Vredesduif met olijftak in snavel.

Apartheidsfruit de winkel uit

30-11-2012 Op 29 november voerden een veertigtal activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" een blokkadeactie uit in Barendrecht op de stoep van het IsraŽlische (export)bedrijf Mehadrin en hun afnemer Olympic Fruit.

 

Met het motto 'Apartheidsfruit de winkel uit' protesteerden zij tegen de handel in tuinbouwproducten uit de IsraŽlische nederzettingen, illegaal volgens de 4e Conventie van Geneve.†Vrachtwagens met fruit werden tegengehouden onderweg naar het bedrijf†Olympic Fruit. Een toneelstuk verbeeldde de gang van zaken bij een IsraŽlisch checkpoint. Van zulke checkpoints zijn er door Israel honderden opgericht in bezet Palestijns gebied.Het fruit komt niet uit Israel,†maar uit de bezette Westelijke Jordaanoever, waar ze door illegale kolonisten op gestolen grond worden verbouwd.

De†actievoerders stellen zich op het standpunt dat een Nederlands bedrijf†niet mag profiteren van mensenrechtenschendingen. Het moet afgelopen zijn†met de Nederlandse gedoogsteun aan nederzettingen stellen zij. De activisten streven ernaar dat Palestijnen in een soevereine staat kunnen leven, zonder te hoeven tolereren dat Israel hun grond plundert en de bevolking verjaagt en uitbuit.

Fotoverslag van de actie.

30-11-2012