Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 41

9-10-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De prijs van vrede? Hoe Damascus akkoordjes sluit met verslagen rebellen
- Had Ayatollah Khamenei gelijk over Washington?
- Alleen Amerikanen kunnen de Amerikaanse oorlog tegen Yemen stoppen
en nog tien andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:

Had Ayatollah Khamenei gelijk over Washington?
Khamenei is steeds een criticus geweest van de onderhandelingen met de Verenigde Staten, met het argument dat de VS een oorlogszuchtige onbetrouwbare imperialistisch wereldmacht is, die zich nooit aan zijn woord zal houden en een voorwendsel zal vinden om Iran schade te berokkenen.


Iran is akkoord gegaan met de nucleaire onderhandelingen vanwege het idee dat de sancties zouden worden opgeheven. Die sancties brachten schade toe aan de economie van het land en brachten levens in gevaar (bijv. door te blijven vliegen met een verouderd bestand aan burgervliegtuigen). Terwijl de internationale sancties zijn opgeheven heeft het Republikeinse Congres de sancties juist in stand gehouden, zoals Khamenei voorzag. Veel Europese firma's zijn bang voor de Amerikaanse sancties en hebben daardoor niet geÔnvesteerd in Iran. Iran heeft een belangrijk afschrikkingsmiddel (een nucleair programma dient om plannen voor een invasie te ontmoedigen, zelfs als er geen echte bom wordt gefabriceerd) uit handen gegeven en heeft in ruil daarvoor heel weinig teruggekregen.


Nu maken Trump en de rechts-radicale haviken aanstalten om te bezien of het Congres helemaal kan terugkomen op de overeenkomst (de JCPOA), in feite hun handtekening intrekken en de verplichtingen niet nakomen.


Het enige motief om de JCPOA op te zeggen is om de weg vrij te maken voor een agressieoorlog tegen Iran.

Lees het hele commentaar van Juan Cole bij Informed Comment (VS), 6 oktober 2017

==============================


Onvertaalde berichten:


De prijs van vrede? Hoe Damascus akkoordjes sluit met verslagen rebellen
Critici noemen de verzoeningsovereenkomsten 'overgave' die wordt opgelegd aan een bevolking die weinig keus meer heeft na jaren van bombardementen en uithongering. Maar bieden ze een uitweg voor gemeenschappen die door de oorlog uitgeput zijn?
Jonathan Steele in Middle East Eye (GB), 5 oktober 2017


Verdomme, ik wil niet dat Rahman vermoord wordt
Wat mensen in Afghanistan nodig hebben is brood op de plank, mogelijk gemaakt door waardige arbeid. Maar waar zijn de banen die behoorlijk betalen en waarvoor geen uitbuiting en moorden nodig zijn?
Znet (VS), 4 oktober 2017


De strijd die vůůr ons ligt: dertien vragen over BDS
BDS staat voor 'Boycot, Desinvestering en Sancties'. In 2004 riep de Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) op tot een boycot van IsraŽlische overheidsinstanties en universiteiten vanwege hun directe bijdrage aan de militaire bezetting en overheersing van het Palestijnse volk. Dit werd in 2005 gevolgd door een vťrstrekkende oproep tot boycot, afkomstig van 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties.
Ramzy Baroud in Politics for the People (VS/Palestine), 4 oktober 2017


Alleen Amerikanen kunnen de Amerikaanse oorlog tegen Yemen stoppen
Ondanks twee en een half jaar van brute oorlog weet de gemiddelde Amerikaan niets af van de ongemakkelijke waarheid: dat de VS al die tijd Saudi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten heeft geholpen om een soeverein land te verwoesten dat voor niemand een bedreiging vormt.
Common Dreams (VS), 4 oktober 2017


Iraaks Koerdistan nog steeds onder embargo
Aangezien noch de VS, noch de Russen zitten te wachten op afscheiding van de Iraakse Koerden, is het onwaarschijnlijk dat iemand Irak, Iran en Turkije onder druk zal zetten om het embargo te stoppen.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 4 oktober 2017


Hoe Koerdische onafhankelijkheid centraal staat bij IsraŽlische plannen voor de regio
Het uiteenvallen van het Midden-Oosten zou waarschijnlijk leiden tot chaos. En dat zou ruimschoots uitgebuit kunnen worden door een sterk, met kernwapens bewapend IsraŽl.
Jonathan Cook in The National (UAE), 2 oktober 2017


De nachtmerrie van Vietnam - opnieuw
Ondanks alles is onze imperialistische impuls nog springlevend. De nachtmerrie van de Vietnam-oorlog, waarin 58.000 Amerikaanse soldaten voor niets stierven, is grotendeels vergeten. Dus nu kunnen we dezelfde fatale fouten opnieuw maken - zonder schaamte, berouw of begrip.
Eric Margolis (blog, VS), 30 september 2017


SyriŽ op weg om 'terug te gaan naar wat we eerst hadden'
Het visioen van een intact en functionerend SyriŽ is ver weg, zegt Joshua Landis, directeur van het Centrum voor Midden-Oostenstudie van de universiteit van Oklahoma.
Syria Direct (VS), 28 september 2017


Noord-Korea en Yemen - De prijs van een wereldrijk
Terwijl de woordenstrijd tussen de regeringen van Donald Trump en Kim Jong Un is verworden tot kinderachtig uitschelden en escalerende militaire dreigementen, huivert de wereld als ze aan de mogelijke gevolgen denkt. Intussen is de VS in Yemen al bezig om militair deel te nemen aan wat humanitaire hulporganisaties misdaden tegen de menselijkheid noemen.
Center for Economic and Policy Research (VS), 28 september 2017


Grootste struikelblok voor Saudische vrouwen was nooit het verbod op autorijden
Hoe jong of oud ze ook zijn, Saudische vrouwen worden behandeld als minderjarigen. Zelfs zů dat veel van hen toestemming van hun zonen nodig hebben om te werken, te studeren of te reizen.
Medea Benjamin in Foreign Policy in focus (VS), 27 september 2017


De laagheid van de Amerikaanse militaire basis in IsraŽl
Op maandag 25 september werd de "eerste permanente Amerikaanse militaire basis" in IsraŽl officieel geopend. Natuurlijk heeft het woord 'base' in het Engels veel verschillende betekenissen die niets te maken hebben met legerkampen. Als bijvoeglijk naamwoord betekent het 'immoreel'. Ironisch genoeg lijkt dit wel een treffende benaming te zijn voor de regeringen van zowel IsraŽl als de VS.
CounterPunch (VS), 26 september 2017


Een halve eeuw bezetting
Recensie van 'A Half Century of Occupation - Israel, Palestine, and the World's Most Intractable Conflict' van Gershon Shafir, uitgegeven door University of California Press, Oakland, 2017.
The Palestine Chronicle (VS), 19 september 20179-10-2017