Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 15

11-4-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?
- SyriŽ en chemische wapens: Wat we weten, wat we niet weten, en de gevaren die ons wachten
- Geweld: dat van hen en dat van ons
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?

Velen beweren dat Trump inconsequent is nu hij het Syrische regime met kruisraketten heeft aangevallen, nadat hij eerder gezegd heeft dat de VS zich moet concentreren op het verslaan van ISIS.

Een nadere beschouwing brengt echter een fundamenteler patroon in de VS-politiek ten aanzien van SyriŽ aan het licht, dat een opmerkelijke consistentie vertoont, die van groter belang is dan de eeuwige tegenspraken van politici zoals Trump.

Om het optreden en niet-optreden van de VS samen te vatten in termen van rechtstreeks in het openbaar aangekondigde luchtaanvallen tegen het Syrische regime: In 2013, toen Assad de oorlog aan het verliezen was, zag Obama af van luchtaanvallen die mogelijkerwijs een einde hadden gemaakt aan het regime. Nu vier jaar later Assad aan de winnende hand lijkt in de oorlog, draait Trump met zijn gereorganiseerde Nationale Veiligheidsraad 180 graden in vergelijking met zijn eerdere uitlatingen en valt Assad aan.


Laat de diverse personages even buiten beschouwing. Vergeet de retoriek. Laten we ons bevrijden van de 'spincyclus' waardoor de media zijn geobsedeerd. Kijk simpelweg naar de werkelijk gevoerde politiek.


De conclusie is dan dat de politiek van de VS - of nu Obama of Trump president is - erin bestaat om de Syrische oorlog zo veel mogelijk te verlengen. Laat Assad vrijuit gaan als hij dreigt te verliezen, val hem aan als hij op het punt staat te winnen.


Hier zijn precedenten voor. In de jaren tachtig steunden de VS beide kanten in de oorlog tussen Iran en Irak met een verschrikkelijk bloedbad als resultaat.

Lees het hele artikel van Sam Husseini in CounterPunch(VS) , 7 april 2017

==============================

Onvertaalde berichten:

Amerikaanse aanval op SyriŽ zal geen verandering in beleid betekenen
De meer voor de hand liggende reden voor de aanval van Trump op een Syrische luchtmachtbasis is het tot zwijgen brengen van tegenstanders en het opzwepen van Amerikaans patriottisme.
Al Jazeera (Qatar), 8 april 2017


Gebruik meest recente tragedie in SyriŽ om oorlog te beŽindigen, niet om ze te escaleren
Opnieuw moeten we een escalatie van de Syrische oorlog een halt toeroepen, en in plaats daarvan deze tragedie gebruiken als aanzet tot onderhandelingen om tot een akkoord te komen.
Ann Wright en Medea Benjamin in CounterPunch (VS), 7 april 2017


SyriŽ en chemische wapens: Wat we weten, wat we niet weten, en de gevaren die ons wachten
We weten twee cruciale dingen. We weten dat het gebruik van chemische wapens een misdaad is. En we weten dat degenen die ze gebruiken uiteindelijk ter verantwoording moeten worden geroepen, wie het ook zijn. Dat gaat tijd kosten. Intussen weten we een andere waarheid: er is nog steeds geen militaire oplossing.
Phyllis Bennis in Common Dreams (VS), 6 april 2017


Het gevaarlijke moment van Turkije
Erdogan en zijn AKP-partij hebben een moloch opgericht om het huidige politieke systeem van Turkije te ontmantelen en te vervangen door een in hoge mate gecentraliseerde regeringsvorm die de macht zal hebben om het parlement naar huis te sturen, de rechterlijke macht onder de duim te houden en bij decreet te regeren. Maar die hele machine begint toch wat te wankelen.
Conn M. Hallinan in Dispatches From the Edge (VS), 5 april 2017


Zal Trump de volgende Amerikaanse enormiteit in SyriŽ begaan?
Het zou pure dwaasheid zijn om militaire actie te ondernemen vůůr we de details kennen van de recente gruwelijke gas-aanval.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 5 april 2017


Maakt het uit wie de trekker overhaalt in de drone-oorlogen?
Wie de trekker ook overhaalt - Bush, Obama of Trump - burgerdoden zijn nooit 'per ongeluk', maar gevolg van een beleid van vermijdbare ongelukken. De nieuwe drone-regels onder Trump zijn eenvoudigweg het zoveelste voorbeeld hiervan.
We Meant Well (VS), 3 april 2017


Hoe het vuile streken-team van Netanyahu boycots bestrijdt
De huidige obsessie met BDS (boycot, desinvestering en sancties) weerspiegelt een veranderende politieke omgeving voor IsraŽl. Maar de IsraŽlische regering zal hebben te accepteren dat de geest van apartheid uit de fles is - en niet teruggestopt kan worden.
Jonathan Cook in The National (Ver. Arab. Emiraten), 3 april 2017


De volgende fase in de oorlog tegen BDS
Het negeren door de IsraŽlische regering van de beweging rond BDS (boycot, desinvestering en sancties) is gevaarlijk en duur gebleken. Maar het bestrijden van BDS lijkt op het voeren van een oorlog tegen civil society.
Ramzy Baroud in Politics for the People (VS/Palestina), 29 maart 2017


Geweld: dat van hen en dat van ons
Er is een aantal tegenstellingen die het blinde denken over geweld in de wereld sturen. In feite is de schaal van het geweld in - bijvoorbeeld - Kabul zoveel groter dan in enige Europese stad, dat je je zou voorstellen dat er meer medegevoel is voor mensen in Kabul, waar de nood veel groter is. Maar in de praktijk beweegt de logica van deze tegenstellingen het bewustzijn precies de andere kant op.
Vijay Prashad in Jadaliyya (VS), 28 maart 2017


Hoe het Russische bondgenootschap met Iran het Midden-Oosten een nieuwe vorm geeft
De Russische militaire aanwezigheid in SyriŽ heeft Rusland en Iran tot een nieuw militair bondgenootschap gebracht tegen Sunnitische jihadi's. Maar de Russische militaire interventie betekent ook een uitdaging voor de Iraanse militaire doctrine over regionale veiligheid.
The Conversation (GB), 27 maart 2017


Als Aleppo een misdaad tegen de menselijkheid was, is Mosul dat dan niet?
Toen de rivalen van de VS gruweldaden begingen in Aleppo, spraken de westerse commentatoren hun afschuw uit. Maar als de VS gruweldaden ondersteunt in Mosul? Stilte alom.
Foreign Policy in Focus (VS), 24 maart 2017


Plaatselijke bevolking Mosul waarschuwt voor wanhoopstactieken extremisten
Inwoners van Mosul, waarvan sommigen aan de extremisten ontsnapt zijn en andere nog onder hun regime leven, beschrijven de wanhoopstactieken van de Islamitische Staat. De strijders van die groep zullen tot de dood vechten, waarschuwen inwoners die in de val zitten in het nog door IS bezette deel.
Niqash (BRD/Irak), 23 maart 2017

11-4-2017