Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 13

28-3-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De grote leugen over de Libische oorlog
- VS geeft verantwoordelijkheid toe voor luchtaanval die honderden burgers doodde
- Donald Trump luncht met Saudische oorlogsmisdadiger terwijl Yemeni's verhongeren
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

De grote leugen over de Libische oorlog
Na vijf jaar oorlog kunnen we vaststellen, dat het in werkelijkheid bij de interventie in LibiŽ vanaf het begin ging om het ten val brengen van het regime. Al na de eerste tien dagen was de dreiging van de militaire en paramilitaire troepen van het regime tegen de burgerbevolking verminderd door de luchtaanvallen van de NAVO en de grondoperaties van de rebellen. Daarna begon de NAVO met het verlenen van luchtsteun voor de oprukkende rebellentroepen door de regeringstroepen aan te vallen, die feitelijk al aan het terugtrekken waren en hun voertuigen hadden verlaten.

De interventie in LibiŽ laat zien dat het hellend vlak van zogenaamde beperkte interventies het meest glibberig wordt, als er een aanzienlijke kloof ontstaat tussen wat beleidsmakers zeggen dat de doelstellingen zijn en de orders die ze uitvaardigen voor het slagveld. Ongelukkigerwijs is dit een algemene praktijk binnen het Amerikaanse leger. Civiele en militaire functionarissen worden vaak geÔnstrueerd om bij hun contacten met de pers te benadrukken, dat de omvang van een bepaalde operatie minimaal is in vergelijking met een grootschalig grondoffensief of dat er helemaal geen sprake is van een oorlog.

Bij de huidige campagne tegen ISIS in Irak duurde het zelfs veertien maanden voor het Pentagon toegaf: "Natuurlijk is er sprake van gevechtshandelingen." De geleidelijke vermeerdering van troepen, militaire capaciteit, wapenleveranties en de uitbreiding van militaire operaties lijken "normaal", omdat functionarissen elke nieuwe stap framen als logisch en noodzakelijk. De realiteit is echter dat ze in hun samenhang een fundamenteel omvangrijkere interventie opleveren met een heel ander karakter.

Lees het hele artikel van Micah Zenko bij Foreign Policy (VS), 22 maart 2017

==============================

Onvertaalde berichten:


VS geeft verantwoordelijkheid toe voor luchtaanval die honderden burgers doodde
De Verenigde Naties hebben "diepe bezorgdheid" geuit over het grote aantal burgerslachtoffers in de Iraakse stad Mosul. Dit volgde op berichten dat tweehonderd mensen gedood werden in luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie, die Mosul probeert te heroveren op Islamitische Staat (IS).
Middle East Eye (GB), 25 maart 2017


Lessen die Saudi-ArabiŽ zou moeten leren van zijn mislukte oorlog in Yemen
Hoewel Saudi-ArabiŽ het grootste en machtigste land is in de Arabische Golfregio, is het land bezig om de oorlog in Yemen te verliezen. Een momentopname van de oorlogssituatie brengt tenminste vijf lessen aan het licht die de Saudi's van deze zinloze oorlog zouden moeten leren.
Informed Comment (VS), 24 maart 2017


De oorlogen van Washington: in de penarie
Een verbijsterde regering-Trump blijkt zich niet eens op haar eigen anti-IS-topoverleg te kunnen concentreren.
Paul Rogers in Open Democracy (VS), 23 maart 2017


Protesten in Marokkaanse Rifgebied: media-activisme en diaspora
Door het digitale activisme hebben de aanhoudende protesten in het Rifgebied nog meer mensen bereikt in de migratielanden zoals BelgiŽ. Deze vorm van activisme speelt een grote rol in het gebied en zeker sinds de Arabische Lente.
DeWereldMorgen (BelgiŽ), 20 maart 2017


De Great Game in het Midden-Oosten: machtspolitiek of vrij spel?
Het spel dat wordt gespeeld met SyriŽ en Irak als middelpunt vertoont een oppervlakkige gelijkenis met de machtspolitiek van de Europese overheersers in het 19e-eeuwse Afrika en AziŽ, beter bekend als de Great Game. Men krijgt echter bij de huidige chaos in het Midden-Oosten de onmiskenbare indruk dat de meeste betrokken leiders niet weten wat ze aan het doen zijn.
CounterPunch (VS), 20 maart 2017


De werkelijkheid en de door de VS gecreŽerde hongersnood in Yemen
In 2016 nam Yemen, het armste land in de Arabische wereld, 117.000 nieuwe vluchtelingen uit SomaliŽ op. Yemen begint nu het schouwspel te worden van wereldwijd de ergste humanitaire crisis van dit moment. Daarnaast wordt het land bestookt door luchtaanvallen van Saudi-ArabiŽ en de VS. Het dodelijke conflict wordt in snel tempo een nůg dodelijker hongersnood.
Voices for Creative nonviolence (VS), 20 maart 2017


Het probleem met de CIA en drones
"De CIA is in naam de opdrachtgever voor de drone-aanvallen, maar de luchtmacht heeft ze altijd uitgevoerd. Een CIA-etiket is alleen maar een excuus om geen informatie te hoeven geven", aldus een vroegere drone-piloot die klokkenluider is geworden. En als we de berichten moeten geloven is Trump de CIA nog meer de vrije hand aan het geven om mensen met drones te vermoorden.
ZNet (VS), 16 maart 2017


Met alle ogen op Mosul keren extremisten terug naar andere provincies in Irak
Terwijl de Iraakse regeringstroepen doorvechten in Mosul, zijn extremisten terug op weg naar andere provincies. De plaatselijke bevolking zegt dat het aantal aanvallen blijft toenemen, en dat er iets gedaan moet worden vůůr het te laat is.
Niqash (BRD/Irak), 15 maart 2017


Donald Trump luncht met Saudische oorlogsmisdadiger terwijl Yemeni's verhongeren
Terwijl president Trump zich op 14 maart zette aan een overvloedige maaltijd op het Witte Huis met de Saudische plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman, dreigen miljoenen Yemeni's te verhongeren dankzij de lunchgast van Trump.
Medea Benjamin in Common Dreams (VS), 15 maart 2017


Vijfde kolonne van de wereldmachten in Afrika: Marokko
De verdrijving van Khadaffi in LibiŽ opende de poorten wijd voor Westerse macht in Afrika in de 21e eeuw. De Fransen zijn terug in Mali. Het Amerikaanse leger is overal te vinden. En nu wil Marokko ook weer als Afrikaans land gelden.
CounterPunch (VS), 13 maart 2017


VS zet meer troepen in SyriŽ in om IS te bestrijden
Tenminste vierhonderd Amerikaanse mariniers en andere troepen worden op dit moment ingezet in SyriŽ, waarmee de ons bekende Amerikaanse aanwezigheid in SyriŽ bijna verdubbeld wordt tot ongeveer 900 soldaten. Een interview over de implicaties hiervan.
Interview with Vijay Prashad in The Real News (VS), 12 maart 2017


Meer waanzin in het Midden-Oosten
De geschiedenis laat zien dat het makkelijk is om een oorlog te beginnen met leugens, vlagvertoon en opschepperij, maar dat het afschuwelijk moeilijk is om er dan weer uit te komen.
EricMargolis.com (VS), 11 maart 2017

28-3-2017