Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 33

15-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest
- Ramp in Afghanistan: Hoe nu verder voor de Navo?
- Wordt Turkije een bananenrepubliek?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 

==============================

 

Vertaald bericht:

 

Wordt Turkije een bananenrepubliek?
De meest prangende vraag betreft de precieze identiteit van de samenzweerders. Wie waren de architecten van wat oppervlakkig gezien een coup zonder gezicht of zelfs zonder leiding lijkt? De Turkse regering wijst naar de beweging van Fethullah Gülen - maar dat kan minder voor de hand liggen, omdat precies de confrontatie van Erdogan met deze stroming twee jaar geleden hem ertoe bracht om het leger weer terug op het toneel te brengen en voor zichzelf een regerende coalitie te construeren van een veel meer rechts-nationalistische snit, die verenigd werd door de strijd tegen de Koerden.


Dat gezegd zijnde: men heeft al lange tijd aangenomen dat Gülenistische groeperingen aanwezig waren in het leger op het niveau van het middenkader. Maar niemand gelooft dat Gülenistische officieren al carrière hadden kunnen maken tot het niveau van generaals met drie of vier sterren. Dus terwijl het zeer waarschijnlijk is dat Gülenistische officieren erbij betrokken waren, is het evenzeer duidelijk dat zij dit niet alleen hadden kunnen uitvoeren.

(..)

De conclusie moet zijn dat het belangrijk is de couppoging te zien als een aanwijzing voor het diepere verval van de Turkse staat onder het bewind van Erdogan. Naarmate Erdogan heeft gepoogd om de macht in zijn handen te concentreren, is het uitoefenen van de macht in toenemende mate informeel geworden, alle controlemechanismes zijn uitgeschakeld en alle instituties met inbegrip van zijn eigen politieke partij zijn in toenemende mate krachteloos geworden. Dit maakte de coup op zichzelf juist mogelijk en toekomstige coups kunnen alleen worden voorkomen als Turkije sterke, controleerbare, democratische instituties ontwikkelt.


Maar waarschijnlijker is, dat onder het persoonlijk bewind van Erdogan de destabilisatie van Turkije door zal gaan. Dus moeten Europese leiders in gaan zien wat al een tijd lang duidelijk is: meer dan een bondgenoot om regionale problemen mee op te lossen zal Turkije zelf in toenemende mate het probleem worden.
 

Svante E. Cornell, Silk Road Studies Program (VS), 20 juli 2016

==============================
 

Onvertaalde berichten:


Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest
De Amerikaanse strijdkrachten zijn een veel te bot instrument om succesvol ingezet te worden in het geval van Syrië. En we kunnen er niet op vertrouwen dat Amerikaanse beleidsmakers zullen doen wat goed is voor Syriërs. Zo beroerd als de zaken in Syrië er ook voorstaan: het zou minstens even erg zijn geweest, of nog beroerder, als de VS zwaarder had ingegrepen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 12 augustus 2016

 

Ramp in Afghanistan: Hoe nu verder voor de Navo?
De door de VS geleide militaire alliantie is een peperdure schertsvertoning, die alleen maar rampen heeft veroorzaakt in iedere campagne die ze ondernomen heeft. De luchtcampagne tegen Libië heeft dat land in chaos achtergelaten, en de operaties van de Navo in Afghanistan zijn niet minder desastreus gebleken.
CounterPunch (VS), 12 augustus 2016


Hoe de media een vertekend beeld gaven van instorting Syrisch bestand
De berichtgeving over de instorting van het gedeeltelijke bestand in Syrië was een sprekend voorbeeld van de belangrijkste manier waarop de grote nieuwsmedia het begrip misvormen dat het publiek heeft van grote verhalen die met buitenlandse politiek te maken hebben. Het probleem is niet zozeer dat de voornaamste gebeurtenissen ongenoemd blijven, maar eerder dat ze gebagatelliseerd worden en snel worden vergeten als de media hun toevlucht zoeken tot thema's waar ze zich gemakkelijker bij voelen.
Gareth Porter in FAIR (Fairness & Accuracy In Reporting, VS), 11 augustus 2016


Magisch denken in Amerikaans buitenlands beleid
De gevestigde orde van de Amerikaanse buitenlandse politiek verhult zijn verlangen naar wereldwijde dominantie in de taal van humanitaire nood en "bevordering van democratie", zelfs als het beleid leidt tot dood en chaos.
Consortium News (VS), 11 augustus 2016


Verdeel en heers: Hoe factionalisme in Palestina vooruitzichten op vrijheid om zeep helpt
Voor Israël is de strijd tussen facties in Palestina een centraal deel van zijn 'verdeel en heers'-strategie. Triest genoeg spelen veel Palestijnen dat spel mee, en brengen daarmee hun eigen vooruitzichten in gevaar.
Ramzy Baroud in Dissident Voice (VS), 10 augustus 2016


De nutteloosheid van luchtaanvallen in de 'Oorlog tegen Terreur'
Je hoop vestigen op luchtbombardementen als een medicijn voor vrede is absurd. Ze hebben ons alleen maar instabiliteit en chaos gebracht. Er moeten andere wegen worden opengelegd.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 10 augustus 2016


Een dappere jonge Syrische vrouw
Veerkracht is het vermogen dat sommige mensen in staat stelt om op te springen nadat ze door het leven neergeslagen zijn. In plaats van het slachtoffer te worden van tegenslag vinden zij een manier om weer uit de as op te staan. Yusra Mardini, een 18 jaar oude Syrische zwemster die de eerste serie won van de 100 meter vlinderslag op de Olympische Spelen van Rio, is het perfecte voorbeeld van veerkracht.
Common Dreams (VS), 8 augustus 2016


Blokkade Gazastrook put drinkwaterbronnen uit
Zoals ieder jaar wordt het watertekort in de Gazastrook in de zomer nog eens extra schrijnend. Tegelijk voorkomt het brandstoftekort, veroorzaakt door de blokkade, dat motoren en waterpompen het water uit bronnen en tanks naar huizen en akkers kunnen leiden.
IMEMC New (Palestina), 7 augustus 2016


Waarom de neoconservatieven Trump onverteerbaar vinden
De neoconservatieven springen van het Republikeinse schip af en aan boord van dat van Hillary Clinton, zelfs nu Donald Trump hun kant op geschoven is op de onderwerpen Israël en militaire uitgaven. De grote reden is zijn verzet tegen een nieuwe Koude Oorlog met Rusland.
Consortium News (VS), 7 augustus 2016


De oorlog van ISIS: van echt naar virtueel, van veraf naar dichtbij
In Libië en Irak worden de militaire campagnes tegen ISIS geïntensiveerd. Maar als we willen inschatten hoe de beweging ervoor staat hebben we een bredere blik nodig.
openDemocracy (VS), 4 augustus 2016


Voorbij de kandidaten kijken
We brengen terreur voort. We hollen onze sociale programma's uit. We brengen langzaam onszelf om zeep, tegelijk met de planeet. Waarom is het dan niet de moeite waard om daarover te praten in een presidentsverkiezing?
Common Dreams (VS), 4 augustus 2016


Turks-Amerikaanse ruzie over staatsgreep gevaarlijkste tot nu toe
Ankara en Washington hebben een hele geschiedenis van diplomatieke kibbelpartijen, maar de meest recente over Fethullah Gulen, in het kielzog van de mislukte staatsgreep, zou explosief kunnen worden.
Middle East Eye (VS), 3 augustus 2016

 

15-8-2016