Vredesduif met olijftak in snavel.

Anti-militaristisch actiekamp

31-8-2012 Van 12 tot 17 september is er een anti-militaristisch actiekamp geweest bij het grote militaire oefencentrum in het Duitse Altmark. Daar wordt momenteel een hele stad nagebouwd om opstandbestrijding in stedelijk gebied te oefenen.

 

In Altmark, Duitsland (ca. 80 km ten westen van Berlijn), bevindt zich één van de knooppunten van oorlogsvoorbereiding: GÜZ,Gefechtsübungszentrum (centrum voor gevechtstraining). Alle Duitse soldaten trainen er voor ze worden ingezet in de oorlog in Afghanistan of bij andere interventies. Maar ook eenheden van andere NAVO- en EU-landen komen er oefenen. Zo ook regelmatig Nederlandse troepen.

 

Momenteel wordt er een stad nagebouwd, met 500 gebouwen, straten, eenluchthaven en een metrostelstel, om specifiek te trainen op opstandbestrijding in stedelijk gebied.

 

Activisten uit heel Europa kwamen in het actiekamp samen om na te denken over acties en strategieën tegen oorlogsvoorbereidingen en voerden vanuit het kamp acties om de werking van het GÜZ te verstoren. Dat lukte, ondanks 1000 politieagenten met helicopters en waterwerpers, konden actievoerders het terrein betreden waar ze stickers op pantservoertuigen plakten en gebouwen paars schilderden.

 

Meer info: warstartsherecamp.org

Bron: Vredesactie, 31-8-2012