Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 35

29-8-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Het spook van de pre-emptieve oorlog
- Internationale gemeenschap moet bloedbad in Yemen halt toeroepen
- Trump net als Obama in de val in Afghanistan
en nog tien andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Het spook van de pre-emptieve oorlog
Trumps oorlogszuchtige retoriek roept de vraag op: zou een pre-emptieve oorlog legaal zijn?

Veel mensen denken dat dit een academisch debat is. Trump - en Amerika - zijn in staat en ook bereid om te doen wat ze willen, en geen jurist kan ze stoppen. Maar de regels die bestaan zijn op zich de moeite waard om kennis van te nemen en een onderzoek naar de geschiedenis ervan leert ons veel over het wezen van de oorlog.

De hoofdregel is dat een aanvalsoorlog illegaal is. Op vrijwel dezelfde manier dat een fysieke aanval van een individu op een ander persoon illegaal is. Technisch gesproken is het illegaal sinds het Kellogg-Briandpact van 1928. De meeste deelnemers aan de Tweede Wereldoorlog hadden dit verdrag ondertekend en daardoor werd het de wettelijke grondslag voor de rechtspraak in Neurenberg, waarbij het onderliggende principe opnieuw werd bevestigd.

Hoe militaristisch de VS ook waren, ze hadden ideologisch gesproken altijd het idee van een pre-emptieve ('preventieve') oorlog verworpen. Totdat het opnieuw werd verpakt als de 'Bush-doctrine': "Het is een zaak van gezond verstand en zelfverdediging dat Amerika zal optreden tegen opkomende bedreigingen voordat die een definitieve vorm hebben aangenomen."

Lees het hele artikel van Larry Beinhart bij Al Jazeera, 25 augustus 2017


Larry Beinhart is de auteur van Wag the Dog, The Librarian en Fog Facts: Searching for Truth in the Land of Spin. Verkrijgbaar via nationbooks.org

==============================


Onvertaalde berichten:


Hoe een veiligheidscrisis Irak terugbracht in de Arabische diplomatie
Landen als Saudi-ArabiŽ laten een nieuwe bereidheid zien om diplomatieke kanalen met Irak te openen. De motivaties daarvoor: een leger dat ze zijn gaan respecteren, mogelijkheden om te verdienen aan wederopbouw, en het tegengaan van Iraanse invloed.
Niqash (Iraq/BRD), 24 augustus 2017


Internationale gemeenschap moet bloedbad in Yemen halt toeroepen
Een gecoŲrdineerde inspanning door de internationale gemeenschap om een oplossing te vinden voor de oorlog in Yemen zou voor een aanzienlijke verbetering kunnen zorgen voor een kleine prijs. Maar winstbejag, bondgenootschappen en grote ego's staan in de weg.
Informed Comment (VS), 23 augustus 2017


Afghanistan en een klassieke denkfout uit de economie
Ondanks zijn vele gebreken en twijfelachtige trekjes was Steve Bannon betrekkelijk solide als het ging om militair buitenlands beleid. Maar minder dan een week nadat Bannon ontslagen was uit zijn baan in het Witte Huis is Trump alweer op de oorlogstrommel aan het slaan - en met graagte.
Foundation for Economic Education (VS), 23 augustus 2017


Wat kunnen 4.000 extra Amerikaanse troepen bereiken dat 100.000 troepen eerder niet konden bereiken?
Bijna zestien jaar na de eerste invasie zijn de VS nog steeds in Afghanistan. En president Donald Trump heeft zojuist plannen aangekondigd om nůg meer troepen in te zetten voor een bezetting die aan de verliezende hand is.
Reese Erlich (Blog, VS), 22 augustus 2017


Trump net als Obama in de val in Afghanistan
Het Bureau of Investigative Journalism houdt sinds 2015 de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan bij. De getallen in dit onderzoek schilderen een somber beeld van een vastzittend en complex conflict dat steeds maar niet wil voldoen aan de hoop van het Witte Huis.
Bureau of Investigative Journalism (GB), 22 augustus 2017


Trump's beurt om te liegen over Afghanistan
Wat president Trump ons ook vertelt over Afghanistan, we kunnen er zeker van zijn dat de leugens over Amerikaanse vooruitgang in het land zullen doorgaan, dat de leugens over de Amerikaanse inzet voor mensenrechten en democratische waarden zullen doorgaan, en de winsten van de militaire bedrijven en drugsbaronnen ook zullen doorgaan. En natuurlijk zal het lijden van het Afghaanse volk zeker doorgaan.
Antiwar.com (VS), 21 augustus 2017


Zestien jaar oorlog in Afghanistan: het verhaal in krantenkoppen
Sinds 2001 zijn de VS al in oorlog in Afghanistan - de langste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis. Krantenkoppen vertellen, in beknopte taal, het verhaal van dit wrede moeras van menselijk geweld en ellende.
Ralph Nader in CounterPunch (VS), 16 augustus 2017


Privatisering van de Afghaanse oorlog? Maak er liever een einde aan
Het is goed mogelijk dat we daadwerkelijk getuige zullen zijn van de privatisering van de langste oorlog. Maar noch het Pentagon, noch een vooraanstaand huurlingenbedrijf zal in staat zijn om de gruwelijke oorlog in Afghanistan te beŽindigen. En gewone Afghanen - die steevast buiten de berekeningen van Amerikaanse experts worden gehouden - zijn de eersten die eronder lijden en de laatsten waarmee rekening wordt gehouden in de oorlogsplannen.
Truthdig (VS), 10 augustus 2017


Oorlog tegen de BDS-beweging is oorlog tegen Amerikaanse democratie geworden
De Amerikaanse regering heeft de oorlog verklaard aan de Palestijnse beweging van Boycott, Desinvestering en Sancties (BDS). Elf Amerikaanse staten hebben al wetgeving aangenomen om de beweging, wier doel het is om druk uit te oefenen op IsraŽl om een eind te maken aan de bezetting van Palestina, tot criminele organisatie te verklaren. Washington heeft de leiding over deze strijd overgenomen en legitimeert op deze manier het anti-democratische gedrag van de afzonderlijke staten.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 9 augustus 2017


Vals spelen in Afghanistan
Trump gebruikt in zijn buitenlands beleid dezelfde regels als wanneer hij golf speelt - en bij het golfen speelt hij nogal eens vals.
Foreign Policy in Focus (VS), 9 augustus 2017


Saudische oorlogsmisdaden in Yemen
Yemen staat op de rand van massale sterfte, veroorzaakt door cholera en hongersnood - maar uiteindelijk door de oorlog.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 9 augustus 2017


Palestijnen verontrust door Netanyahu's gepraat over 'uitwisseling van land'
Ook Netanyahu heeft zich nu uitgesproken voor een controversieel plan voor 'uitwisseling van land' van zijn extreem-rechtse minister van Defensie Lieberman. Het begint er verdacht veel op te lijken dat de rol die Lieberman nu al jarenlang speelt, gericht is op het acceptabel maken van een beleid dat in de progressieve krant Haaretz al vergeleken is met "etnische zuivering".
Jonathan Cook In Middle East Eye (GB), 5 augustus 2017

29-8-2017