Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 21

22-5-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Verkiezingswinst Rouhani in Iran "kans voor Trump om voor diplomatie in plaats van oorlog te kiezen"
- VS zullen oorlog in Afghanistan nooit winnen
- Moet Hamas het verleden herschrijven?
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:


VS zullen oorlog in Afghanistan nooit winnen

President Trump heeft nog niet besloten om in te stemmen met het verzoek van zijn generaals om meer troepen te sturen naar Afghanistan. Ironischerwijs zou dit een geval zijn waarbij Trump - en het land - zou kunnen profiteren, wanneer de president het voorbeeld van zijn voorganger Obama niet zou volgen. In plaats van weer een blik militairen open te trekken voor de langst durende oorlog van Amerika, zou Trump beter het advies kunnen opvolgen van de toenmalige Republikeinse senator George Aiken over de Vietnamoorlog in 1966: "Roep de overwinning uit en verdwijn."

Het leger heeft in Afghanistan geen strategie om te winnen, alleen een plan om de nederlaag te vermijden. Na vijftien jaar wil geen president de nederlaag accepteren. Maar er is geen enkele reden om het advies van de militairen over Afghanistan te volgen, als je kijkt naar de resultaten in het Midden-Oosten. De invasie van Irak is in de woorden van Andrew Basevic het grootste debacle sinds Vietnam geweest, heeft rechtstreeks het moeras in geleid en uiteindelijk het ontstaan van ISIS in de hand gewerkt. De "humanitaire interventie"in LibiŽ heeft een mislukte staat geproduceerd, verscheurd door geweld, een nieuwe broedplaats voor ISIS. De interventie in SyriŽ heeft alleen maar bijgedragen tot de humanitaire catastrofe in dat land.

Lees het hele artikel van Katrina vanden Heuvel (hoofdredacteur van The Nation, VS) in de Washington Post, 16 mei 2017

==============================


Onvertaalde berichten:

Verkiezingswinst Rouhani in Iran "kans voor Trump om voor diplomatie in plaats van oorlog te kiezen"
De Iraanse president Hassan Rouhani heeft vrij gemakkelijk een tweede ambtstermijn gewonnen in de verkiezingen van 19 mei. Met 57 procent van de stemmen versloeg hij zijn voornaamste uitdager, conservatief Ebrahim Raisi.
Common Dreams (VS), 20 mei 2017


Trump's eerste honderd dagen van oorlogsmisdaden
President Donald J. Trump sloot op 29 april zijn eerste honderd dagen af als president. Die eerste honderd dagen hebben geen successen opgeleverd maar wel een indrukwekkende en steeds langer wordende lijst schandalen - en oorlogsmisdaden.
CounterPunch (VS), 19 mei 2017


Klokkenluiders, morele verwonding, en oorlog zonder einde
Als Amerika de idee aanvaardt van het voeren van eindeloze oorlogen, zal het ook iets anders moeten aanvaarden: dat de kosten van die oorlogen al even eindeloos zijn. Eťn ervan is die pijn die door een onbekend aantal vrouwen en mannen gedragen wordt, die nooit zal weggaan, en die het etiket "morele verwonding" draagt.
Peter Van Buren in TomDispatch (VS), 18 mei 2017


De Palestijnse hongerstaking
Het is belangrijk dat we erkennen dat een hongerstaking een extreem type verzet is, en in wezen een beroep op het geweten en de compassie van de tegenstanders en van de publieke opinie in het algemeen.
Richard Falk in Global Justice in de 21st Century (blog, VS), 17 mei 2017


Wat willen de IraniŽrs? Betere lonen, meer banen en veiligheid op de werkvloer
Er hangt meer samen met de Iraanse verkiezingen dan de houding van het land jegens het westen, het nucleaire akkoord en de olie-economie. De Iraanse samenleving is onder Rouhani opener geworden, en een conservatieve president zou de sociaal-politieke veranderingen van de afgelopen vier jaar kunnen ondermijnen.
The Conversation (GB), 17 mei 2017


Tien redenen waarom Trump de banden tussen VS en Saudi-ArabiŽ niet moet versterken
Donald Trump heeft Saudi-ArabiŽ uitgekozen als bestemming voor zijn eerste buitenlandse reis. Daarmee versterkt hij de Amerikaanse banden met een regime dat een voedingsbodem geeft aan juist het extremisme, de onverdraagzaamheid en het geweld dat de Amerikaanse regering zegt te willen uitroeien.
Medea Benjamin in Common Dreams (VS), 17 mei 2017


Chelsea Manning is weer vrij
De manier waarop Chelsea Manning zovelen heeft geÔnspireerd, en het feit dat ze vanaf vandaag weer werkelijk vrij is, wijst ons er allemaal weer op hoe mensen, door gewetensvolle en vastberaden daden, eigenhandig de wereld iets beter kunnen maken.
Glenn Greenwald in The Intercept (VS), 17 mei 2017


Tienduizenden Turkse ambtenaren nog steeds gevangen terwijl Erdogan Trump ontmoet
In de nasleep van de mislukte staatsgreep van juli 2016 zette Erdogan het ontslag van tienduizenden regeringsambtenaren in gang. De aantallen van hen die getroffen werden door de nog steeds voortdurende Turkse zuiveringsacties zijn verbijsterend.
Vijay Prashad in Alternet (VS), 16 mei 2017


Gaat Trump akkoord met permanente oorlog Pentagon in Irak, Afghanistan en SyriŽ?
Als Trump de verwachte voorstellen voor deze drie landen goedkeurt zal de Amerikaanse oorlogsinzet in de regio nog jaren langer gaan duren.
Gareth Porter in Middle East Eye (GB), 11 mei 2017


Moet Hamas het verleden herschrijven?
Nu de Palestijnse Islamitische Beweging, Hamas, haar handvest officieel veranderd heeft, moeten we dit besluit niet meteen beschouwen als een daad van politieke volwassenheid.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 10 mei 2017


Voorbereidingen voor het einde
Terwijl de strijd tegen IS zich voortsleept in Mosul bereiden troepen van het Iraakse leger en van plaatselijke stammen in Anbar zich voor op wat waarschijnlijk de laatste slag tegen de extremisten zal worden. Maar deze strijd zal maandenlang gaan duren.
Niqash (BRD/Iraq), 10 mei 2017


SyriŽ's 'de-escalatiezones' verklaard
Op 5 mei werd een reeks van vier 'de-escalatiezones' ingesteld op verschillende plaatsen in SyriŽ. Volgens het akkoord zullen gevechtsvliegtuigen geen missies mogen uitvoeren boven deze gebieden. Dit geldt voor Syrische, Russische en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
Activist Post (VS), 10 mei 2017


22-5-2017