Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 25

21-6-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Is de moordenaar van een parlementslid geen terrorist?
- Waarom onze nucleaire overeenkomst met Iran tot stof vergaat
- Door de kat of door de hond gebeten: Clinton versus Trump over buitenlands beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:

Waarom onze nucleaire overeenkomst met Iran tot stof vergaat
Het Midden-Oosten is bezaaid met gemiste kansen en verloren mogelijkheden en dromen die in rook zijn opgegaan. De nucleaire overeenkomst met Iran dreigt nu dezelfde kant op te gaan. President Hassan Rohani, vorig jaar de held van de dag en in Amerika de nieuwste toffe peer uit Iran, kreeg zelfs de steun van de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, toen hij de overeenkomst met zes grote mogendheden ondertekende om de nucleaire activiteiten van het land te beperken in ruil voor de opheffing van de westerse sancties. Maar nu begint hij te lijken op een sukkel. 

En alle oude Iraanse revolutionairen, de zonen van de martelaren en de oorlogsveteranen en de revolutionaire gardisten en de managers van de miljoenen dollars tellende conglomeraten blijken al die tijd gelijk te hebben gehad. De sancties zijn opgeheven - maar ze zijn helemaal niet opgeheven. Ondanks alle beloften stromen de westerse investeringen niet naar Iran, omdat de banken - in het bijzonder de Europese banken - te bang zijn om de rest van de Amerikaanse sanctiewetten te doorbreken door zaken te doen met de islamitische republiek. Washington heeft gegeven, Washington heeft genomen; dat is de les die elke Iraanse president moet leren. 

Lees het hele artikel van Robert Fisk in The Independent (GB), 16 juni 2016

==============================


Onvertaalde berichten:

Is de moordenaar van een parlementslid geen terrorist?
Jo Cox, Brits parlementslid voor Labour, werd op 16 juni wreed vermoord. Hoewel het motief nog niet bewezen is, stapelen de aanwijzingen zich op dat de gearresteerde verdachte gemotiveerd werd door politieke ideologie. Het is echter vrijwel onmogelijk om ook maar enig medium te vinden dat de suggestie aandurft dat het wel eens om "terrorisme" zou kunnen gaan.
Glenn Greenwald in The Intercept (VS), 17 juni 2016


Was de Egyptische president Morsi werkelijk een autocraat?
Er is opnieuw debat rond de korte periode dat Mohamed Morsi president van Egypte was, en over de vraag of zijn pogingen - en die van zijn partij, de Moslimbroederschap - om alleenregeerders te worden een rol hebben gespeeld in zijn val en in die van de teloorgang van de democratie in het land.
Middle East Eye (Internationaal), 17 juni 2016


Angstaanjagende details over kafkaëske ervaringen van Khaled El-Masri
In januari 2004 werd de Duitse staatsburger Khaled El-Masri bij vergissing ontvoerd in Macedonië en gevangen gezet in een geheime CIA-gevangenis in Afghanistan. Een onderzoek naar de 'rendition' en marteling van El-Masri, uitgevoerd door de inspecteur-generaal van de CIA, maakt duidelijk dat zijn illegale ontvoering en gevangenhouding bol stonden van onachtzaamheid, mishandeling en incompetentie, tot in de hoogste regionen van de CIA.
American Civil Liberties Union (VS), 17 juni 2016


Nee, de interventie in Libië was géén succes
Shadi Hamid, een gerespecteerde analyticus van de Amerikaanse denktank Brookings Institution, publiceerde kort geleden een artikel met de titel: 'Iedereen zegt dat de interventie in Libië een mislukking was. Ze hebben ongelijk.' Zijn beweringen in dit artikel negeren echter belangrijke aanwijzingen dat het een ramp was.
openDemocracy (VS), 15 juni 2016


Door de kat of door de hond gebeten: Clinton versus Trump over buitenlands beleid
In hun commentaren na het bloedbad van Orlando maakten Hillary Clinton en Donald Trump niet alleen hun verschillen glashelder, maar ook hun overeenkomsten. En die zijn verontrustend.
Stephen Zunes in The Progressive (VS), 14 juni 2016


Conferentie in Parijs: een afgezaagde mislukking
De Vredesconferentie van Parijs rond de Israëlisch-Palestijnse kwestie is anders. En het feit dat de VS eindelijk concurrentie krijgt als het gaat om het - volgens eigen zeggen - oplossen van conflicten in het Midden-Oosten is opmerkelijk. Toch is dit nauwelijks van belang.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 14 juni 2016


Saudi-Arabië, 'zwarte lijsten' van de VN en de manipulatie van mensenrechten
Het blijkt dat politieke macht en diplomatieke invloed zwaarder mochten tellen dan de plicht van de Verenigde Naties om de daders van de moord op meer dan duizend Jemenitische kinderen aan de kaak te stellen.
CounterPunch (VS), 14 juni 2016


Onze man in Ankara: Waarom steunt Washington de zoveelste wrede dictator?
Op 8 juni keurde de Turkse president Recep Erdogan een nieuwe wet goed, die zal helpen om de laatste resten van de parlementaire democratie in zijn land om zeep te helpen.
CounterPunch (VS), 10 juni 2016


Drone-oorlogen: een oorlogsmisdaad
Dag en nacht zitten Amerikaanse 'piloten' in gemakkelijke stoelen in de buurt van Las Vegas drones te besturen die aan het andere eind van de planeet mensen opsporen en doden. Dit is wat door Kolonel BD Ann Wright en andere activisten een oorlogsmisdaad wordt genoemd.
Consortiumnews.com (VS), 8 juni 2016


Europa smijt deuren dicht voor groeiende en historische humanitaire crisis
Europa maakt zich zorgen over wat op het continent wordt gezien als een invasie van haar grondgebied. Extreem-rechtse groepen uiten openlijk hun antipathie, maar zij weerspiegelen ook tot op zekere hoogte de kleingeestige onverdraagzaamheid van delen van de Europese samenleving.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 7 juni 2016


Netanyahu piekert over Frans vredesplan
Terwijl ministers van Buitenlandse Zaken van 29 landen in Parijs aankwamen voor een bijeenkomst van één dag, stofte de Israëlische premier Netanyahu het afgezaagde argument af dat ieder teken van diplomatieke steun aan de Palestijnen hen zou aanmoedigen om "extreme eisen te stellen".
Jonathan Cook in The National (UAE), 5 juni 2016


Slag om Fallujah kan zaak van lange adem worden door terreinwinst IS elders
Eerdere suggesties dat het verlies van Fallujah een ernstige militaire klap voor IS zou betekenen zijn weerlegd door berichten dat de groep elders terreinwinst heeft geboekt. Met name rond de tweede stad in Syrië, Aleppo.
The Conversation (GB), 1 juni 2016


 

21-6-2016