Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 09

27-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Verenigde Staten in permanente oorlog
- Wat gaat u aan Afghanistan doen, president Trump?
- Morele hypocrisie van het westen over Yemen
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Verenigde Staten in permanente oorlog
In december 2016 hield president Obama een toespraak voor Amerikaanse militairen op de vliegbasis MacDill in Tampa in Florida. Obama zei:"Toen ik in functie kwam, waren de Verenigde Staten zeven jaar in oorlog. (..) Ik zal de eerste president van de Verenigde Staten zijn die twee volledige ambtstermijnen uitzit in oorlogstijd."


Dit was geen kritiek van Obama op de Verenigde Staten. Hij wilde alleen opmerken dat het Congres hem nooit een machtiging had gegeven om de oorlogen van de regering Bush voort te zetten. "Momenteel zijn we in oorlog op basis van een machtiging die door het Congres 15 jaar geleden is verstrekt - 15 jaar geleden!", aldus Obama. Bijgevolg wilde hij dat het Congres nieuwe wetgeving zou uitvaardigen om het te doen lijken alsof het niet had toegelaten dat de Verenigde Staten voor eeuwig in staat van oorlog zouden blijven. "DemocratieŽn moeten zich niet bevinden in een permanente staat van oorlog via een enkele machtiging," zei Obama.
(..)
Ministers van Trump, die de strategie van voortdurende strijd tegen het terrorisme zonder exit nu hebben overgenomen, zijn vastbesloten de natie in oorlog te houden. Hoewel Trump tijdens zijn campagne verzekerde dat "ik instinctief niet bij voorbaat voor oorlog en agressie ben," hebben hij en de leden van zijn kabinet een duidelijke voorkeur voor oorlog aan de dag gelegd.


Lees het hele artikel van Edward Hunt bij LobeLog (VS), 22 februari 2017

==============================


Onvertaalde berichten:


Wat gaat u aan Afghanistan doen, president Trump?
Senator John McCain heeft de situatie rond het Amerikaanse buitenlandbeleid aardig samengevat toen hij zich afvroeg: "Wie neemt de beslissingen in het Witte Huis? Ik heb geen idee! Ze moeten daar hun zaken op orde krijgen". En ťťn van die zaken die op orde gebracht moet worden is Afghanistan, die afvoerput van corruptie.
CounterPunch (VS), 24 februari 2017


Een buitenlandbeleid van wreed populisme
De agenda van de president van de VS is deel van de opkomst van een wreed populisme dat overal in het Westen de kop heeft opgestoken. De kern hiervan wordt gevormd door het vertoog dat de bevolking van het Westen genegeerd is door haar 'globalistische' leiders, die zich drukker maken over handelsakkoorden dan over de aderlating van banen in hun eigen land. Hier hebben de populisten het bij het rechte eind, maar in plaats van het probleem werkelijk aan te pakken zoeken ze het in haat jegens moslims en andere minderheden.
Vijay Prashad in The Hindu (India), 23 februari 2017


Gaat Trump het buitenlandbeleid matigen? Vergeet het maar
De leidende adviseurs van Trump op het gebied van buitenlandse politiek zijn geobsedeerd door Iran en bezig met gevaarlijke zetten van Oost-AziŽ tot het Midden-Oosten.
Foreign Policy in Focus (VS), 22 februari 2017


Vriendschap tegen de klippen van de oorlog op
Voor Gabe en Theresa was Damascus een idyllische plaats waar zij een project konden opzetten dat hen in aanraking bracht met veerkrachtige en fascinerende jonge mensen. Sinds hun vertrek in 2012 hebben wapens en bloedvergieten echter voor nieuwe chaos en ontwrichting gezorgd. Maar waar muren opgetrokken worden die de tragedie van de oorlog in betonnen grenzen lijken in te sluiten, vinden Gabe en Theresa wegen om die grenzen over te gaan.
Common Dreams (VS), 22 februari 2017


Verhongering dreigt voor een derde bevolking Yemen
Tenminste zeven miljoen mensen in Yemen, een derde van de bevolking, wordt bedreigd door verhongering als gevolg van de humanitaire crisis die veroorzaakt wordt door de oorlog die Saudi-ArabiŽ nu bijna twee jaar tegen het land voert. Dit heeft de VN verklaard op 21 februari.
teleSUR (Venezuela), 21 februari 2017


Misbruik van Amerikaanse militaire macht en chaos in Midden-Oosten
Wat we nodig hebben is een frisse kijk op onze gemilitariseerde versie van buitenlandse politiek, zegt majoor Danny Sjursen, voormalig docent geschiedenis aan de Amerikaanse militaire academie met ervaring op de slagvelden van Afghanistan en Irak. En misschien wel een drang, na al die jaren, om veel minder te doen. Patriottische fabels voelen misschien goed, maar halen weinig uit. Zijn advies: durf in verlegenheid te staan.
TomDispatch (VS), 21 februari 2017


Trump's verhelderende moment voor IsraŽl en Palestijnen
Al vijftien jaar is het 'vredesproces' in het Midden-Oosten een kasplantje dat aan de beademing ligt. Vorige week trok de Amerikaanse president Donald Trump de stekker eruit, of hij nu begreep wat hij deed of niet.
Jonathan Cook in The National (VAE), 21 februari 2017


Morele hypocrisie van het westen over Yemen
De voorstanders van 'humanitaire interventie' jammeren over bloedige conflicten als een tegenstander hiervan de schuld kan krijgen. Maar ze houden hun mond als het moorden door een bondgenoot gebeurt, zoals Saudi-ArabiŽ in Yemen.
Consortiumnews (VS), 21 februari 2017


IsraŽl's schrikwekkende visioen voor de toekomst
Empirisch historisch bewijs gecombineerd met een beetje gezond verstand is genoeg om ons het soort toekomst voor te stellen dat IsraŽl voor het Palestijnse volk in petto heeft: voortdurende apartheid of etnische zuivering - of een mengsel van beide.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 15 februari 2017


IsraŽlische regering financierde indirect bouw van ontruimde voorpost
De pasgeleden ontmantelde illegale nederzettingen-voorpost Amona werd gefinancierd via een lening van een miljoen dollar van de IsraŽlische regering. Dit onthulde de IsraŽlische krant Haaretz op 13 februari. De financiering zorgt voor verdere vertroebeling van de grenzen tussen wel en niet door IsraŽl erkende nederzettingen.
Ma'an News Agency (Pal.), 13 februari 2017

27-2-2017