Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 37

11-9-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Beide partijen in Golfcrisis op lijst 'belangrijkste markten' voor exportoffensief wapenhandel
- Nucleair akkoord met Iran in gevaar
- De oorlog in Afghanistan: plannen, bombarderen, verliezen
en nog acht andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:

Beide partijen in Golfcrisis op lijst 'belangrijkste markten' voor exportoffensief wapenhandel
De Britse regering wordt ervan beschuldigd het vuur van de Golfcrisis aan te wakkeren, nadat ze beide kanten van het conflict heeft opgenomen in een zojuist gepubliceerde lijst van landen die officieel worden betiteld als "belangrijkste markten" voor de Britse defensie-industrie (ter waarde van 12 miljard pond).


Saudi-ArabiŽ, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein staan met de regionale rivaal Qatar op een lijst van 46 landen die door de ambtenaren van Whitehall worden gezien als mogelijk lucratieve markten voor wapens.


Andrew Smith, de woordvoerder van de Campaign Against Arms Trade (CAAT), zei tegen Middle East Eye: "Het feit dat ondanks de huidige spanningen, Saudi-ArabiŽ en Qatar allebei op de lijst staan, is zeer veelzeggend. Beide regimes bedreigen elkaar en beschuldigen elkaar van het financieren van terrorisme en toch heeft het Verenigd Koninkrijk duidelijk gemaakt dat het geen enkele belemmering wil om aan beide landen wapens te verkopen."


Jamie Merrill bij Middle East Eye (GB), 8 september 2017


==============================


Onvertaalde berichten:

Nucleair akkoord met Iran in gevaar
Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft onlangs gezegd dat Iran de geest van het nucleaire akkoord van 2015 heeft geschonden. Er liggen echter twee fundamentele feiten voor ons: ten eerste dat het nucleaire akkoord zonder meer in het belang is van alle partijen, vooral de VS; en ten tweede dat Iran de overeenkomst niet geschonden heeft.
PeaceVoice (VS), 8 september 2017


De oorlog in Afghanistan: plannen, bombarderen, verliezen
Iedere Afghaanse baby die bij een Amerikaanse luchtaanval gedood is geeft niet alleen aanleiding tot nůg meer rekruten voor bendes die vechten tegen de buitenlanders in hun land en tegen wat zij zien als een Afghaans marionettenleger. Het geeft ook aanleiding tot een toenemende vastbeslotenheid van de kant van veel gewone Afghanen om de buitenlanders hun land uit te krijgen en de corrupte regering eruit te schoppen.
CounterPunch (VS), 8 september 2017


Meer dan miljoen kinderen in Gaza in 'onleefbare' omstandigheden
Meer dan een miljoen kinderen in de Gazastrook leven in verarmde omstandigheden door elektriciteitstekort, dat problemen veroorzaakt voor de volksgezondheid en het onderwijs. Hiervoor waarschuwt de internationale NGO Save the Children. De organisatie heeft ook gezegd dat de voortdurende IsraŽlische blokkade van Gaza's grenzen, toegang over zee en luchtruim, die al sinds 2007 van kracht is, de voornaamste oorzaak is van het elektriciteitstekort.
Informed Comment (VS), 5 september 2017


Palestijnen dringen bij EU aan op einde aan samenwerking met IsraŽlische folteraars
Internationale juridische experts hebben in juni gezegd dat LAW-TRAIN, een samenwerkingsproject van de EU met het IsraŽlische ministerie van openbare veiligheid, de IsraŽlische politie en de IsraŽlische Bar-Ilan universiteit, een schending betekent van zowel de EU-reglementen als het internationale recht. Dit omdat het IsraŽlische ministerie van openbare veiligheid "verantwoordelijk is voor of medeplichtig is aan marteling, andere misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden".
Ali Abunimah in The Electronic Intifada (VS), 4 september 2017


Het risico van de waterstofbommen van de Navo in Turkije
Terwijl een nerveuze wereld een inschatting probeert te maken van de Noord-Koreaanse beweringen over het bezit van een waterstofbom vormen de waterstofbommen van de Navo in Turkije, voor het grijpen van een wispelturige leider, een andere bron van gevaar.
Consortiumnews.com (VS), 3 september 2017


Iran, en een gebrek aan diplomatie
De vijandigheid van Washington jegens Teheran kan, net zo goed als die jegens Pyongyang, uitbarsten in een crisis. Maar wie kan die afwenden?
openDemocracy (VS), 1 september 2017


Dit is altijd een mislukte oorlog geweest
De vraag wat het betekent dat de Afghaanse oorlog "nu de oorlog van Trump" is houdt de grote media bezig. Maar de vraag wat deze door de VS geleide oorlog nog altijd dagelijks betekent voor Afghaanse burgers - en wat escalatie ervan zeker zal betekenen - is kennelijk veel minder interessant.
FAIR (VS), 31 augustus 2017


Watercrisis in Noord-Afrika en Midden-Oosten wordt steeds erger
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika is nu al wereldwijd de regio met de ernstigste watertekorten. Maar deze crisis zal de komende decennia alleen maar erger worden.
The Conversation (GB), 31 augustus 2017


De terreur van de volgende keer
Zolang we de redenen achter de opkomst van Daesh (IS) niet begrijpen en niet aanpakken kunnen we er zeker van zijn dat de val van de terreurgroep alleen maar weer de volgende groep in het leven zal roepen, met een al even misdadige, wanhopige en gewelddadige visie.
Ramzy Baroud in Znet (VS), 30 augustus 2017


Terwijl wereldrijk VS hapert, gaat Trump verder een moeras in
Een 'moeras' is een beeld voor een ingewikkelde of onplezierige situatie waar men maar moeilijk uit kan komen. De pasgeleden aangekondigde oorlogsplannen van president Trump houden dat moeras in stand. Ze komen op een moment dat het Amerikaanse wereldrijk achteruitgaat en zijn leiderschap in de wereld verzwakt. De VS zal leren wat andere wereldrijken hiervůůr al ervaren hebben: "Afghanistan is het kerkhof van wereldrijken".
Popular Resistance Newsletter (VS), 27 augustus 2017

11-9-2017