Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 19

8-5-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Val van Raqqa en Mosul betekent nog niet einde voor ISIS - eerder een nieuw begin
- Amerikaanse regeringsfunctionarissen riskeren medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Yemen
- De echte redenen achter de Palestijnse hongerstaking.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Val van Raqqa en Mosul betekent nog niet einde voor ISIS - eerder een nieuw begin
De militaire dienst en de manieren om daar onderuit te komen behoren tot de vaste gespreksonderwerpen in SyriŽ, waar de regering, de Koerden en de opstandelingen na een meedogenloze oorlog van zes jaar allemaal op zoek zijn naar soldaten. De verliezen zijn groot, bij het regeringsleger en zijn bondgenoten alleen al 112.000 doden sinds 2011, volgens het oppositionele Syrian Observatory for Human Rights. In theorie kunnen mannen aan de dienstplicht ontkomen als ze de enige zoon van een familie zijn of studeren aan een universiteit, maar zelfs in die gevallen is men niet helemaal gevrijwaard om willekeurig ingelijfd te worden.


De dienstplichtigen krijgen slecht te eten en worden spaarzaam beloond met rond 50 dollar per maand. Daarom ligt het voor de hand dat ze steekpenningen proberen op te strijken, vooral om mensen de door hen bewaakte controleposten te laten passeren. Iraakse en Syrische veiligheidsfunctionarissen noemen dit als een van de redenen, waarom het plegers van zelfmoordaanslagen met bomauto's van ISIS en al-Qaida lukt om zich op te blazen en dood en verderf te zaaien in het hart van formeel goed beschermde steden.


Lees het hele artikel van Patrick Cockburn bij The Independent (GB), 3 mei 2017

==============================

Onvertaalde berichten:

Abbas aan het lijntje
Op 3 mei wentelde Mahmoud Abbas, die de Palestijnse president moet voorstellen, zich in het stof in het Witte Huis. Hij stak de loftrompet over de man die de Amerikaanse president moet voorstellen en sprak zijn vertrouwen uit dat deze man, president Donald Trump, vrede zou kunnen brengen in het Midden-Oosten.
CounterPunch (VS), 5 mei 2017


Amerikaanse regeringsfunctionarissen riskeren medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Yemen
Internationale juristen en Amerikaanse parlementariŽrs hebben gewaarschuwd dat voortduren van de Amerikaanse steun aan de militaire campagne van Saudi-ArabiŽ in Yemen - ook door wapenverkopen - de Amerikaanse regering niet alleen medeplichtig kan maken aan schending van het oorlogsrecht, maar ook Amerikaanse regeringsfunctionarissen kwetsbaar kan maken voor juridische aansprakelijkheid in verband met oorlogsmisdaden.
Just Security (VS), 4 mei 2017


De echte redenen achter de Palestijnse hongerstaking
In de pijnlijke situatie van vandaag de dag worden Palestijnen tot in het oneindige gevangen gehouden onder een voortdurende bezetting. Intussen ontvangen hun 'leiders' zowel de goedkeurende knikjes van IsraŽl en lofbetuigingen en meer geld vanuit Washington.
Ramzy Baroud in Politics for the People (VS/Palestina), 3 mei 2017


Amerika's eindeloze Afghaanse oorlog
Na zestien jaar en een biljoen dollars is het antwoord in Afghanistan niet nog eens zestien jaar en nog een biljoen dollars. Toch is dat precies wat Amerika lijkt te willen doen in de eindeloze oorlog die voor ons synoniem is geworden met Afghanistan.
Bracing Views (VS), 2 mei 2017


Trump stuurt Amerikaanse troepen naar Turks-Syrische grens terwijl Ankara Amerikaanse bondgenoten bedreigt
In het laatste weekend waren Koerdische strijders van YPG hun levens in de waagschaal aan het stellen om een belangrijke stad te heroveren op IS. Intussen werden zij bedreigd door Turkije. Dus moest Trump Amerikaanse militairen naar de Turks-Syrische grens sturen om zich op te stellen tussen de Turkse troepen en de Syrische YPG. Het Amerikaanse leger vormt nu de levende verdedigingswal die de YPG beschermt tegen een Navo-bondgenoot.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 1 mei 2017


De schande van het doden van onschuldigen
In het licht van de alarmerende berichten over de bijna-hongersnood-situatie in Yemen lijkt het erop dat de enige ethische "kant" die een buitenstaander kan kiezen die van de kinderen en families is, die geplaagd worden door honger en ziekte. Niettemin heeft de VS gedecideerd de kant gekozen van de door de Saudi's geleide coalitie.
Common Dreams (VS), 27 april 2017


SyriŽ's vergeten pluralisme, en het belang daarvan voor nu
Sinds de gevechten voor het eerst uitbraken in maart 2011 hebben velen geprobeerd het te verklaren. Er is gesproken over de rol van de Arabische Lente, de daarop volgende Arabische Winter, de Syrische regering, sektarisme en de opkomst van de Islamitische Staat. Maar deze factoren - hoe belangrijk ze ook zijn - negeren een belangrijk deel van het verhaal: het verleden van SyriŽ.
The Conversation (GB), 26 april 2017


Critici veroordelen Amerikaanse levering gevechtsvliegtuigen aan IsraŽl
IsraŽl is het eerste land buiten de VS die toegang krijgt tot het F-35-type gevechtsvliegtuig, het duurste dat ooit ontwikkeld is.
Jonathan Cook in Al Jazeera (Qatar), 26 april 2017


Egypte's regionale rol verzwakt
Naarmate de tijd verstrijkt zal de druk op het Egyptische regime toenemen en zal er een keuze moeten worden gemaakt tussen een binnenlandse crisis en het verlies van waardevolle bondgenoten en internationale steun.
Open Democracy (VS), 24 april 2017


De oorlogen van Trump: er komt nog meer
De mislukkingen van de Amerikaanse president in eigen land vormen een voedingsbodem voor militarisme in het buitenland. Een gevaarlijk mengsel.
Open Democracy (VS), 21 april 2017


Enige strategie achter oorlogen van Trump is grof geweld
Wereldwijd is Donald Trump bezig om achteloos troepen en wapens in te zetten, en hij beweert daarbij dat zulke militaire acties bedoeld zijn om politieke boodschappen uit te zenden. Maar wat we in deze aanvallen zien is geen strategie, maar een nieuwe manier om brute macht te tonen.
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 18 april 2017
8-5-2017