Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 17

24-4-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Niet alleen Assad verantwoordelijk voor opkomst ISIS
- Verdelingsplannen voor het Midden-Oosten zullen geen vrede brengen
- VS beweegt richting grote interventie in Jemen
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:


Niet alleen Assad is verantwoordelijk voor de opkomst van ISIS
Nu wordt ons gezegd dat Bashar al-Assad ter verantwoording moet worden geroepen voor oorlogsmisdaden. En inderdaad zouden nationale leiders aansprakelijk moeten zijn volgens internationale rechtsregels. Maar dat geldt niet alleen voor regionale Arabische dictators - ik kan me wel een paar Saudische prinsen voorstellen in het verdachtenbankje voor oorlogsmisdaden in Jemen, maar ik kan u verzekeren dat hun zo'n lot bespaard zal blijven - maar net zo goed voor leiders van veel grotere en rijkere westerse landen. En dan zijn we natuurlijk weer terug bij de heren Bush en Blair. Maar die gebruikten nooit gas. In feite zou Blairs constante refrein - dat "wij" niet zo erg waren als Saddam - zijn mantra worden, als hij zou worden beschuldigd van het begaan van het misdrijf agressie. Het was de schuld van Saddam. Hij was verantwoordelijk.


En nu kan iedereen dat overnemen. Je zou kunnen zeggen dat Bashar niet zo erg is als ISIS - al beweren zijn vijanden ongeveer dat hij dat wel is. Maar er zijn geen Baathistische zelfmoordterroristen die proberen burgers in Parijs, Brussel, Londen St. Petersburg of in de VS af te slachten. Op dit punt moeten we ons, als Amnesty details naar buiten brengt over het ophangen van gevangenen in de kerkers van Assad, herinneren dat nog maar enkele jaren geleden - tijdens de periode van de beruchte rendition - Bush en Blair zelf burgers naar diezelfde gevangenissen stuurden, om daar te worden gemarteld (net als naar vergelijkbare gevangenissen in Egypte, Marokko en LibiŽ). Wat Engeland betreft herinneren we ons, dat het een van de belangrijkste opposanten van Khaddafi naar Tripoli stuurde voor een portie langdurige foltering en opsluiting. En hielden we niet allemaal van Saddam toen hij in 1980 Iran binnenviel, hoewel we wisten dat hij in dezelfde tijd zijn vijanden massaal aan de galg ophing in de Abu Ghraib-gevangenis, een instelling die we later gingen gebruiken voor onze eigen folteringen?


Lees het hele artikel van Robert Fisk bij The Independent (GB), 20 april 2017

==============================


Onvertaalde berichten:

Door de spiegel van de 'Oorlog tegen Terreur'
De al 15 jaar durende 'wereldwijde oorlog tegen terreur' van de Amerikaanse regering heeft dood en chaos gezaaid in hele regio's - en de Amerikanen bestookt met propagandaverhalen - terwijl het einde nog steeds niet in zicht is.
Antiwar.com (VS), 20 april 2017


Verdelingsplannen voor het Midden-Oosten zullen geen vrede brengen
Het idee dat opdeling en uitwisseling van bevolkingsgroepen voor 'oplossingen' zou kunnen zorgen in de conflicten in het Midden-Oosten wordt al lange tijd gepropageerd door een diverse groep waarnemers en commentatoren. Nu wordt het op de proef gesteld.
Informed Comment (VS), 19 april 2017


VS beweegt richting grote interventie in Jemen
Volgens minister van Defensie Mattis - dezelfde die enkele jaren geleden bevel gaf tot het gebruiken van chemische wapens in de Iraakse stad Fallujah - staat de VS op het punt om een grote stap te zetten richting direct ingrijpen in Jemen, ter ondersteuning van de Saudi-Arabische oorlog tegen het Jemenitische volk.
CounterPunch (VS), 19 april 2017


Festiviteiten IsraŽl brengen vijftig jaar schande voor het voetlicht
De komende weken zal IsraŽl uitgebreide festiviteiten op touw zetten om de vijftigste verjaardag te gedenken van wat genoemd wordt "de bevrijding van Judea, Samaria en de Golan-hoogvlakte". Ofwel: wat de rest van ons omschrijft als de geboorte van de bezetting.
Jonathan Cook in The National (UAE), 17 april 2017


FBI stemt in met overdracht gegevens aan anti-oorlogsjournalisten
De FBI heeft ermee ingestemd om gegevens over te dragen die verzameld werden toen het agentschap twee anti-oorlogsjournalisten bespioneerde. Dit is een overwinning voor organisaties die streven naar transparantie van Amerikaanse overheidsorganen.
Courthouse News (VS), 17 april 2017


Cui bono - Aan wie komt het ten goede?
In SyriŽ is een verschrikkelijke oorlogsmisdaad begaan. De burgerbevolking in de door de opstandelingen bezette stad Idlib werd getroffen met gifgas. Wie zou zoiets kunnen doen? Het antwoord lag voor de hand: die vreselijke dictator Bashar al-Assad. Wie anders?
Uri Avnery in Gush Shalom (Isr.), 15 april 2017


De 'Moeder Aller Bommen' is groot en dodelijk - en zal niet voor vrede zorgen
Met de escalatie van de Amerikaanse militaire betrokkenheid in SyriŽ, het record aantal drone-aanvallen in Jemen, meer Amerikaanse troepen op weg naar het Midden-Oosten en, nu ook nog, het gooien van een gigantische bom op Afghanistan, ziet het er inderdaad uit alsof Trump van oorlog houdt. Of tenminste van 'oorlogje spelen' houdt.
Medea Benjamin in Common Dreams (VS), 14 april 2017


Palestina, opnieuw verteld
Het jaar 2017 gaat gebukt onder de last van belangrijke en tragische jubilea. Maar deze data moeten niet gebruikt worden als excuus voor voorbijgaande bewegingen van protest en solidariteit. Ze moeten een kans bieden om een verenigd Palestijns vertoog te formuleren dat ideologische en politieke scheidslijnen overstijgt.
Ramzy Baroud in ZNet (VS), 13 april 2017


De laatste kolonie ter wereld
Sommige stemmen beweren dat de vernieuwde toelating van Marokko tot de Afrikaanse Unie het probleem van de bezetting van de Westelijke Sahara zal oplossen. Maar in feite wordt Marokko er alleen maar door aangemoedigd om door te gaan.
openDemocracy (VS), 13 april 2017


Neoconservatieven duizelen bijna van vreugde over Trump's aanval op SyriŽ
Velen die aan de basis stonden van de Iraakse oorlog hopen nu openlijk dat Trump verder zal gaan in het streven van 'regime change' in SyriŽ - en daarna in Iran.
Jim Lobe in Foreign Policy in Focus (VS), 12 april 2017


SyriŽ in stukken breken?
Het idee om SyriŽ in stukken te breken zou de zoveelste imperialistische ramp worden voor Amerika. En intussen doen de rechten en ambities van het Syrische volk in het geheel niet ter zake bij deze snode plannen en intriges.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 11 april 2017


Hoe een politiek van echte solidariteit met het Syrische volk eruit ziet
De VS hoeft niet te kiezen tussen steun aan het Assad-regime of aan extremistische groepen. Er is een andere keuze: de eigen pro-democratische verzetsbeweging van SyriŽ.
YES! Magazine (VS), 08 april 2017


24-4-2017