Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 37

12-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- VS en Rusland plannen gezamenlijk luchtmachtcommando tegen terroristen in SyriŽ
- Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'
- Clinton tegen Trump: wat het uitmaakt voor het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================

Vertaald bericht:

VS en Rusland plannen gezamenlijk luchtmachtcommando tegen terroristen in SyriŽ
Als de overeenkomst een week lang standhoudt, is er iets onverwachts gaande: de VS die instemt met een gezamenlijke commandopost voor de Amerikaanse en Russische luchtstrijdkrachten om de aanvallen op ISIS en het vroegere al-Qaida in SyriŽ (al-Nusra) te coŲrdineren.


Vorige week merkte ik al op dat veel officieren in de VS het coŲrdineren met Rusland helemaal geen goed idee vinden en denken dat Rusland van eerdere staakt-het-vurens heeft geprofiteerd om zowel de eigen belangen als die van Assad op de grond te dienen.


De commandant van de VS-luchtmacht, generaal David L. Goldfein, heeft zich er bitter over beklaagd dat de Russische piloten in SyriŽ roekeloos zijn en het leven van Amerikaanse piloten in gevaar brengen. Maar nu moet generaal Goldfein met de commandant van de Russische luchtmacht, kolonel-generaal Viktor Bondarev, om de tafel gaan zitten om een gezamenlijke planning uit te werken.


Wat betreft schendingen van staakt-het-vurens stelt Rusland, eerlijk gezegd, dat door de VS gesteunde guerrillagroepen zich in het verleden hier vaak schuldig aan hebben gemaakt en feitelijk hebben samengewerkt met al-Qaida om Rusland en zijn bondgenoten aan te vallen en nieuw terrein te veroveren.

Lees het hele artikel van Juan Cole in Informed Comment (VS), 10 september 2016

==============================


Onvertaalde berichten:

Bommen los! Precisie-wapens aan beide kanten
Misschien is het dit jaar op 11 september eindelijk tijd dat Amerikanen kritisch gaan kijken naar hun eindeloze luchtoorlog in het Midden-Oosten in ruime zin, hun eigen rampzalige Vijftienjarige Oorlog. Anders zullen de eerste explosies van de Dertigjarige Oorlog - dezelfde oorlog maar dan twee keer zo lang - voor we het weten aan de horizon verschijnen, in een wereld die mogelijk nog meer getekend wordt door instabiliteit en terreur dan we ons nu kunnen voorstellen.
Tom Engelhardt in TomDispatch (VS), 8 september 2016


VN-team hoorde beweringen van 'in scŤne gezette' aanvallen met chemische wapens
Een breed aangeprezen rapport van de Verenigde Naties beschuldigt de Syrische regering van twee aanvallen met chloorgas. Het rapport is echter gebaseerd op wankel bewijs en het terzijde schuiven van getuigenverklaringen die beweerden dat sommige van de incidenten in scŤne gezet zijn.
Robert Parry in Consortiumnews.com (VS), 8 september 2016


Burgeroorlog
De IsraŽlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet is per definitie een centrale steunpilaar van de IsraŽlische bezetting van de Palestijnse gebieden. En ziehier een paradox: als de hoofden van deze dienst er eenmaal uitgegaan zijn, worden ze woordvoerders voor vrede.
Uri Avnery in Gush Shalom (IsraŽl), 3 september 2016


Clinton tegen Trump: wat het uitmaakt voor het Midden-Oosten
Als het om buitenlandse politiek gaat lijkt de keuze tussen Hillary Clinton en Donald Trump op het eerste gezicht een uitgemaakte zaak. Maar als we het van dichtbij bekijken is de keus tussen de twee presidentskandidaten minder voor de hand liggend, en interessanter. Ze wordt er echter niet meer bemoedigend van, vooral niet als de vraag centraal staat wat de verkiezingen kunnen betekenen voor het Midden-Oosten.
Richard Falk in Global Justice in the 21st Century (blog, VS), 3 september 2016


Het echte schandaal van de Amerikaanse rol in SyriŽ: steun voor sektarische oorlog
Hogere functionarissen van de regering-Obama waren zich er vanaf 2012 al van bewust dat een oorlog om Assad te verdrijven onvermijdelijk zou ontaarden in een sektarisch bloedbad.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 1 september 2016


'Mission impossible' in het Midden-Oosten
We weten allemaal uit onze persoonlijke ervaring hoe moeilijk het is om twee mensen tevreden te stellen die met elkaar overhoop liggen. Toch is dat precies wat Washington op dit moment probeert te doen met de Turken en de Saudi's, twee bondgenoten in de oorlog tegen ISIS met allebei een autoritaire regering.
Mel Gurtov in In the Human Interest (blog, VS), 1 september 2016


Toen Poetin Obama uit de brand hielp over SyriŽ
Drie jaar geleden stond een onwillige president Barack Obama op het punt om een aanval tegen SyriŽ in te zetten, als vergelding van het veronderstelde gebruik van chemische wapens door president Bashar al-Assad, die daarmee een "rode lijn" overschreden zou hebben. Obama werd destijds gered door de Russische president Vladimir Poetin die de druk van de ketel haalde door de Syrische regering over te halen tot vernietiging van haar chemische wapens, wat Assad ook daadwerkelijk deed - hoewel hij iedere rol in de aanval bleef ontkennen.
Ray McGovern in CounterPunch, 1 september 2016


De coup in Turkije: Winnaars en verliezers
Verschuivende bondgenootschappen in de nasleep van de mislukte coup zouden vrede kunnen brengen in Jemen en SyriŽ - maar alleen als de leiders in de regio het eens kunnen worden over een aantal regels.
Foreign Policy in Focus (VS), 31 augustus 2016.


De echte rol van Amerika in SyriŽ
De burgeroorlog in SyriŽ is de gevaarlijkste en meest destructieve crisis op de planeet. Helaas heeft president Barack Obama de gevaren nog eens verergerd door de Amerikaanse rol in SyriŽ verborgen te houden voor zowel het Amerikaanse volk als de wereldopinie.
Defend Democracy Press (Internationaal), 31 augustus 2016


Menselijke schilden als voorwendsel om burgers te doden
Door te beweren dat de andere kant menselijke schilden gebruikt, voorziet de aanvallende partij zichzelf van een preventieve juridische verdediging.
Aljazeera (Qatar), 30 augustus 2016


Palestijnse gebieden opdelen in 'goed' en 'fout' gaat niet werken voor IsraŽl
Een IsraŽlische strategie die tientallen jaren geleden - nog vůůr er sprake was van een Palestijnse Autoriteit - al niet werkte, zal ook nu niet slagen. De Palestijnen gaan hun dromen van bevrijding niet opgeven omdat de IsraŽlische minister van Defensie ze gaat indelen in rode en groene gebieden.
Jonathan Cook in The National (UAE), 29 augustus 2016


Revolutie is geen chique diner
Betekent het woord 'revolutie' hetzelfde voor de Koerdische bevrijdingsbeweging als het betekent voor Amerikaanse progressieven die Bernie Sanders steunden?
openDemocracy (VS), 23 augustus 2016

12-9-2016