Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 32

7-8-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Witte Huis van Trump heeft de smaak van oorlog te pakken
- 'Mars der Dwaasheid' naar crisis op de Tempelberg
- Ook Trump wint niet in Afghanistan
en nog tien andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:


Witte Huis van Trump heeft de smaak van oorlog te pakken
De nieuwe sancties en de oplaaiende oorlogen tussen aan de ene kant de loopjongens van de VS - met inbegrip van IsraŽl - en aan de andere kant de door Iran gesteunde krachten geven een gevaarlijk signaal af. Toen Trump in mei in Saudi-ArabiŽ was suggereerde hij dat het conflict tussen de VS en Iran een "strijd tussen goed en kwaad" was. Dit soort religieuze taal doet denken aan de uitspraken van president George W. Bush voor hij in 2003 de illegale oorlog tegen Irak begon. Trump suggereerde dat Iran "verwoesting en chaos" in de regio teweeg bracht. Dat was de dag nadat Iran zijn gematigde president herkoos en in dezelfde tijd dat de VS aan Saudi-ArabiŽ, een land dat verwoesting en chaos teweeg brengt in Yemen, wapens ter waarde van 110 miljard dollar beloofde.


Het Witte Huis van Trump heeft de smaak van oorlog te pakken, net zoals zijn IsraŽlische en Saudische bondgenoten. Dit keer zal de oorlog tegen Iran worden gevoerd. Als West-AziŽ nu al in chaos verkeert, zijn er geen woorden om de toekomst van dit deel van de wereld te beschrijven als een complete oorlog echt zou beginnen.


Lees het hele artikel van Vijay Prashad bij Frontline (India), 4 augustus 2017

==============================


Onvertaalde berichten:


Hoe komt de VS van zijn verslaving aan oorlog af?
We moeten onze inspanningen verdubbelen om te voorkomen dat de oorlogshitsers het voor het zeggen krijgen in onze levens.
Kathy Kelly in Open Democracy (VS), 31 juli 2017


'Mars der Dwaasheid' naar crisis op de Tempelberg
Barbara Tuchman, de Amerikaans-Joodse historica, is uitvinder van de uitdrukking 'de Mars der Dwaasheid'. Zij onderzocht verschillende historische rampen en toonde aan dat deze werden veroorzaakt door pure domheid.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 29 juli 2017


Het masker is af: Trump wil oorlog met Iran
President Donald Trump heeft duidelijk gemaakt - in klare taal en zonder zelfs maar te proberen om zijn dubbelhartigheid te verbergen - dat hij in oktober zal beweren dat Teheran zich niet houdt aan het nucleaire akkoord tussen Iran en de 'P5+1' (VS, Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland). Zelden is er zo openlijk gecommuniceerd over een sinister plan om een wapenbeheersingsakkoord te torpederen en de weg te bereiden voor een oorlog.
LobeLog (VS), 28 juli 2017


Ziet 'bevrijding' er zů uit?
Amerikaanse luchtaanvallen hebben Mosul in puin gelegd. IS is dan misschien wel bezig om zich eruit terug te trekken, maar de Iraakse stad heeft nog een lange weg te gaan.
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 25 juli 2017


Ook Trump wint niet in Afghanistan
Tijdens zijn verkiezingscampagne had Donald Trump regelmatig kritiek op zijn voorganger omdat deze 'niet meer won'. We zijn nu een ruime zes maanden verder sinds Trump president werd. Eťn belangrijke vraag die president Trump voorgelegd moet worden is: hoe kunnen we winnen in Afghanistan?
Informed Comment (VS), 24 juli 2017


De chemische aanval op Khan Sheikhoun
We kunnen tegen Amerikaanse interventie in Irak zijn en toch ook de waarheid vertellen over de chemische wapens van Assad.
The Jacobin (VS), 24 juli 2017


Marokko's opstand in de Rif: Alleen een democratisch antwoord is afdoende
De verkeerde interpretatie van moderniteit en democratie van de Marokkaanse regering vormde al de kern van de opstanden in de Rif in de jaren 1920 en 1950, en nu ook weer in het tweede decennium van de 21e eeuw.
Informed Comment (VS), 21 juli 2017


Einde Amerikaanse steun aan Syrische rebellen betekent doodsteek voor pogingen om Iraanse en Russische invloed in SyriŽ tegen te gaan
Westerse inspanningen om Assad van de troon te stoten en een Soennitisch regime in SyriŽ aan de macht te krijgen zijn mislukt. Hetzelfde geldt voor pogingen om SyriŽ uit de Russische en Iraanse invloedssfeer te krijgen en in die van de VS en Saudi-ArabiŽ. Het afsnijden van financiering van Syrische rebellen door de CIA is het krakkemikkige einde van het mislukte Amerikaanse beleid om tot regime change te komen in SyriŽ en in het Midden-Oosten in het algemeen.
Syria Comment (VS), 20 juli 2017


Burgerdoden in Irak en SyriŽ
Hoewel de Amerikaanse regering zegt dat Amerikaanse luchtaanvallen aan 603 burgers het leven hebben gekost sinds het begin ervan in 2014, schat de groep Airwars in dat de aanvallen minstens 4500 burgerslachtoffers hebben veroorzaakt, waaronder bijna 1000 kinderen.
LobeLog (VS), 19 juli 2017


Het nieuw over Mosul naast dat over Aleppo
Toen Russische en Syrische strijdkrachten vorig jaar Oost-Aleppo bombardeerden, waren kranten en tv-schermen vol smartelijke verslagen over de benarde situatie van gedode, gewonde, getraumatiseerde en vluchtende burgers. In contrast hiermee is er maar weinig van dit soort berichtgeving geweest over de Iraakse stad Mosul, die al vanaf 2015 in puin wordt geschoten door de door de VS geleide coalitie.
Media Lens (GB), 17 juli 2017


Hoe een eeuwigdurende oorlog gaande te houden
Hoe kan de Amerikaanse regering haar oorlogen gaande houden terwijl er soldaten in lijkkisten terugkeren? Waarom is er geen protest onder Amerikanen tegen deze verliezen? Het antwoord is het discours van de 'onbloedige oorlog'.
Peter Van Buren in We Meant Well (VS), 15 juli 2017


Wat de inname van Mosul betekent
In de op een na grootste stad van Irak is de overwinning uitgeroepen. Maar IS is niet verslagen, en de lange oorlog gaat door.
Open Democracy (VS), 13 juli 2017

7-8-2017