Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 47

20-11-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Oorlog Amerikaanse coalitie tegen ISIS maakt 31 keer zoveel burgerslachtoffers als officieel toegegeven
- Waarom Libanon met alweer een crisis te maken heeft - en wat Saudi-ArabiŽ kan verliezen
- Bezoekers aan de kolonie Afghanistan
en nog zes andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Oorlog Amerikaanse coalitie tegen ISIS maakt 31 keer zoveel burgerslachtoffers als officieel toegegeven
Het Pentagon stelt dat de luchtoorlog tegen ISIS een van de meest nauwkeurige uit de geschiedenis is en dat de bepaling van de doelwitten zo zorgvuldig is dat de 14.000 luchtaanvallen van de VS in Irak slechts 89 burgers hebben gedood.


Maar nu blijkt dat deze bewering van de legerleiding een verbluffende onderschatting is van de werkelijke kosten aan mensenlevens in de drie jaar durende oorlog tegen ISIS. Uit een 18 maanden durend onderzoek door de New York Times blijkt dat de door de VS geleide militaire coalitie in Irak burgers doodt in een tempo dat 31 maal hoger is dan wordt toegegeven.


De verslaggevers Afmat Khan en Anand Gopal berichten: "Dit staat zo ver af van het officiŽle verhaal dat deze oorlog waarschijnlijk de minst transparante uit de recente Amerikaanse geschiedenis is."


Van april 2016 tot juni 2017 bezochten ze bijna 150 locaties in drie door ISIS gecontroleerde gebieden in Noord-Irak. Op deze plaatsen heeft de coalitie luchtaanvallen uitgevoerd tegen doelwitten die te maken zouden hebben met deze strijdgroep. Op de bezochte plaatsen stelden ze vast dat de coalitie naar buiten toe enorm onderschat heeft hoeveel burgers werden gedood tijdens de bombardementen.


Lees het artikel bij Vox (VS), 16 november 2017
Het onderzoek van de New York Times (VS): The Uncounted

==============================

Onvertaalde berichten:


De beproevingen van Benjamin Netanyahu
Corruptie in de IsraŽlische samenleving is vooral endemisch geworden na de bezetting van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza in 1967. Het idee dat gewone IsraŽli's hun intrek kunnen nemen in een Palestijns huis, de familie eruit kunnen zetten en het huis voor zichzelf kunnen opeisen met de volledige steun van leger, regering en rechtbank, staat voor morele corruptie in de hoogste graad.
Ramzy Baroud in Politics for the People (VS/Palestina), 15 november 2017


Waarom Libanon met alweer een crisis te maken heeft - en wat Saudi-ArabiŽ kan verliezen
Net zoals de hysterische tirades tegen Iran in de afgelopen weken dramatische implicaties heeft voor het Midden-Oosten in zijn geheel, is het aftreden van de Libanese premier Hariri een crisis op zich.
The Conversation (GB), 13 november 2017


Achter het gestook van Saudi-ArabiŽ
De Saudi-Arabische monarchie is bezig met het bombarderen van Yemen, het opsluiten van binnenlandse rivalen en het stoken van onrust in Libanon. Intussen gaat de confrontatie met Qatar op een laag pitje door, en die zou een breuk kunnen betekenen in de Gulf Cooperation Council.
Consortiumnews.com (VS), 11 november 2017


Militaire rol CIA in Afghaanse moeras laat zien dat we open democratie nodig hebben in een tijd van verborgen geweld
Een geheime oorlog zal veel minder onpopulair zijn, zo beredeneren de machthebbers. Als de mensen er niet vanaf weten, kunnen ze ook geen lastige problemen veroorzaken. Maar de les van de afgelopen zestien jaar "oorlog tegen terreur", in Afghanistan en elders, is dat openbare informatie, debat en verantwoording de enige manier is om vooruit te komen.
Paul Rogers in OpenDemocracy (VS), 9 november 2017


Sadisme in Afghanistan
In de afgelopen zestien jaar heeft de Amerikaanse oorlogsmachine zich op twee vlakken gedragen als een sadist in Afghanistan. Aan de ene kant maakt ze de vernieling mogelijk die de regering in Kabul heeft losgelaten op de gebieden die ze in haar macht heeft. En aan de andere kant heeft het Amerikaanse militaire apparaat ook de VS zelf geschaad door Amerikaans bloed te verspillen voor een onnodige en doelloze missie.
Antiwar.com (VS), 9 november 2017


Saudische minister: "Libanon in oorlog met ons"
Het christelijke dagblad al-Nahar, standplaats Beirut, heeft bericht dat de Saudische minister voor betrekkingen met de Golfstaten, Thamer al-Sabhan, op 6 november zei dat Saudi-ArabiŽ het niet zal accepteren als Libanon gaat deelnemen aan de oorlog tegen zijn land.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 7 november 2017


Zal Saudische volk blijven toekijken?
Hopelijk zal het volk van Saudi-ArabiŽ niet aan de kant blijven staan, maar de noodzaak zien om hun stem te verheffen en een einde te maken aan de feodale machtsstrijd waar alleen een kleine bovenlaag profijt van heeft.
Antiwar.com (VS), 7 november 2017


Bezoekers aan de kolonie Afghanistan
Washington heeft nog steeds niet geleerd dat er meer dan bruut geweld voor nodig is om oorlogen te winnen en mensen te beÔnvloeden. Trump verklaarde in augustus dat de Amerikaanse troepen in Afghanistan "zullen vechten om te winnen". Maar dat zal nooit lukken als de VS zich blijven gedragen als een koloniale heerser.
Strategic Culture (Rusland), 1 november 2017

20-11-2017