menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2012 |
 
 
 
Omslag naar duurzame energie goed voor mensenrechten en vrede
Nederland moet af van olieafhankelijkheid

 
Persbericht van Projectgroep Energie en Geopolitiek
 
Amsterdam, 18 september 2012 - De olieproductie in Europa loopt terug, en dat maakt ons steeds afhankelijker van olie uit onstabiele regio's, waar de oliewinning verbonden is met (gewapende) conflicten, repressie en mensenrechtenschendingen. Slechts 27% van de olieproductie komt uit landen die te kenmerken zijn als stabiel. Dat concludeert de Projectgroep Energie en Geopolitiek in de vandaag gepubliceerde factsheet '/Duurzame energie voor duurzame vrede/'. De factsheet is gepubliceerd in het kader van de Vredesweek, die dit jaar het thema 'Powered by Peace' heeft
 
De gemiddelde Nederlander gebruikt 22 vaten olie per jaar. Tegelijkertijd wordt olie schaarser, duurder en moeilijker te winnen. Alternatieven voor olie staan nog in de kinderschoenen. Een snelle omslag naar duurzame energie heeft grote economische en geopolitieke voordelen voor Europa en neemt een bron van conflicten en mensenrechtenschendingen weg.
 
Een belangrijk deel van de Nederlandse olie komt uit Rusland, Nigeria en de Golfregio. Staten waar autoritaire regimes hun macht in stand houden met behulp van oliegeld. Met dat geld kunnen bovendien buitensporige wapenaankopen gefinancierd worden. Tegelijkertijd is strijd om de controle over oliebronnen en de toegang daartoe vaak een bron van (gewapende) conflicten en mensenrechtenschendingen.
 
De Projectgroep Energie en Geopolitiek pleit voor een snelle omslag naar duurzame energie, niet alleen uit milieu-overwegingen, maar ook om mensenrechtenschendingen en conflicten te voorkomen.
 
De projectgroep is een samenwerking van Campagne tegen Wapenhandel, Kerk en Vrede, Peakoil Nederland en VD AMOK.
 
Download de factsheet.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Peter Polder - 06-26200729
www.stopwapenhandel.org
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2012 |