menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2010 |
 
 
 
VS pompt Saoedi-ArabiŽ vol met wapentuig
 
Bericht van Ravagedigitaal
 
11 november 2010 - De VS heeft de grootste wapenverkoop in hun geschiedenis afgesloten met Saoedi-ArabiŽ. Waarnemers vrezen dat de geschiedenis zich herhaalt, want ook Iran beschikt dankzij dergelijke wapenverkopen momenteel over geavanceerd wapentuig.
 
Toen de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 de sjah verdreef, erfde het regime van ayatollah Khomeini een militaire goudmijn: voor miljarden aan hoogtechnologische wapens die afkomstig waren van de VS. Denk onder meer aan de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen uit die tijd, zoals F-14 Tomcats en F-4 Phantoms, M60 tanks en Sidewinder raketten.
 
De beslissing van de Amerikaanse regering vorige maand om voor miljarden dollar wapens te verkopen aan instabiele regeringen in de Golf voedt de vrees voor een herhaling van die geschiedenis. De VS verkocht wapens aan onder meer Saoedi-ArabiŽ, Oman, Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.
 
Volgens het Government Accountability Office (GAO), een onderzoekstak van het Amerikaanse Congres, is tussen 2005 en 2009 al voor ongeveer 40 miljard dollar aan wapens verkocht aan deze zes landen. Saoedi-ArabiŽ (11,2 miljard) en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de grootste afnemers. De wapenverkopen aan Iran toonden aan dat die een symbool werden voor de Amerikaanse steun aan een repressief regime.
 
Saoedi-ArabiŽ koopt van Amerika een wapenpakket ter waarde van 60 miljard dollar. Het pakket omvat onder meer de aanschaf van 84 F-15 gevechtsvliegtuigen en 72 Black Hawk helikopters gemaakt door Sikorsky Aircraft. De mega-order, mogelijk gemaakt door de spanningen rond Iran, betekent een enorme impuls voor de Amerikaanse wapenindustrie.
 
Volgens Natalie J. Goldring van het Center for Peace and Security Studies van de Georgetown University, zijn aan deze en andere wapenverkopen in het Midden-Oosten enorme risico's verbonden. "Een van de grote vraagtekens is de stabiliteit van het Saoedische koninkrijk. Als de regering valt, riskeren we dat vijanden toegang krijgen tot geavanceerd wapentuig."
 
Volgens Goldring zet de regering-Obama een stap vooruit en twee stappen achteruit. Vorig jaar werd immers aangekondigd dat de VS zou deelnemen aan gesprekken over een wereldwijd Verdrag op Wapenhandel. Maar de verkoop aan Saoedi-ArabiŽ stuurt een heel ander signaal naar de regio, zegt ze. "Dit zegt zonder meer dat het business as usual is in het Midden-Oosten. Op die manier wordt een nieuwe ronde in de wapenwedloop gelanceerd."
 
Ook Nederland verkoopt wapentuig aan Saoedi-ArabiŽ, meldt Campagne tegen Wapenhandel. In het rapport Analyse Nederlandse wapenexport 2009 wordt vermeld dat vorig jaar ook aan dubieuze regimes als dat van Pakistan, Jemen en Nigeria wapentuig werd verkocht. Het gaat vaak om radar- en communicatiesystemen en om onderdelen voor schepen en helikopters. De transacties staan op gespannen voet met de Europese gedragscode voor wapenleveranties.
 
Vorig jaar kocht het regime van Jemen voor 2 miljoen euro aan wapentuig in Nederland. Dat is het hoogste bedrag in tien jaar tijd. De totale waarde van de Nederlandse wapenexport bedroeg vorig jaar 1,41 miljard euro, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2008. Daarmee zit de Nederlandse wapenhandel nog altijd in de lift. Belangrijkste bestemming bleek Marokko dat drie oorlogsschepen bestelde voor de lieve prijs van 555 miljoen euro. Het ontwikkelingsland steekt zich daarmee diep in de schulden.
 
Bron: Ravagedigitaal
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2010 |