Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 07

13-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Strategisch adviseur Trump zou oorlog met Iran kunnen provoceren
- Het hele verhaal van de verprutste Amerikaanse aanval in Yemen
- Mensenrechtenorganisatie waarschuwt voor mogelijk 'grootschalig' IsraŽlisch militair offensief in Gaza
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Strategisch adviseur Trump zou oorlog met Iran kunnen provoceren
Het probleem is dat, als figuren zoals Trumps strategisch adviseur Steve Bannon machtig worden in het machtigste land ter wereld, ze echt in staat zijn om oorlogen te beginnen. Wat bedoelde de regering van de VS bijvoorbeeld met de woorden dat Iran "gewaarschuwd" was na zijn meest recente raketproef? Was dat een blijk van onvrede of een aanzegging tot oorlog?

En ik heb er mijn twijfels over of het journalistieke gilde van de Oostkust Amerika zal verdedigen tegen zijn gekozen leider. Als ze al die jaren zo benauwd zijn geweest om IsraŽl te ergeren, zullen ze nu zeker Trump niet gaan ergeren. Maar dat is nou net het probleem op dit moment. Hoe kun je eerlijk omgaan met een fantast, met een man - mannen - die gewoonweg leugens vertellen.

Ik ben bang dat we al eerder in dit stadium zijn geweest. Ik meen me te herinneren dat de meeste Amerikanen geloofden dat Saddam de aanvallen van 11 september had georganiseerd. En was al die onzin over 'massavernietigingswapens' niet een 'alternatief feit'? Je hoeft geen president van Amerika te zijn om dit soort dingen te bedenken.

Lees het hele artikel van Robert Fisk bij The Independent (GB), 9 februari 2017

==============================

Onvertaalde berichten:

Het hele verhaal van de verprutste Amerikaanse aanval in Yemen
Ondanks de toenemende berichten van een mislukking - en ondanks de dood van een Amerikaanse marine-onderofficier en het neerstorten van een Amerikaans vliegtuig - houdt de woordvoerder van Trump vol dat de missie "volgens alle maatstaven een geslaagde operatie was".
The Bureau of Investigative Journalism (GB), 8 februari 2017


Mensenrechtenorganisatie waarschuwt voor mogelijk 'grootschalig' IsraŽlisch militair offensief in Gaza
In het kielzog van verscheidene luchtaanvallen van het IsraŽlische leger binnen de Gazastrook op 6 februari heeft het in Gaza gevestigde al-Mezancentrum voor Mensenrechten de zorg uitgesproken dat IsraŽl mogelijk een grootschalig militair offensief voorbereidt.
Ma'an News Agency (Palestina), 8 februari 2017


In de wereld van Trump heerst het geld en krijgt Saudi-ArabiŽ vrije doorgang
Mensen die de oorlog ontvluchten mogen het land niet in, terwijl mensen met oliegeld vrije doorgang naar krijgen naar hun luxe suites in de Trump Towers.
Medea Benjamin in AlterNet (VS), 7 februari 2017


Echo's van Irak in dreigementen tegen Iran
In de 'alternatieve' realiteit die in Washington heerst, waar van officiŽle zijde verteld wordt dat IS en Iran samenspannen en Saudische schepen opportunistisch doorgaan voor Amerikaanse vaartuigen, heeft de kersverse regering-Trump geen tijd verloren om de basis te leggen voor een rampzalige militaire confrontatie met Iran.
Common Dreams (VS), 6 februari 2017


Schenden raketproeven Iran het nucleaire akkoord?
Sinds de dag dat het nucleaire akkoord tussen Iran en de 'P5+1' van kracht werd, hebben de Iraanse strijdkrachten een reeks raketproeven uitgevoerd. Tegenstanders van het akkoord, in het bijzonder IsraŽl, beweren dat deze testen een "grove" schending betekenen van het nucleaire akkoord. Maar dit is puur verzinsel.
Antiwar.com (VS), 4 februari 2017


Theresa May, Donald Trump en de komende oorlogen
Het nieuwe Amerikaanse regime heeft een gevaarlijk militarisme in de armen gesloten. De Britse regering steunt dit beleid geheel op eigen risico.
openDemocracy (VS), 3 februari 2017


In het Midden-Oosten en elders zullen verkiezingsbeloften Trump achtervolgen
De Amerikaanse president Donald Trump belooft in alle opzichten pro-IsraŽl te zijn. Wat IsraŽl betreft zijn de verwachtingen heel duidelijk: onvoorwaardelijke financiŽle en militaire steun van de VS, een blanco cheque voor de uitbreiding van de illegale nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem en de West Bank, en een einde aan iedere vorm van politieke 'druk' door pogingen om het zogenaamde 'vredesproces' nieuw leven in te blazen.
Ramzy Baroud in Common Dreams (VS), 2 februari 2017


Azen op Iraakse olie
De leiders van de Verenigde Staten hebben in de loop der jaren veel redenen gegeven voor hun talloze interventies in Irak. President Donald Trump concentreert zich op ťťn ding: de VS moet de olie van het land inpikken.
LobeLog (VS), 31 januari 2017


De honderdjarige oorlog van de Britten tegen Yemen
Het Verenigd Koninkrijk heeft herhaaldelijk oorlog gevoerd om Yemen zwak en verdeeld te houden, en zo de Saudische dominantie op het schiereiland te verzekeren.
Middle East Eye (Internationaal), 27 januari 2017


VrouwencoŲperaties bieden kijkje in economisch model Rojava
In Rojava, in het door de Koerden beheerste deel van SyriŽ, ligt de betekenis van het coŲperatieve systeem in inspanningen om alle sectoren van de samenleving te democratiseren, de economie inbegrepen. Om deze reden is het in het leven roepen van alternatieve manieren en kanalen waardoor traditioneel gemarginaliseerde groepen als vrouwen actief aan de economie kunnen deelnemen een essentieel aspect van het radicale democratische model.
The Kurdish Question (Internationaal), 26 januari 2017

13-2-2017