Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 29

17-7-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De historische overwinning van Irak op ISIS en de prijs in mensenlevens
- De Rif en de hogedrukpan van de Marokkaanse staatseconomie
- VS en Groot-BrittanniŽ boven de wet met steun aan Saudische oorlog in Yemen
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:

De historische overwinning van Irak op ISIS en de prijs in mensenlevens
Eťn aspect van de oorlog wordt in de verslaggeving van de media weinig genoemd. Als je kijkt naar de in puin liggende straten rond het centrum van de stad, wordt duidelijk dat veel van de schade niet is veroorzaakt door luchtaanvallen, maar door artillerie en raketvuur dat op willekeurige wijze delen van gebouwen heeft weggeslagen. In de buurt van de weg van het vliegveld naar het zuidelijk deel van Mosul zie je de artillerie van de Federale Politie, een paramilitaire eenheid. Een groot deel van de bombardementen op West-Mosul heeft, anders dan in het oosten van de stad, plaatsgevonden in de vorm van granaten en raketten die lukraak werden afgevuurd in de richting van de vijand in plaats van op specifieke doelwitten.


"Regeringstroepen vertrouwden grotendeels op explosieve wapens met een werking over een groot oppervlak zoals IRAMs (Improvised Rocket Assisted Munitions)," zegt een rapport van Amnesty International. "Met hun grove doelbepaling hebben deze wapens zware verwoestingen aangericht in het dichtbevolkte West-Mosul waar grote groepen burgers in de val zaten in hun huizen of geÔmproviseerde schuilkelders." Dit is belangrijk, omdat regeringsfunctionarissen en westerse media soms een onderscheid willen maken tussen de willekeurige bombardementen van Rusland en het Syrische regeringsleger op Oost-Aleppo en de nauwkeurige en gerichte aanval op West-Mosul, die wordt ondersteund door de Coalitie.


Het lompe antwoord van de leiders van de coalitie onder aanvoering van de VS die de aanval op West-Mosul heeft georkestreerd, is veelzeggend en toont aan dat we terug zijn in de tijd van de Vietnamoorlog toen Amerikaanse officieren graag bereid waren te verklaren dat ze bevolkte gebieden moesten vernietigen om ze te redden.

Rapport Amnesty International - At Any Cost: The Civilian Catastrophe in West Mosul. 11 juli 2017

Patrick Cockburn in The Independent (GB), 14 juli 2017

==============================


Onvertaalde berichten:


De Rif en de hogedrukpan van de Marokkaanse staatseconomie
De armoedzaaiers van de Rif-regio zijn in opstand gekomen. Maar hoe begon die beweging? Wat zijn haar eisen en wat zeggen die over de relatie met het verleden en de snel veranderende economische orde van het land, en over de ongelijke verdeling van politieke macht?
CounterPunch (VS), 14 juli 2017


VS en Groot-BrittanniŽ boven de wet met steun aan Saudische oorlog in Yemen
Als de eigen wetten niet de macht hebben om te voorkomen dat de Amerikaanse en Britse regering medeplichtig worden aan de Saudische staatsterreur in Yemen, maakt dat hun wapenverkopen aan Saudi-ArabiŽ nog niet wettig. Het betekent alleen dat de rechtsstaat een vijgeblad is geworden dat het de VS en Groot-BrittanniŽ mogelijk maakt om illegale oorlogen uit te besteden aan hun stromannen aan de Perzische Golf.
Middle East Eye (GB), 12 juli 2017


Waarom het nog steeds over Palestina moet gaan
In het hart van het Midden-Oosten ligt het historische onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan. Zolang dat niet is opgelost, en de Palestijnen geen vrijheid en eigen land hebben, en er geen gelijke rechten bestaan voor IsraŽli's en Palestijnen, zal er geen vrede in de regio zijn - of misschien wel nergens.
Toespraak van John Pilger tot de Palestinian Expo in London (GB), 10 juli 2017


Kan bevrijding Mosul begin zijn van bevrijding Midden-Oosten van fundamentalisme?
De algemene reactie in Irak en op social media op de herovering van Mosul is er ťťn van vreugde. Maar bij velen zorgt het voor gemengde gevoelens. Het geografische kalifaat van IS is bezig om te vallen, maar de ideologie van de beweging is dat niet.
The Conversation (GB), 10 juli 2017


Zonder ogen in Gaza
De IsraŽlische blokkade van Gaza is volledig afhankelijk van de Egyptische blokkade. Het trotse Egypte, dat de leider van de hele Arabische wereld beweert te zijn, is het dienstmeisje geworden van de IsraŽlische bezetting. Maar de voornaamste verantwoordelijkheid voor de schandelijke situatie in Gaza valt toe aan IsraŽl.
Uri Avnery in Gush Shalom (IsraŽl), 8 juli 2017


De vijand van mijn vijand is mijn....?
De impulsieve Donald Trump heeft zijn jongere evenknie ontmoet: de Saudische prins Muhammad bin Salman, al even impulsief en blind voor de gevolgen op zelfs maar middellange termijn van zijn agressieve initiatieven. En hun gedeelde obsessie met Iran heeft de potentie om een werkelijk wereldwijde crisis in het leven te roepen.
Dilip Hiro in TomDispatch (VS), 6 juli 2017


Nieuwe mantra van neoconservatieven: Iran op rand van instorting
Iran-haviken hebben opeens een nieuwe mantra gevonden: de Islamitische Republiek is als de Sovjet-Unie in de late jaren 80. En de regering-Trump moet werken aan het versnellen van de naderende instorting van het regime.
Jim Lobe in LobeLog (VS), 6 juli 2017


De mythe van een 'Palestijnse economie'
IsraŽl heeft de afgelopen 50 jaar bezetting gebruikt om de Palestijnse economie om te vormen tot een vehikel voor IsraŽlische belangen.
Al Jazeera (Qatar), 6 juli 2017


Het Saudisch-IsraŽlische bondgenootschap
Riyadh heeft haast om zijn opbloeiende relatie met IsraŽl te 'legitimeren', en om alle critici het zwijgen op te leggen.
Rai al-Youm (GB), 2 juli 2017


Nederlandse regering verbolgen over IsraŽlische confiscatie zonnepanelen op West Bank
De Nederlandse regering heeft woedend gereageerd nadat de IsraŽlische autoriteiten tientallen zonnepanelen heeft geconfisqueerd in een afgelegen dorp op de Westelijke Jordaanoever. De zonnepanelen waren gefinancierd met Nederlands regeringsgeld.
Ma'an (Palestine), 1 juli 2017


Irak en de nederlaag van IS
Verschillende segmenten van de Iraakse bevolking, van laag tot hoog, hebben de handen ineengeslagen in de strijd tegen IS. Nu is de tijd gekomen om deze inspanningen uit te breiden tot de periode na de strijd.
openDemocracy (VS), 29 juni 2017


Arabische leefomstandigheden zullen lot bepalen van IS en zijn mentaliteit
De intense wereldwijde speculatie, vooral in de Verenigde Staten, over het lot van de militanten van de Islamitische Staat, die nu uit hun vroegere bolwerken in Mosul en Raqqa worden verjaagd, zou ons eraan moeten herinneren hoe de wereld in recente decennia maar al te vaak een verkeerde inschatting maakte van hieraan gerelateerde gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Zuid-AziŽ.
Rami G. Khouri in Agence Global (VS/Frankrijk), 27 juni 2017


17-7-2017