Vredesduif met olijftak in snavel.

Ban de Bom

21-8-2019 Als reactie op de opzegging van het INF kernwapenverdrag ligt er een Initiatiefvoorstel op tafel bij de Amsterdamse Gemeenteraad genaamd: 'Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod en zeg nee tegen belastingontwijking door wapenproducenten'. Dit voorstel wordt gesteund door 6 raadsfracties, die samen een meerderheid vormen.

 

affiche Ban de Bom Amsterdam 2019

Op 2 augustus ging het INF verdrag op de schop. Het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag werd in 1987 getekend door de toenmalige presidenten van de VS en de Sovjet Unie. In februari van dit jaar zegde Trump het verdrag op waarna ook Putin hetzelfde deed. De wereld is opnieuw onveiliger geworden.

 

Er ligt nu een Initiatiefvoorstel op tafel bij de Amsterdamse Gemeenteraad genaamd: 'Ban de Bom - Zeg ja tegen het VN kernwapenverbod en zeg nee tegen belastingontwijking door wapenproducenten'. Dit voorstel is ingediend door de raadsfracties van GroenLinks, SP, BIJ1, PvdA, PvdD en DENK. De regering wordt erin opgeroepen om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen, en ook om alle banden tussen Amsterdam en de hier gevestigde wapenindustrie te verbreken.

 

Aan de wieg van het voorstel stond het Amsterdams Vredesinitiatief. Het AVI gaat binnenkort de straat op om handtekeningen op te halen om dit voorstel te ondersteunen. Als je wilt helpen kijk dan op de facebook pagina van het AVI voor data en locaties of stuur een email.

 

Het volledige initiatiefvoorstel

Bron: AVI