Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 01

2-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Staakt-het-vuren in SyriŽ verschuift machtsevenwicht in voordeel van Assad
- IsraŽlische hysterie over VN-resolutie versterkt nieuwe status als schurkenstaat
- Propaganda aan beide zijden in berichtgeving over SyriŽ
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Staakt-het-vuren in SyriŽ verschuift machtsevenwicht in voordeel van Assad
Het nieuwe staakt-het-vuren in SyriŽ betekent niet dat het schieten nu is afgelopen, maar het markeert een cruciale ontwikkeling in de burgeroorlog die al vijfenhalf jaar duurt. Het moorden zal doorgaan, omdat de grootste gewapende oppositiegroepen - ISIS en Jabhat al-Nusra - niet onder de overeenkomst vallen en een sterk motief hebben om te zorgen dat deze mislukt. Maar het belangrijkste bij het staakt-het-vuren, dat in de nacht van donderdag is begonnen en lijkt stand te houden, is niet zozeer wat er is overeengekomen als wel wie het akkoord hebben gesloten.

Volgens een ontwerp van de Russisch-Turkse overeenkomst zal de Turkse regering "garanderen dat de oppositie zich in alle gebieden die ze controleert zal houden aan het staakt-het-vuren, met inbegrip van alle soorten beschietingen". Rusland geeft dezelfde garantie namens de Syrische regering en diens bondgenoten.


Dit zijn maar woorden, maar het is belangrijk dat Turkije zich hiermee distantieert van de gewapende groeperingen, die sinds het begin van de opstand tegen Bashar al-Assad in 2011 afhankelijk waren van Turkse steun of getolereerd werden door Turkije. Zonder die steun zijn de krachten tegen Assad mogelijk in de toekomst niet in staat om weerstand te bieden aan de offensieven van de Syrische regering. Met andere woorden, er heeft binnen SyriŽ een beslissende verschuiving in de krachtsverhoudingen plaatsgevonden in het nadeel van de rebellen en ten gunste van Assad.

Lees het hele commentaar van Patrick Cockburn in The Independent van 30 december 2016

==============================


Onvertaalde berichten:

IsraŽlische hysterie over VN-resolutie versterkt nieuwe status als schurkenstaat
De beslissing van president Obama om een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die IsraŽlische nederzettingen als illegaal veroordeelt niet tegen te houden, heeft zowel IsraŽl als de media een zetje gegeven richting erkenning van de nieuwe status van het land: een schurkenstaat.
Mondoweiss (VS), 29 december 2016


Tel Aviv op hete kolen
De VN-resolutie die nederzettingen in de bezette gebieden veroordeelt is niet IsraŽls grootste angst. Wat de IsraŽlische regering meer zorgen baart is het feit dat deze resolutie de deur opent naar een volledig onderzoek door het Internationaal Strafhof naar IsraŽlische excessen.
The Hindu (India), 29 december 2016


De waanzin van de oorlog: Propaganda aan beide zijden in de berichtgeving over SyriŽ
Een ernstig probleem dat de kop heeft opgestoken bij de oorlog in SyriŽ is de onwetendheid die willens en wetens aan de dag wordt gelegd door verdedigers van de regeringen van de VS, Rusland en SyriŽ zelf. Een onwetendheid die vooral voortkomt uit politieke overwegingen en niet zozeer uit bezorgdheid over mensenrechten.
CounterPunch (VS), 28 december 2016


Achter de echte Amerikaanse strategische blunder in SyriŽ
Het mislukte SyriŽ-beleid van Obama werd veroorzaakt door het onvermogen om Iraans en Russisch ingrijpen ten gunste van het Syrische regime te voorzien.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 27 december 2016


Een internationale consensus: nederzettingen zijn illegaal en schadelijk
In de Veiligheidsraad werd een zeldzame internationale consensus bereikt. Er was niet ťťn land in de hele wereld die een goed woord overhad voor de IsraŽlische nederzettingenpolitiek en voor de diefstal van Palestijns land.
Gush Shalom (Israel), 25 december 2016


Wat de resolutie van de VN-Veiligheidsraad betekent
In een stemming van veertien vůůr en een onthouding van de VS heeft de VN-veiligheidsraad een resolutie aangenomen die de illegaliteit van IsraŽlische nederzettingen bevestigt. Wat betekent dit allemaal, en wat gaat er nu gebeuren?
+972 (IsraŽl), 24 december 2016


Tekenen van hoop in wanhopige tijden
In Irak is de oorlog nog lang niet voorbij. Ze raast voort. Maar tekenen van hoop zijn er ook, en die zijn hardnekkig.
Common Dreams (VS), 23 december 2016


Amerika moet kiezen voor diplomatie in plaats van oorlog
Zelfs zonder dat we weten wat het buitenlands beleid van Donald Trump gaat worden moeten we onder woorden brengen hoe een nieuw, werkelijk internationalistisch buitenlands beleid er uit zou zien. Een beleid waarin de 'oorlog tegen terreur' wordt opgedoekt ten gunste van internationaal recht, mensenrechten en wereldwijde solidariteit.
Phyllis Bennis in The Nation (VS), 21 december 2016


Amerikaanse elitetroepen in Afrika jagen Amerikaanse doelen na
Hoewel de bevelhebber van het Special Operations Command Africa het in het openbaar heeft over de behoeften van Afrikaanse naties, opereren zijn commandos - zonder zich iets van landsgrenzen aan te trekken - onder een uitgesproken 'Amerika eerst'-mandaat, en een mentaliteit die volkomen spoort met die van de toekomstige president.
TomDispatch (VS), 19 december 2016


Opstandelingen Aleppo niet verslagen door bruut geweld, maar omdat ze SyriŽrs van zich vervreemdden
De rebellen in Oost-Aleppo dragen wel degelijk een deel van de schuld voor hun nederlaag. Dit lijkt een hardvochtige uitspraak in een tijd van hartverscheurende beelden van burgers die in de kou op een evacuatie wachten die alleen maar met horten en stoten gaat. Maar het is noodzakelijk om dit te zeggen als we niet alleen willen aanvoelen wat er gebeurt, maar het ook willen begrijpen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 17 december 2016


2-1-2017