Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 31

1-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Crisis op komst in Amerikaans-Turkse relaties
- Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar één manier om ISIS te bestrijden
- Een korte geschiedenis van Fort Europa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list


De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 

==============================
 

Vertaald bericht:


Een korte geschiedenis van Fort Europa
De averechts werkende beperkende benadering van migratie door het Europese grensregime leidt tot een paradoxale ontknoping en wordt tegelijkertijd steeds verder verfijnd. De buitengrenzen zijn nog nooit zo zwaar bewaakt, maar de situatie is nooit minder "onder controle"geweest dan op dit moment. Deze tegenstelling komt voort uit een wijdverbreide onjuiste veronderstelling, die in wezen een axioma is geworden, over wat het controleren van een grens inhoudt. Het bieden van veilige en legale wegen om asiel aan te vragen zou veel meer in overeenstemming zijn met het idee van controle over de grenzen dan de huidige gemilitariseerde toestand, die eerder wijst op een in hoge mate onveilige en pathologische belegeringsmentaliteit. De onnodige sterfte onderweg zal blijven plaatsvinden zolang Fort Europa te werk gaat op basis van de aanname dat steeds verdergaande beperkingen op de menselijke mobiliteit iets anders kunnen teweegbrengen dan grotere verliezen aan mensenlevens.
 

Lees het artikel van Hassan Ould Moctar bij Jadaliyya (VS), 18 juli 2016

==============================


Onvertaalde berichten:

Crisis op komst in Amerikaans-Turkse relaties
De mislukte coup in Turkije op 15 juli kwam op een moment van Turks-Russische toenadering en oplopende spanning met de VS over de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging in Syrië. Nu dreigt er ernstige schade voor de Amerikaans-Turkse verhoudingen.
CounterPunch (VS), 29 juli 2016


Turkije met waterstofbommen: mislukte coup versterkt roep om nucleaire ontwapening
Een explosieve cocktail van politieke instabiliteit gemixt met 90 Amerikaanse waterstofbommen roept het spook op van ontploffing van die bommen in of nabij Turkije, per ongeluk of als zelfmoordactie. Dit risico werd scherp voor het voetlicht gebracht door de poging tot militaire coup van 15 juli.
Antiwar.com (VS), 29 juli 2016


"Meest progressieve Democratische platform van de geschiedenis" maar haviken als het om buitenlands beleid gaat
Het platform van de Democratische Partij in de VS is misschien inderdaad, zoals sommigen het hebben genoemd, het "meest progressieve" in de geschiedenis van de partij, tenminste als het om binnenlandse kwesties gaat. Maar de geluiden over het buitenlands beleid weerspiegelen een verontrustend oorlogszuchtig wereldbeeld, dat naadloos aansluit bij dat van Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton.
Stephen Zunes in The Progressive (VS), 27 juli 2016


Wat voor effect hebben de mislukte staatsgreep en zuiveringsacties op de economische toekomst van Turkije?
De mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije heeft een stortvloed van reacties vanuit de Turkse regering opgeroepen. Het ziet ernaar uit dat deze blijvende invloed zullen hebben op alle aspecten van politiek en samenleving, waaronder ook de economie.
The Conversation (GB), 27 juli 2016


Hoe het islamitisch terrorisme te verslaan
Terwijl de terreur weer toesloeg in Nice, Duitsland en op andere plaatsen waren de Amerikaanse presidentskandidaten Trump en Clinton beide duidelijk: er zal meer militair geweld worden ingezet tegen ISIS. Hun Franse collega, president François Hollande, was er ook al op gebrand om "diegenen te blijven treffen die ons op onze eigen grond aanvallen." Het probleem is dat niets van al deze 'oplossingen' zal werken.
Peter Van Buren in We Meant Well (blog, VS), 25 juli 2016


Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar één manier om ISIS te bestrijden
ISIS zal uitdoven en een al dan niet zachte dood sterven als zijn leiders hun aantrekkingskracht verliezen en hun vermogen om jongemannen te rekruteren die op zoek zijn naar antwoorden en naar wraak. De oorlogs-aanpak is tot dusver de minst effectieve gebleken. ISIS zal blijven bestaan en indien noodzakelijk van vorm veranderen, zolang oorlog op de agenda blijft staan. Als we een einde aan ISIS willen maken moeten we een einde maken aan oorlog en buitenlandse bezetting.
Ramzy Baroud in Common Dreams (VS), 21 juli 2016


Een geschiedenis van bedrog
Lijnen in het Britse Chilcot-rapport over de aanloop naar de invasie in Irak wijzen naar de VS. Maar het debat over Irak is tot zwijgen gebracht in Washington.
Vijay Prashad in Frontline (India), 20 juli 2016


Irak moet niet vergeten worden: humanitaire crisis verergert
Terwijl ISIS nog steeds vernietigende effecten heeft op Irak, heeft het land ook te maken met een aantal van de meest ingrijpende problemen van de afgelopen tien jaar.
Oxfam Blog (GB), 19 juli 2016


Turkije en de krokodillentranen van het 'Westen'
De internationale 'vrienden van Turkije' dragen een flinke verantwoordelijkheid voor de problemen waarin het land zich bevindt. De krokodillentranen die zij vergieten kunnen dit feit niet verhullen.
openDemocracy (VS), 18 juli 2016


Voor het verslaan van ISIS in Irak is verzoening nodig, niet alleen tanks
Terwijl Iraakse, Koerdische en Syrische troepen het grondgebied van ISIS in de Arabische wereld steeds kleiner maken en Turkije jacht maakt op de sympathisanten en medestanders van de groep op Turks grondgebied, zou het kunnen lijken alsof de dagen van de Islamitische Staat eindelijk geteld zijn na een terreurbewind van twee jaar in de regio.
Informed Comment (VS), 18 juli 2016


Het lang verborgen Saudische spoor naar '11 september'
De Amerikaanse regering en de mainstream-pers bagatelliseren het lang verborgen hoofdstuk over banden van de Saudische regering met de vliegtuigkapers van '11 september', in de hoop dat de meeste Amerikanen het niet zelf zullen lezen.
Consortiumnews.com (VS), 16 juli 2016

 

1-8-2016