Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuw week 05

30-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS
- Wat gebeurt er nu met Afghanistan?
- Donald Trump en de aftakeling van Amerikaanse alleenheerschappij
en nog meer.

 

Verdere inhoud van het bericht:
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS
Het is geen toeval dat van de zeven landen, waarvan de inwoners de VS niet meer binnen mogen, er vijf zijn die de VS nu aan het bombarderen zijn (Irak, SyriŽ, Yemen, LibiŽ en SomaliŽ) plus Soedan, waar de VS troepen hebben ingezet en Iran, een land waar zware sancties aan zijn opgelegd, terwijl het regelmatig wordt bedreigd.


Het militaire optreden in die zes landen vloeit voort uit een politiek die een belangrijke oorzaak is van de vluchtelingenbewegingen. Met een grimmige vorm van ironie sluiten de VS nu vluchtelingen uit van oorlogen die ze in veel gevallen zelf zijn begonnen.


Het valt ons ook op dat op de lijst van landen met een moslimmeerderheid, die worden getroffen door de nieuwe regels, volkomen toevallig allemaal landen staan, waar het zakenimperium van Trump geen bezittingen heeft. Landen als Egypte en Saudi-ArabiŽ, waar Trump omvangrijke investeringen en zakenrelaties heeft, zijn volkomen toevallig uitgezonderd van de regels.


Je zou verwachten dat Egypte en Saudi-ArabiŽ zouden opduiken in de verwrongen analyse van Trump als mogelijke bronnen van terrorisme. Dit zijn immers de twee landen waar bijna alle kapers van '11 september' vandaan kwamen. En waarvan in het geval van Saudi-ArabiŽ nu bekend is dat ze ISIS en andere terroristen steunen, en in het geval van Egypte dat ze te maken hebben met ernstige terreurdaden op hun eigen grondgebied, grotendeels als reactie op repressie door de regering.

Maar nee, die landen worden genegeerd. Belangenconflict? Nee hoor, gewoon toeval.


Lees het hele artikel van Phillys Bennis bij Foreign Policy in Focus (VS), 27 januari 2017

==============================

Onvertaalde berichten:


Wat gebeurt er nu met Afghanistan?
Afghanistan is de langste oorlog van de VS, en hij lijkt eindeloos door te kunnen gaan. Al was het maar omdat er - in een echo van de catastrofe van Vietnam destijds - geen manier is om eruit terug te trekken zonder gezichtsverlies. En er staat heel veel nationale eer op het spel.
CounterPunch (VS), 27 januari 2017


Wie heerst er over Trump's buitenlandbeleid?
Is er enig precedent in de moderne tijd voor dit totale gebrek aan ervaring in buitenlandse politiek bij de top van het Witte Huis?
Jim Lobe in Lobe Log (VS), 25 januari 2017


Het onrecht van Manning's beproeving
Soldaat Chelsea Manning kreeg te maken met bijna zeven jaar in de gevangenis omdat ze oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan in de openbaarheid bracht. Het einde van die beproeving is nu in zicht door een daad van de uitgaande president Obama. Maar de misdaden die ze aan het licht bracht zijn nooit aangepakt.
Marjorie Cohn in Consortium News (VS), 25 januari 2017


Trump's verhuizing van ambassade naar Jeruzalem wordt ramp
De onervaren en demagogische politicus begrijpt nauwelijks het gevaar dat op de loer ligt bij zijn beslissing om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Als hij dit doorzet zal hij waarschijnlijk een episode van chaos ontketenen in een toch al licht ontvlambare regio.
Ramzy Baroud in Al Jazeera (Qatar), 25 januari 2017


Infrastructuur Gaza op punt van instorten
Een nieuw rapport van een IsraŽlische NGO waarschuwt dat de infrastructuur van de Gazastrook op het punt van instorten staat en dat de tijd op raakt.
The Palestine Chronicle (VS), 24 januari 2017


Belofte Netanyahu: ongebreidelde uitbreiding nederzettingen in Jeruzalem
De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn extreem-rechtse regering beloofd dat hij alle beperkingen op de bouw van nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem zal opheffen, zo hebben IsraŽlische media bericht.
Ma'an News (Palestina), 23 januari 2017


Palestijnen hebben meer dan eenheid nodig om het te redden
Zonder ophef hebben de Palestijnse aartsrivalen Fatah en Hamas aangekondigd dat ze van plan zijn om jaren van machtsstrijd terzijde te schuiven en serieus te beginnen met het proces om een eenheidsregering te vormen. Maar de Palestijnen zullen meer nodig hebben dan schoorvoetende eenheid om de geboorte van de 'nieuwe orde' in IsraŽl en Palestina het hoofd te bieden.
Jonathan Cook in The National (UAE), 22 januari 2017


'Legale' bendes in Bagdad
De vrijwillige milities die gevormd werden om IS te bestrijden spelen nu voor politie in de wijken van Bagdad. Maar daarbij concurreren ze met de echte politie, negeren ze de echte wetten en gedragen zich vaker als een soort mafia.
Niqash (Iraq/BRD), 19 januari 2017


Trump, Obama en de toekomst van drone-oorlogen
Obama ontwikkelde een beleid dat zijn opvolger Donald Trump nu geŽrfd heeft: het vermogen om terreurverdachten waar ook ter wereld te doden zonder dat Amerikaanse militairen hun basis hoeven te verlaten. In de loop van zijn presidentsperiode voerde Obama ook beperkingen in op deze op drone-aanvallen gebaseerde strategie om het aantal burgerdoden binnen de perken te houden. Maar experts maken zich nu zorgen dat deze beperkingen van tafel geveegd zullen worden door Trump ten gunste van een benadering van "om de slechterikken te pakken is alles toegestaan".
The Bureau of Investigative Journalism (GB), 19 januari 2017


Donald Trump en de aftakeling van Amerikaanse alleenheerschappij
Zelfs als het tijdperk van Amerikaanse alleenheerschappij voorbij is, bezit de VS nog steeds de grootste militaire macht, heeft tentakels over de hele planeet via Amerikaanse bases en vliegdekschepen en is de grootste wapenhandelaar. De Verenigde Staten zullen hun macht uitoefenen in verschillende vormen om hun teruglopende autoriteit in stand te houden. Maar minder bondgenoten en minder legitimiteit kunnen het moeilijker maken voor Trump om de trekker over te halen, hoe graag hij dat ook zou willen.
Vijay Prashad at Rosa Luxemburg Stiftung - New York Office (VS), 15 januari 2017

30-1-2017