Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 23

6-6-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Luchtaanvallen op ISIS in Irak en SyriŽ ruÔnes van steden
- Vertrouwen opbouwen in Afghanistan
- Een kritische blik op het vertrek van de Turkse premier Ahmet Davutoglu
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Luchtaanvallen op ISIS in Irak en SyriŽ ruÔnes van steden
"Ze maken er een woestijn van en noemen dat vrede" is de bittere uitspraak die Tacitus toeschreef aan het Britse stamhoofd Calgacus, die het 2000 jaar geleden had over de verwoesting die het Romeinse leger aanrichtte tegen de opstand van de Britten. Dat oordeel is eeuwenlang herhaald en toegepast op veel pacificatiecampagnes, maar is bijzonder terecht in het geval dat zich nu in Irak voordoet.


"Ik denk dat ze de regeringstroepen Fallujah zullen innemen, maar tijdens de operatie zal de stad worden verwoest", zei Najmaldin Karim, de gouverneur van Kirkuk in een interview met The Independent. "Als ze geen gebruik maken van luchtaanvallen zullen ze waarschijnlijk niet in staat zijn de stad in te nemen."


De precedenten zijn onheilspellend. Afgelopen december veroverde het Iraakse leger de stad Ramadi op ISIS, maar meer dan 70 procent van de gebouwen is verwoest en het grootste deel van de 400.000 inwoners is nog steeds vluchteling.


Lees het hele artikel van Patrick Cockburn in The Independent (GB), 28 mei 2016

==============================

Onvertaalde berichten:

Mijlpalen (of wat daarvoor moet doorgaan in Washington)
We hebben het uit zeer betrouwbare bron: de recente dood van Taliban-leider Mullah Akhtar Muhammad Mansour door een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan betekent "een belangrijke mijlpaal". Maar de vraag blijft: een mijlpaal op weg waar naartoe?
Andrew J. Bacevich in Tomdispatch (VS), 31 mei 2016


De simplistische kijk op een intifada
Het reduceren van een breed gedragen historische gebeurtenis als de Palestijnse intifada (opstand) tot messen die naar verluidt verstopt zijn in schooltassen, betekent een ontstellend valse voorstelling van wat er gebeurt in de bezette Palestijnse gebieden. De kwestie is veel groter dan dat, en het is onwaarschijnlijk dat ze de kop ingedrukt kan worden door de handlangers van Mahmoud Abbas of door de IsraŽlische bezettingstroepen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 31 mei 2016


LibiŽ: hoe sloopt men een natie
Moammar Gaddafi, aan de macht van 1969 tot 2011, gaf Europa een waarschuwing in een interview met de Franse journalist Laurent Valdiguiť van de Journal du Dimanche aan de vooravond van de Navo-interventie. Zijn woorden lijken nu profetisch.
CounterPunch (VS), 31 mei 2016


Vertrouwen opbouwen in Afghanistan
Het raken van de juiste puntjes op het scherm is bijzonder moeilijk gebleken voor het Amerikaanse drone-programma waarvan bekend is dat het vele burgerdoden heeft geŽist. Mijn jonge vrienden van de Afghan Peace Volunteers hebben me echter een totaal andere benadering laten zien om Afghaanse problemen op te lossen.
Voices for Creative Nonviolence (VS), 30 mei 2016


IAEA-rapport: Iran houdt zich aan kernenergie-akkoord
Een nieuw rapport van het Internationaal Atoomagentschap IAEA heeft opnieuw bevestigd dat de Iraanse regering zich houdt aan het nucleaire akkoord. De voorraden van Iran zijn alle binnen de grenzen gebleven die in het akkoord worden gesteld.
Antiwar.com (VS), 27 mei 2016


Koerdische parlementariŽrs vertrekken uit Bagdad
Nadat de 'Groene Zone' in Bagdad was ingenomen door demonstranten namen Iraaks-Koerdische politici de wijk naar huis. Ondanks het feit dat hun afwezigheid het parlement kan verlammen hebben ze gezegd dat ze niet terug zullen komen, tenzij aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Niqash (Iraq/BRD), 26 mei 2016


Een kritische blik op het vertrek van premier Ahmet Davutoglu
Het aftreden van de Turkse premier Ahmet Davutoglu lijkt Turkije in een mist van speculatie te hullen. Oppositiegroepen stellen dat het de natie een grote stap dichterbij de afgrond van een autocratisch bewind heeft gebracht.
Richard Falk in Global Justice (blog, VS), 26 mei 2016


De komende terugslag van het drone-programma
De VS voert over de hele wereld aanvallen met drones uit, en kan dat betrekkelijk ongestraft doen. Maar de echte terugslag moet nog komen: als de eerste drone-aanslag doel zal treffen in de VS zelf.
Foreign Policy in Focus (VS), 25 mei 2016


Religieuze extremisten klaar om IsraŽlische leger over te nemen
Het doel van de religieuze nationalisten in IsraŽl is duidelijk: het weghalen van de laatste remmen op de bezetting en het opbouwen van een glorieus en door God gewild Groot IsraŽl - op de puinhopen van een weggevaagde Palestijnse samenleving.
Jonathan Cook in ZNet (VS), 24 mei 2016


Zullen vredesbesprekingen in Koeweit oplossing brengen voor crisis Jemen?
Er bestaat geen twijfel over dat de militaire patstelling in Jemen een voorname reden is die heeft geleid tot de onderhandelingen in Koeweit. Na veertien maanden totale oorlog is de militaire situatie nauwelijks veranderd.
openDemocracy (VS), 22 mei 2016

6-6-2016