Vredesduif met olijftak in snavel.

Pro-Palestijns activisme

19-10-2021 Maatschappelijke organisaties en personen die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnen worden in Nederland structureel tegengewerkt, belasterd en zelfs bedreigd. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport.

 

Het European Legal Support Center (onderdeel van The Rights Forum) onderzocht 76 incidenten tussen 2015 en 2020 waarbij pro-Palestijns activisme werd tegengewerkt. Daarbij gaat het om:

- cyberaanvallen;
- (doods)bedreigingen;
- toegang weigeren tot debatruimtes;
- inperking van academische vrijheid;
- het aanvechten van subsidies en fondsen;
- lastercampagnes, waarbij solidariteit met Palestijnen en legitieme kritiek op IsraŽl verdacht worden gemaakt als antisemitisme of steun voor terrorisme.

Conclusie van het rapport: er is sprake van een patroon waarbij elke vorm van aandacht voor de Palestijnen kan rekenen op tegenwerking en intimidatie. Zowel maatschappelijke organisaties, activisten, medewerkers van ngo's, journalisten, wetenschappers, studenten als politici worden belemmerd in hun activiteiten, vaak ten koste van hun reputatie, middelen of zelfs gezondheid. Die dreigende realiteit leidt tot vermijding of zelfcensuur, en tot een krimpende ruimte voor maatschappelijk debat.

Rol pro-IsraŽlgroepen

Het onderzoek wijst uit dat de meeste incidenten werden geÔnitieerd of uitgevoerd door pro-IsraŽlorganisaties. Zo blijken medewerkers van het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) betrokken bij 46 van de 76 onderzochte incidenten. Andere betrokken organisaties zijn Christenen voor IsraŽl, Likoed Nederland en het Centraal Joods Overleg (CJO). Zij worden in hun missie gesteund door de rechtse partijen PVV en FvD, de ChristenUnie en SGP, en door rechtse media als de Telegraaf, Elsevier Weekblad, GeenStijl, OpinieZ en het Nieuw IsraŽlietisch Weekblad (NIW).

Het ELSC doet aanbevelingen aan overheden, organisaties en media om deze realiteit te herkennen en zich ertegen te wapenen. Daarbij hoort de bescherming van burgerrechten en democratisch debat centraal te staan.

'Iedereen moet zich onbedreigd kunnen inlaten met de rechten van de Palestijnen', aldus ELSC-directeur Giovanni Fassina. 'Dat vereist een daadkrachtig optreden tegen lastercampagnes en druk van pro-IsraŽl-groepen.'

Lees het volledige rapport

Bron: The Rights Forum