Vredesduif met olijftak in snavel.

Ontdemocratisering en oorlog

20-10-2012 Op 17 en 18 november a.s. organiseert de Informationsstelle Militarisierung (IMI) een congres over de relatie democratie en oorlog.

 

Democratie wordt de laatste tijd vaak aangevoerd als argument om aan een oorlog mee te doen, terwijl buitensporig geweld over het algemeen niet bevorderlijk is om democratie tot stand te brengen.En hoe staat het met democratische controle? Net als bij het schaken is het moeilijk de strijd te winnen zonder de echte plannen geheim te houden. Heeft de burger of het parlement controle op wat er in internationale topoverleggen bekonkeld wordt? En hoe zit het met illegale oorlogsvoering (bijv. dronesinzet over de grens), valt zoiets onder de democratisch tot stand gekomen wetgeving? Is buitenlands beleid een thema waar je je in het binnenland mee mag bemoeien? Wie beslist er over de aankoop van nieuwe bommenwerpers?

 

Het congres wordt gehouden in Tübingen en is gratis toegankelijk. Vanuit Nederland is Tübingen goedkoop te bereiken met groepstickets voor de trein.

 

Zie voor het programma:

http://www.imi-online.de/2012/09/25/imi-kongress-2012-17-18-november-entdemokratisierung-und-krieg-kriegerische-demokratie/

Bron: www.imi-online.de, 25-9-2012