Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 51

19-12-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Schizofrenie van vreugde en rouw om Aleppo
- Heeft de oorlog in SyriŽ ook de journalistiek verwoest?
- Weet u wel waar uw bommen vallen?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Er is deze week geen vertaald bericht.


==============================

Onvertaalde berichten:


Schizofrenie van vreugde en rouw om Aleppo
Misschien is de enige manier om je ogen te beschermen voor deze ramp de zorg om zelf te overleven.
Al Jazeera (Qatar), 17 december 2016


Meer dan ťťn waarheid in het vreselijke verhaal van Aleppo
Westerse politici, 'experts' en journalisten zullen hun verhalen de komende tijd moeten gaan herzien nu het leger van Bashar al-Assad de controle over Oost-Aleppo herwonnen heeft. We zullen te weten komen of er inderdaad zoveel als een kwart miljoen burgers "vast" zaten in de stad. We zullen ook veel meer gaan horen over waarom ze daar niet weg konden toen de Syrische regeringstroepen en de Russische luchtmacht hun verwoestende bombardementen loslieten op het oostelijke deel van de stad.
Robert Fisk in The Independent (GB; via CounterPunch, VS), 14 december 2016


De val van Aleppo
Er is duidelijk een gevoel van opluchting onder de regeringsgetrouwen in Aleppo. die het gevoel hebben dat hun stad eindelijk weer de weg naar een normaal leven zal kunnen inslaan. Maar voor de Syrische oppositie is de val van Oost-Aleppo een politieke ramp die zowel het moreel als de internationale steun voor de opstand dreigt te ondermijnen.
IRIN News (Internationaal), 13 december 2016


Heeft de oorlog in SyriŽ ook de journalistiek verwoest?
Als beide zijden van de oorlog geen respect hebben voor media of journalisten kan geen onpartijdige journalist zijn of haar werk uitvoeren in overeenstemming met de minimum-eisen voor goede verslaggeving. Zodoende kan de 'waarheid' alleen bij elkaar gesprokkeld worden met deductief redeneren - zoals zovelen van ons al met succes gedaan hebben in de berichtgeving over Irak en Palestina.
Ramzy Baroud in Middle East Monitor(GB), 12 december 2016


Weet u wel waar uw bommen vallen?
Tegelijk met een diep verdeeld land zal Trump een vijftien jaar oude en kennelijk nooit eindigende wereldoorlog erven. Terwijl de met name genoemde vijand een strategie is ("terrorisme") hadden de slachtoffers echter niet minder werkelijk kunnen zijn. En zoals in alle moderne oorlogen zijn de meeste daarvan burgerslachtoffers.
TomDispatch (VS), 11 december 2016


Kom kijken hoe wij leven
Er bestaat een onmogelijke kloof tussen onze eisen van oneindige veiligheid en de nachtmerrie-achtige hachelijkheid waaronder de mensen leven in die landen waar de veiligheid aan flarden gescheurd wordt door onze oorlogen.
Znet (VS), 8 december 2016


"Erkenning van voorposten nederzettingen is oorlogsverklaring"
Het Palestijnse parlementslid Mustafa al-Barghouti heeft gezegd dat de wettelijke erkenning van voorposten van nederzettingen door de IsraŽlische Knesset een "oorlog tegen het Palestijnse volk" is.
International Middle East Media Center (Palestina), 8 december 2016


Hoe oorlogspropaganda voor steeds meer doden zorgt
De hysterie rond "nepnieuws" is voor de Amerikaanse regering en media een dekmantel geworden om op feiten gebaseerde berichtgeving aan te vallen die vraagtekens zet bij de gevestigde ideeŽn van politiek Washington.
Robert Parry in Consortiumenws.com (VS), 7 december 2016


De "Seven days in May" van Trump
Aankomend president Donald Trump heeft waarschijnlijk nooit het boek "Seven Days in May" gelezen en nooit de filmversie ervan gezien. Boek en film gingen over de dreiging van een militaire staatsgreep vanwege verzet tegen een nucleaire ontwapeningsovereenkomst met de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog.
CounterPunch (VS), 5 december 2016

19-12-2016