Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 35

29-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ
- Pentagon heeft geen idee waar honderdduizenden wapens heen zijn in Irak en Afghanistan
- Ankara bindt in tegenover Assad
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Er is maar ťťn manier om de rampzalige situatie in SyriŽ te beŽindigen en dat is niet door middel van geweld
Veel links-liberalen die aandringen op westerse militaire interventie nemen aan dat de Syrische samenleving gemakkelijk is in te delen - de massa van het volk aan de ene kant en Assad aan de andere. Maar dit is een verkeerd beeld van de werkelijkheid. SyriŽ is ten diepste verdeeld, niet alleen langs lijnen van religieuze sekte, etniciteit en klasse, maar ook langs politieke lijnen. Dat verdeelde SyriŽ wordt niet gehoord - want wat het zegt vormt zelf een spiegel van de oorlog. Het refrein luidt: "Luister naar de SyriŽrs". Maar welke SyriŽrs? Er is geen homogene Syrische publieke opinie; die is in delen uiteengevallen. De Syrische econoom Omar Dahi zei tegen me: "Het wapengekletter brengt redelijke stemmen van alle kanten tot zwijgen."


Ik vraag Dahi naar de urgentie om te handelen, de noodzaak om iets te doen, de roep om interventie. "Alle belangrijke partijen en zij die hen ondersteunen zouden moeten erkennen dat er geen militaire oplossing is," zegt Dahi. "Niet omdat die onmogelijk is en zelfs niet omdat de prijs voor de overwinning te hoog is, maar precies om de reden dat de samenleving verdeeld is." De SyriŽrs zijn "ongelukkig met de keuzemogelijkheden die hun worden aangeboden". Oproepen tot verdere militaire interventie, zegt hij geduldig, zullen niet helpen. Ze zullen "de oorlog en de militarisering verder aanwakkeren".


Lees het hele artikel van Vijay Prashad bij AlterNet (VS), 24 augustus 2016

==============================

Onvertaalde berichten:


Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ
Er zijn alternatieven voorhanden voor meer Amerikaanse militaire betrokkenheid in SyriŽ, en die alternatieven moeten met kracht nagestreefd worden als we de verschillende crises in de regio willen helpen oplossen en ISIS en andere gewelddadige extremistische groepen willen isoleren.
CounterPunch (VS), 26 augustus 2016


Pentagon heeft geen idee waar honderdduizenden wapens heen zijn in Irak en Afghanistan
De Amerikaanse regering heeft sinds "11 september" bijna anderhalf miljoen vuurwapens naar Irak en Afghanistan gestuurd, volgens een nieuwe analyse door de Britse organisatie Action on Armed Violence (AOAV). Het Pentagon kan echter van meer dan de helft ervan niet aangeven waar ze terecht gekomen zijn.
Common Dreams (VS), 25 augustus 2016


IsraŽlische oorlog tegen mensenrechtenorganisaties neemt verontrustende wending
De IsraŽlische regering zal doorgaan met het bestrijden van mensenrechtenorganisaties, het bedreigen van activisten en het belemmeren van het werk van iedereen die kritiek durft te hebben. En dat met weinig of geen kans dat ze tot de orde geroepen wordt.
Ramzy Baroud in Antiwar.com (VS), 25 augustus 2016


Ankara bindt in tegenover Assad
Afgetekende veranderingen in de oorlog tegen SyriŽ hebben hun weerslag op het beleid van de Turkse regering van president Recep Tayyip Erdogan. Turkije haalt nu de banden met Rusland en Iran aan, in een poging om zich aan de situatie te onttrekken vůůr zijn stromannen in SyriŽ totaal in de pan gehakt worden.
Vijay Prashad in The Hindu (India), 24 augustus 2016


Amerikaanse wapenverkopen druipen van Jemenitisch bloed
Saudi-ArabiŽ gebruikt miljarden aan Amerikaans hulpgeld om zijn slachting van onschuldige burgers in Jemen te bekostigen. Het is echter niet te laat voor het Congres om deze waanzin een halt toe te roepen.
Medea Benjamin in OtherWords (VS), 24 augustus 2016


Russisch-Iraanse as was kort leven beschoren
Sommigen zagen een Rusland-Iran-as in het Russische gebruik van een Iraanse luchtmachtbasis. Maar binnen een week trok Teheran de Iraanse toestemming in, mogelijk omdat men zich herinnerde dat de grondwet van de Islamitische Republiek een verbod kent van buitenlandse bases op Iraanse grond.
Informed Comment (VS), 23 augustus 2016


Aleppo: Die eenzijdigheid is niet okay
Indringende beelden uit SyriŽ bereiken nu en dan de gangbare, gevestigde media. Maar niet elk beeld wordt even wijd verspreid. Eenzijdigheid typeert de gevestigde opinies.
Peter Storm in Ravotr.nl (NL), 21 augustus 2016


De lange arm van de oorlogen in het Midden-Oosten
In de eerste weken van dit jaar meldden bronnen in het Pentagon dat de intensieve luchtcampagne tegen ISIS aan dertigduizend paramilitairen van die beweging het leven had gekost. Deze militaire aanval was echter allang ingecalculeerd in de strategie van ISIS. Er zijn aanwijzingen dat de ISIS-strategen al begonnen waren om aanslagen in andere delen van de wereld voor te bereiden als antwoord op de luchtbombardementen.
openDemocracy (VS), 18 augustus 2016


De 'Obama-Doctrine' zaait dood en verderf in het Midden-Oosten en LibiŽ
Iedereen lijkt wel een theorie te hebben over hoe ISIS, of 'Daesh', vernietigd moet worden. Maar twee discussiepunten worden maar zelden ter sprake gebracht. De ene gaat over de oorsprong van de groep en de andere over de vraag of het eigenlijk wel echt de bedoeling is om ISIS te verslaan.
Ramzy Baroud in The Palesine Chronicle (VS), 17 augustus 2016


Republikeinen en Democraten uiten allebei nog steeds dreigementen tegen Iran
Het akkoord uit 2015 over de Iraanse kernenergie heeft de spanningen in de regio dramatisch verminderd en een potentiŽle bedreiging van de Amerikaanse nationale veiligheid teniet gedaan. Maar ondanks dat hebben zowel de Republikeinen als de Democraten vorige maand op hun respectievelijke conventies meer oorlogszuchtige taal richting Iran gebruikt dan vier jaar geleden gebeurde.
Stephen Zunes in National Catholic Reporter (VS), 15 augustus 2016


Nieuwe IsraŽlische nederzetting bij Bethlehem zou tweedeling West Bank betekenen
De IsraŽlische autoriteiten hebben landmetingen verricht in het zuiden van de bezette Westelijke Jordaanoever in de buurt van Bethlehem, met het oog op een nieuwe nederzetting. De Palestijnse premier Rami Hamdallah noemt deze ontwikkeling "een volgende stap naar tweedeling van de Westelijke Jordaanoever".
Ma'an News Agency (Palestina), 15 augustus 2016

29-8-2016