Geld uit blijven geven aan een onzeker project, waarvan de kans op succes door steeds meer mensen betwijfeld wordt, vindt de PvdA onverantwoord.
 
De F16’s die we hebben, kunnen hun taken voorlopig nog naar behoren uitvoeren. De PvdA-fractie vindt dat we daarom zolang mogelijk met deze vliegtuigen moeten blijven werken. Het geeft ons de ruimte om op een later moment, als de F16s echt niet meer toereikend zijn en de rust in de economie is teruggekeerd, te kijken naar een vervangend toestel. We kunnen ons dan baseren op het aanbod en de prijzen die dan gelden en investeren in een realistische toekomst van de Nederlandse krijgsmacht.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2010 |