menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2012 |
 
 
 
Vredesstemwijzer van IKV Pax Christi
 
Bericht van PAIS
 
30 augustus 2012 - IKV Pax Christi heeft een Vredesstemwijzer www.vredesstemwijzer.nl uitgebracht. Met deze stemwijzer kunnen Nederlandse kiezers de politieke partijen toetsen op hun standpunten wat betreft vrede en veiligheid. Enkele vragen leveren evenwel een probleem op.
 
Daarbij gaat het vooral om de vraag of je het eens bent met de stelling: 'Het beschermen van burgers in conflictgebieden moet een hoofdtaak van het Nederlandse leger worden.' Velen zullen op het eerste gezicht geneigd zijn het met deze stelling eens te zijn. Maar waar stem je dan mee in? Met bombardementen zoals in Libië?
 
Soortgelijke problemen zijn er met de stelling: 'Nederland moet in haar buitenlands beleid meer prioriteit geven aan kwetsbare, fragiele, staten zoals Afghanistan, Zuid-Soedan en Congo.' Als je daar 'eens' invult, betekent dat dan dat je het eens bent met de politiemissie in Kunduz?   Wellicht wel, want als je bij alle stellingen 'helemaal eens' invult kom je uit bij Groen Links!
 
[Opmerking redactie Vredessite: Merkwaardig is dat de stemwijzer draait op Facebook en de 'programmatuur' draait op de server frislabs.nl. De website van dit domein bestaat uit één enkele pagina zonder enige duiding. Gelukkig blijkt het te gaan om een legitiem web-bureautje.]
 

 
Aanvullend:
Persbericht IKV Pax Christi 3 september
 
Uitkomst Vredesstemwijzer verandert na D66 partijcongres
 
Op 21 augustus lanceerde 'Minister van Vrede' Jörgen Raymann de Vredesstemwijzer www.vredesstemwijzer.nl. Na het D66 partijcongres stijgt deze partij één plaats in de Vredesstemwijzer. Wie op alle stellingen ‘helemaal mee eens’ invult, komt nog steeds uit op Groen Links.
 
PvdA komt als tweede beste match uit de bus en D66 en SP delen de derde plaats. Het CDA zakt iets weg in de Vredesstemwijzer nu is gebleken uit de berekeningen van het Centraal Planbureau dat deze partij toch een half miljard bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. Het CDA partijprogramma, waarop de vredesstemwijzer zich baseert, noemt geen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.
 
D66 nam amendementen aan op het gebied van internationale wapenhandel en het belang van burgerbescherming bij vredesoperaties. IKV Pax Christi juicht ook toe dat D66 pleit voor een Europees importverbod op grondstoffen die zijn verkregen met geweld of mensenrechtenschendingen. Daarmee is D66 met de PvdA de tweede partij in Nederland die zich expliciet uitspreekt voor een dergelijk importverbod.
 
Volgens de Minister van Vrede, Jörgen Raymann, willen mensen niet ongewild medeplichtig zijn als ze producten kopen die van deze grondstoffen gemaakt zijn. In het radioprogramma Giel! zei hij: “Het moet toch niet zo zijn dat ik mijn licht aan doe thuis en dat er ergens in Colombia landroof wordt gepleegd of zelfs moorden worden gepleegd om die kolen te winnen, zonder dat ik daar van afweet?”
 
IKV Pax Christi voert in de komende Vredesweek onder het motto ‘Powered by Peace’ campagne voor meer transparantie in de grondstoffenketen. De organisatie pleit voor een importverbod op grondstoffen als goud, olie en steenkool die zijn verkregen met geweld of ernstige mensenrechtenschendingen.
 
De doelstelling van de Vredesstemwijzer is om mensen die vraagstukken van vrede, veiligheid en mensenrechten belangrijk vinden een wegwijzer te bieden in de partijprogramma’s. IKV Pax Christi hoopt daarmee dat deze onderwerpen in de verkiezingscampagnes een grotere rol krijgen dan tot dusverre het geval is geweest. Het gaat om belangrijke en soms kostbare vraagstukken, zoals de aanschaf van de JSF, de inzet van Nederland in de strijd tegen ongelimiteerde internationale wapenhandel en de rol van de Nederlandse krijgsmacht.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2012 |