Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 39

26-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Britten in SyriŽ: Geen strategie, geen plan en alleen spooksoldaten als bondgenoten
- Wilt u nationale veiligheid? Ontmantel dan de oorlogsmachine
- De risico's van humanitaire oorlogen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.†
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Geen strategie, geen plan en alleen spooksoldaten als bondgenoten
De Britse regering is niet in staat om haar oorlogspolitiek tegen ISIS in Irak waar te maken, die negen maanden geleden moest worden gelanceerd na een rumoerig debat in het Lagerhuis. Een zojuist verschenen rapport van de Defensiecommissie stelt dat er sindsdien slechts 64 Britse luchtaanvallen in SyriŽ zijn geweest in vergelijking met 550 in Irak.


Daarnaast stelt Dr. Julian Lewis, de voorzitter van de commissie, dat het ondanks verwoede pogingen onmogelijk is gebleken om de regering te bewegen de 70.000 gematigde strijders te identificeren die in zijn ogen de lokale bondgenoten van de Britten zouden zijn.


Het rapport is de meest grondige en best geÔnformeerde poging om de aard van het politieke en militaire slagveld te bepalen waarop het Verenigd Koninkrijk is verwikkeld in Irak en SyriŽ. Het probeert tot op de bodem uit te zoeken wat het Britse leger geacht wordt uit te voeren in die oorlog en in hoeverre de doelen bereikbaar zijn. Het concentreert zich op het gebrek aan een coherente politieke strategie en in het bijzonder het ontbreken van bondgenoten op de grond in SyriŽ.


Lees het hele artikel van Patrick Cockburn in The Independent (GB), 21 september 2016

==============================

Onvertaalde berichten:

SyriŽ als metafoor
SyriŽ is een nachtmerrie voor miljoenen individuen. Maar dat niet alleen. Als staten konden dromen, zou SyriŽ ook hun nachtmerrie zijn.
Foreign Policy in Focus (VS), 21 september 2016


Wilt u nationale veiligheid? Ontmantel dan de oorlogsmachine
Een militair antwoord op geweld roept meer geweld in het leven. Voor ťchte zekerheid moeten we klimaatverandering een halt toeroepen en toewerken naar het delen van de welvaart.
YES Magazine (VS), 21 september 2016


Laten we Aylan Kurdi eren door de oorlog in SyriŽ te beŽindigen
Ondanks de internationale beroering die de foto van de drie jaar oude Aylan Kurdi opriep toen zijn lichaampje aanspoelde op een Turks strand in september 2015, werd dit beeld - verontrustend genoeg - gebruikt door verschillende partijen om hun redenen om oorlog te voeren te rechtvaardigen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 21 september 2016


De risico's van humanitaire oorlogen
In 'Perilous Interventions' (Riskante Interventies) verkent Hardeep Singh Puri, een scherp waarnemer van de grenzen aan de doctrine van 'responsibility to protect', het falen van de Veiligheidsraad bij verschillende gelegenheden. In het bijzonder de beslissing om militair in te grijpen in LibiŽ.
Vijay Prashad in The Wire (India), 20 september 2016


Palestijnen verliezers in militair akkoord VS-IsraŽl
De aankondiging door de Verenigde Staten van het grootste militaire hulppakket in zijn geschiedenis - bestemd voor IsraŽl - was een winstsituatie voor beide kanten. Maar de duidelijkste boodschap die van dit hulppakket uitgaat is gericht aan de Palestijnen: Washington ziet geen dringend strategisch belang in het beŽindigen van de IsraŽlische militaire bezetting van de Palestijnse gebieden.
Jonathan Cook in The National (UAE), 19 september 2016


Kroniek van Britse wapenverkopen aan Saudi-ArabiŽ bereikt nieuw dieptepunt
De Britse regering lijkt niet in staat om de betekenis te vatten van de woorden "duidelijk risico van ernstige schending van het internationaal recht" - tenminste niet als dat slaat op de bijna drie en een half miljard Britse ponden aan wapenexporten aan Saudi-ArabiŽ sinds het begin van de Saudische luchtoorlog in Jemen in 2015, die nu al duizenden levens heeft gekost.
The Conversation (GB), 19 september 2016


Britse parlementsleden geven Cameron schuld van vernietiging LibiŽ
Van de talrijke voorbeelden van westers militair ingrijpen in de laatste jaren is er geen zo rampzalig geweest als het ingrijpen van de Navo in LibiŽ in 2011. Nu heeft een Britse parlementaire commissie besloten om de verantwoordelijkheid voor de vernietiging van LibiŽ en zijn transformatie van een functionerende staat tot een failed state toe te schrijven aan de voormalige Britse premier David Cameron.
Counterpunch (VS), 16 september 2016


Vijf redenen waarom het militair akkoord VS-IsraŽl niet deugt
De beweringen van de VS dat de toezegging van een recordbedrag aan militaire steun aan IsraŽl gebeurt om redenen van veiligheid, vrede, compromis en vriendschap zijn onwaar, of zelfs opzettelijk misleidend.
Al Jazeera (Qatar), 15 september 2016


Powell erkent IsraŽlisch bezit kernbommen
Volgens gelekte e-mails die LobeLog gezien heeft, erkende de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell het bestaan van het kernbommen-arsenaal van IsraŽl. Dit is al langer een publiek geheim dat Amerikaanse en IsraŽlische politici consequent geweigerd hebben toe te geven.
LobeLog (VS), 14 september 2016


Wat hebben we gekocht met de vijf biljoen die de oorlogen in Irak en Afghanistan gekost hebben?
Een politicoloog van de universiteit van Boston heeft een schatting gemaakt van de kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan tot nu toe. Zij kwam uit op vijf biljoen die is opgebracht door Amerikaanse belastingbetalers.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 13 september 2016


Banden al-Qaida met door VS gesteunde Syrische rebellen
De VS heeft geŽist dat de Syrische luchtmacht aan de grond blijft, maar verzet zich tegen Russische eisen dat door de VS gewapende rebellen de banden met al-Qaida verbreken; een mogelijk fataal gebrek in het nieuwe staakt-het-vuren.
Gareth Porter in Consortiumnews.com (VS), 13 september 2016


Wat nu als Amerika de aanslagen van '11 september' eens vergat?
De Verenigde Staten zal nooit de aanslagen van 11 september 2001 vergeten. Het zit verweven in de geschiedenis van de natie. De Amerikaanse identiteit wordt deels bepaald door het herdenken van de gruweldaden die op die dag plaatsvonden. Maar dat is een deel van de reden waarom de prikkelende vraag moet worden gesteld: wat nu als Amerika de aanslagen van '11 september' eens gewoon vergat?
Shadowproof (VS), 11 september 2016


26-9-2016