Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 27

4-7-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Het dubbelspel van Turkije over ISIS
- Poetin heeft beste kaarten in SyriŽ
- OfficiŽle aantallen burgerslachtoffers door drones slechts fractie van geregistreerde aantallen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Het dubbelspel van Turkije over ISIS
Jarenlang heeft Turkije - een bondgenoot van de VS en lid van de NAVO - ISIS en andere gewelddadige salafistische groepen zijn open grens met SyriŽ laten passeren, die door sommigen de 'jihadistische snelweg' werd genoemd.


David L. Phillips, directeur van het programma voor vredesopbouw en mensenrechten op de Colombia University heeft onderzoek verricht naar de beweerde samenwerking tussen Turkije en ISIS.


"Turkije is de vroedvrouw die ISIS heeft gecreŽerd. En nu heeft ISIS zich tegen zijn weldoener gekeerd," aldus Phillips. De steun van Turkije voor ISIS in het verleden bestond volgens Phillips niet alleen uit wegkijken. "Erdogan en ISIS vechten allebei tegen de Koerdische YPG en ze werken samen."


Maar volgens Phillips neemt ISIS Turkije nu op de korrel, omdat dit land de VS toegang heeft gegeven tot de vliegbasis Incirlik om operaties tegen ISIS uit te voeren.


In een rapport stelt Phillips op grond van mediaberichten en documenten dat Turkije ISIS wapens en militaire uitrusting kan hebben gegeven plus medische verzorging en training voor de strijders. Turkije is ook beschuldigd van financiŽle steun voor ISIS door het kopen van olie, hulp bij rekrutering en de strijd tegen het Koerdische verzet tegen ISIS in Rojava (Noord-SyriŽ).


Lees het hele artikel van Ben Norton bij Salon.com (VS), 30 juni 2016

==============================

Hoe Hillary Clinton de vrede negeert
Ondanks chaos en bloedvergieten door het hele Midden-Oosten (tot in Europa aan toe) blijft Hillary Clinton hameren op meer oorlogen om 'regime change' te bereiken, zonder dat de gemarginaliseerde vredesbeweging haar ook maar enige angst aanjaagt.
Robert Parry in ConsortiumNews (VS), 2 juli 2016


Poetin heeft beste kaarten in SyriŽ
In de afgelopen week kwamen zowel Turkije als de VS naar Poetin om te onderhandelen. In het pokerspel dat in SyriŽ aan de gang is, heeft Rusland nu de beste kaarten.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 1 juli 2016


OfficiŽle aantallen burgerslachtoffers door drones slechts fractie van geregistreerde aantallen
De Amerikaanse regering heeft beweerd dat het tussen de 64 en 116 'non-combattanten' heeft gedood in 473 anti-terreuraanvallen met drones in Pakistan, Jemen, SomaliŽ en LibiŽ van 2009 tot en met 2015. Dit is slechts een fractie van de tussen de 380 en 801 burgerslachtoffers die geregistreerd zijn door het Britse Bureau of Investigative Journalism aan de hand van berichten van plaatselijke en internationale journalisten, onderzoeken door ngo's, gelekte regeringsdocumenten, rechtbankdocumenten en de bevindingen van onderzoekers ter plaatse.
Bureau of Investigative Journalism (GB), 1 juli 2016


Iraakse steden zijn bevrijd, maar extremisten zijn nog in de buurt
Iedere keer dat extremisten worden verdreven uit de steden van de Iraakse provincie Anbar zoeken ze hun toevlucht in de omringende woestijn en vallen opnieuw aan. Het lijkt erop dat deze guerrilla-oorlog nu opnieuw begint.
Niqash (BRD/Iraq), 30 juni 2016


Waarom geeft de VS nog steeds steun aan Saudi-ArabiŽ in Jemen?
De rechtvaardiging van de regering-Obama voor de voortdurende wapenleveranties en steun aan de Saudische oorlogshandelingen in Jemen steunt op het idee dat Riyad een tť belangrijke bondgenoot is om tegen je in het harnas te jagen. Dit is gebaseerd op de Saudische rol als ťťn van 's werelds belangrijkste olieleveranciers en de Saudische steun in de strijd tegen terrorisme.
William D. Hartung in LobeLog foreign policy (VS), 29 juni 2016


Van Parijs tot Istanboel: meer 'oorlog tegen terreur' betekent meer terroristische aanslagen
Terwijl ISIS terrein verliest neemt het weer zijn toevlucht tot grootschalige aanslagen op burgers. Dit is precies waarom een primair militaire benadering van terrorisme tot mislukken gedoemd is.
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 29 juni 2016


Tijdperk van desintegratie
Van Pakistan tot in Nigeria zijn er tenminste zeven oorlogen aan de gang. Er zijn ook tenminste drie serieuze opstanden gaande. En allemaal hebben ze een aantal overeenkomsten: ze gaan eindeloos door en lijken nooit definitieve winnaars of verliezers op te leveren.
Patrick Cockburn in TomDispatch (VS), 28 juni 2016


Akkoord tussen Turkije en IsraŽl doet niets tegen blokkade Gaza
Palestijnen in de Gazastrook hebben hun woede en ontzetting geuit over het akkoord dat de relaties tussen IsraŽl en Turkije moet normaliseren. Het akkoord doet namelijk niets tegen de verstikkende blokkade waar zij van te lijden hebben.
Ali Abunimah in The Electronic Intifadah (VS), 27 juni 2016


Hoe IsraŽl water als wapen gebruikt
Volgens de Palestijnse Autoriteit is IsraŽl bezig met een 'wateroorlog' tegen Palestijnen. De ironie is dat het water dat geleverd wordt door het IsraŽlische staatsbedrijf Mekorot feitelijk Palestijns water is, geroofd uit de ondergrondse watervoorraden van de Westelijke Jordaanoever. Terwijl het grootste deel hiervan gebruikt wordt door IsraŽli's - inclusief die in de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever - kunnen Palestijnen hun eigen water alleen tegen hoge prijzen terugkopen.
Ramzy Baroud in Politics for the People (VS/Pal.), 22 juni 2016


Eenenvijftig ambtenaren van Buitenlandse Zaken kunnen er niet naast zitten. Of toch wel?
Het is ironisch dat eenenvijftig ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, misschien wat erg ruimhartig in de media vereerd met de titel 'diplomaten' zich uitgesproken hebben ten gunste van het met geweld afzetten van een buitenlands staatshoofd.
The Unz Review (VS), 21 juni 2016


Hoe George Orwells boek '1984' licht werpt op de eindeloze 'oorlog tegen terreur'
In onze eindeloze oorlog en eindeloze uitzonderingstoestand worden we als vanzelf herinnerd aan een andere eeuwig voortdurende oorlog: de eindeloze strijd die binnen de kaft van de roman Nineteen Eighty-Four werd gevoerd tussen de supermachten OceaniŽ, EuraziŽ en Oost-AziŽ in een toen nog veraf gelegen toekomst.
AlterNet (VS), 16 juni 2016

4-7-2016