Vredesduif met olijftak in snavel.

Blokkade kernwapenfabriek

17-2-2010 Activisten uit heel Europa, waaronder een Nederlandse delegatie van Ontwapen, blokkeerden op 15 februari de Britse kernwapenfabriek in Aldermaston. Lock-ons, zangkoren, bisschoppen en Nobelprijswinnaars hielden alle poorten gesloten.

 

Aanwezig waren de Nobelprijswinnaars Jody Williams en MŠiread Corrigan-Maguire en een internationale delegatie van een honderdtal activisten. Terwijl ze de Britse vredesbeweging ondersteunen in hun verzet tegen de modernisering van de Britse
kernwapens, is deze actie ook een voorbereiding op de internationale actiedag op 3 april.

Op die dag organiseren vredesbewegingen acties tegen kernwapenbasissen in BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, ItaliŽ, Nederland, Turkije en Groot-BrittanniŽ. In Nederland organiseert Ontwapen een 'opruimingsactie' bij de luchtmachtbasis van Volkel, waar 20 Amerikaanse kernbommen voor gebruik klaarliggen. Na een bijeenkomst met muziek en sprekers, volgt een grootschalige opruimingsactie op de basis.

Het in heel Europa aanwezige verzet tegen kernwapens laat een gemeenschappelijke boodschap horen: Het is hoog tijd voor nucleaire ontwapening. De voortdurende kernwapenpolitiek brengt geen veiligheid, maar geeft juist een impuls aan de verspreiding van kernwapens.

In Aldermaston bevindt zich de Engelse kernwapenfabriek. De laatste jaren werden er verschillende nieuwe installaties gebouwd, die erop wijzen dat Groot-BrittanniŽ een nieuwe kernkop wil ontwikkelen. Nu is er reeds besloten tot de vernieuwing van de nucleaire onderzeeŽrs. De Britse vredesbeweging organiseert de blokkade van de kernwapenfabriek om de sluipende besluitvorming aan te klagen en een einde aan de Britse kernwapenpolitiek te vragen. Ook in de VS en Frankrijk vinden moderniseringsprogramma's plaats, die in tegenspraak zijn met de officiŽle ontwapeningsretoriek. Zouden de financiŽle belangen van het militair-industrieel complex een motivatie zijn voor de modernisering van een kernwapens?

Voor de Europese vredesbeweging is er dus reden genoeg om gemeenschappelijk
actie te voeren. Met deze acties laten we zien dat er nog altijd mensen zijn die de geldverslindende oorlogsindustrie en het geloof in militaire oplossingen willen ombuigen naar een milieuvriendelijke industrie en naar conflictoplossing die de vrijheid en gelijkheid van mensen bevordert in plaats van vernietigt.

Beelden van de blokkade zijn beschikbaar op: www.flickr.com/photos/cnduk+

17-2-2010