menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2011 |
 
 
 
Nederlandse huisbankier RBS betrokken bij investeringen in clustermunitie
 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Brussel, 25 mei 2011 - De NederIandse huisbankier, de Royal Bank of Scotland (RBS) blijkt volgens een vandaag gepubliceerd rapport 'Worldwide Investments in Cluster Munitions; a shared responsibility' nog steeds te investeren in diverse producenten van clustermunitie.
 
De RBS behoort tot de top vijf van grootste investeerders in producenten van clustermunitie ter wereld. In een debat in de Tweede Kamer in september 2010 gaf Minister Donner destijds aan dat "in overleg met de Royal Bank of Scotland nadere garanties verkregen zijn met betrekking tot de leningen die de bank verschaft en de dienstverlening. De bank heeft daarvan aangegeven dat dit niet zal zijn ten aanzien van bedrijven in clustermunitie". Roos Boer van IKV Pax Christi en co-auteur van het rapport: "Dat de Nederlandse huisbankier nog geen maand later een lening verstrekt aan Alliant Techsystems, een bedrijf dat al jaren lang bekend staat als producent van clustermunitie, laat zien dat mooie woorden alleen niet helpen."
 
Wereldwijd investeren banken en pensioenfondsen nog altijd 39 miljard dollar in producenten van clustermunitie, net als landmijnen verboden door internationale wetgeving. Het rapport is een uitgave van IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen (België), beide leden van de internationale clustermunitie coalitie, een coalitie van 350 organisaties.
 
De auteurs van het rapport roepen EU-lidstaten op om hun verantwoordelijkheid te nemen en sluitende wetgeving te maken over investeringen in clustermunitie. Landen als België, Ierland en Luxemburg nemen het voortouw, via wetten die de financiering van clustermunitie aan banden leggen. De Nederlandse regering heeft vooralsnog twee moties die hiertoe opriepen niet uitgevoerd.
 
Boer: "Wat we zien in het rapport is dat wetgeving werkt en die stap heeft Nederland nog steeds niet gezet. In het hele rapport zijn geen investeringen in clustermunitie producenten gevonden uit landen die dat bij wet verbieden, terwijl we zien dat in Nederland er nog wel degelijk investeringen te vinden zijn."
 
Nederland ratificeerde op 23 februari 2011 het Clustermunitie Verdrag, maar sprak hierbij niet uit dat ze investeringen ook als verboden ziet. Na een motie uit de Tweede Kamer (december 2009) riep ook de Eerste Kamer (maart 2011) de Nederlandse regering op tot een dergelijk verbod. Boer: "Sinds het aannemen van de motie in de Eerste Kamer op 29 maart is het oorverdovend stil vanuit de regering terwijl er toch echt in beide kamers is opgeroepen tot een verbod op investeringen in clustermunitie. Wij roepen de Nederlandse regering op gehoor te geven aan de moties en er alles aan te doen om clustermunitie uit te bannen, en investeringen tegen te gaan."
 
Een positieve boodschap over Nederland is er ook: van de 47 financiële instellingen die in het rapport geprezen worden voor hun beleid om niet meer te investeren in clusterbommen komen er 16 uit Nederland. Boer: "Dat is een heel goed signaal over de welwillendheid onder financiële instellingen in Nederland. Helaas zien we ook wel tekortkomingen in beleid, waardoor investeringen toch nog plaatsvinden, zoals bij Rabobank en Aegon. Zij zouden om betrokkenheid volledig te voorkomen, deze tekortkomingen moeten aanpassen.
 

 
Noten voor de pers
 
Op 25 mei om 10 uur wordt het rapport gepresenteerd op een persconferentie in het Residence Palace in Brussel. Europarlementariër van de Oostenrijkse Groenen mevrouw Ulrike Lunacek zal het eerste rapport officieel in ontvangst nemen en tevens spreken tijdens de persconferentie. Vanaf dat tijdstip zijn het rapport en de belangrijkste bevindingen beschikbaar op de website www.ikvpaxchristi.nl of www.stopexplosieveinvesteringen.nl
 
Naar aanleiding van dit rapport zal in 12 landen (waaronder Cambodja, Japan, Canada, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) actie gevoerd worden om financiële instellingen te bewegen af te zien van investeringen en/of regeringen op te roepen tot wetgeving.
 
Onderzoeksbureau Profundo voerde het onderzoek naar producenten van clustermunitie en financiële investeringen uit.
 
Voor meer informatie kunt u bellen met Helma Maas, persvoorlichter IKV Pax Christi, 06 48981488
 
Achtergrondinformatie
Wat is clustermunitie?
Een clusterbom, of clustermunitie, bestaat uit een huls met daarin een groot aantal kleinere bommen (submunitie). Deze hulzen kunnen door vliegtuigen worden afgeworpen of vanaf de grond worden afgevuurd. In de lucht breekt de huls open en laat de submunitie vrij om een gebied te bedekken met de omvang van een aantal voetbalvelden. Wie zich ook in dat gebied bevindt, militair of burger, loopt groot risico slachtoffer te worden.
 
Naast de directe impact van het gebruik van clustermunitie, brengen ze burgerlevens ook in gevaar lang nadat een conflict is beëindigd. Dit komt door het hoge aantal submunitie dat faalt bij het exploderen en daardoor de facto werkt als een landmijn. Het overgrote deel van de slachtoffers valt onder burgers. Door de aantrekkingskracht van het speelgoedachtige uiterlijk van de submunities, lopen kinderen bovendien meer risico dan volwassenen om te worden verminkt of gedood.
 
Wie hebben clustermunitie gebruikt?
Landen die in het verleden clustermunitie gebruikt, waaronder Nederland, zijn onder meer : Eritrea, Ethiopië, Frankrijk, Georgië, Israël, Libië, Marokko, Nederland, Nigeria, Rusland (USSR), Saoedi-Arabië, Thailand, Voormalig Joegoslavië (Servië), Soedan, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Wat staat er in het Clustermunitie verdrag (CCM)? Het Clustermunitie verdrag trad op 1 augustus 2010 in werking als bindend internationaal recht. Het verbiedt het gebruik, de productie, het opslaan en vervoer van clustermunitie. Het verbiedt ook het assisteren van derden in bijvoorbeeld het gebruik of de productie van clustermunitie. Het verdrag verplicht staten tevens hun voorraden te vernietigen, getroffen gebieden te ruimen en slachtofferhulp te bieden aan getroffen gemeenschappen. Wie hebben de CCM ondertekend? Afghanistan, Albania, Angola, Antigua & Barbuda, Australia, Austria, Belgium, Benin, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Botswana, Bulgaria, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Canada, Cape Verde, Central African Republic, Chad, Chile, Colombia, Comoros, Congo, Democratic Republic of Congo, Republic of Cook Islands, Costa Rica, Côte d'Ivoire, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Djibouti, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Fiji, France, Gambia, Germany, Ghana, Guatemala, Guinea, Guinea Bissau, Haiti, The Holy See, Honduras, Hungary, Iceland, Indonesia, Iraq, Ireland, Italy, Jamaica, Japan, Kenya, Lao PDR, Lebanon, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Macedonia FYR, Madagascar, Malawi, Mali, Malta, Mauritania, Mexico, Moldova Republic of, Monaco, Montenegro, Mozambique, Namibia, Nauru, Netherlands, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, Norway, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Philippines, Portugal, Rwanda, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, San Marino, São Tomé and Principe, Senegal, Seychelles, Sierra Leone, Slovenia, Somalia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda, United Kingdom, Uruguay and Zambia.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2011 |