Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 49

4-12-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Media verdoezelen rol Navo in slavenmarkten LibiŽ
- Hoe IsraŽl de Palestijnen uit Groot-Jeruzalem weg "zuivert"
- Geen voedsel, water of medicijnen meer te koop in Yemen
en nog vijf andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Er is deze week geen vertaald bericht.


==============================


Onvertaalde berichten:

Media verdoezelen rol Navo in slavenmarkten LibiŽ
De Amerikaanse en Britse media zijn zich eindelijk bewust geworden van de grimmige realiteit in LibiŽ, waar Afrikaanse vluchtelingen te koop worden aangeboden op slavenmarkten. Maar een cruciaal detail in dit schandaal wordt gebagatelliseerd of zelfs genegeerd in veel berichten: de rol die de Navo speelt in de terugkeer van slavernij in het Noord-Afrikaanse land.
Fairness & Accuracy In Reporting (FAIR, VS), 28 november 2017


Wat, als....? Een alternatieve strategie voor periode na "11 september"
Ik weet niet of er een volgende keer komt, een kans om het nu wťl goed aan te pakken. Maar mochten er nieuwe bedreigingen opkomen, mochten we opnieuw met terreuraanslagen te maken krijgen zoals die van 11 september 2001, dan moet er simpelweg een betere manier zijn om hierop te reageren. Hoewel - eerlijk gezegd - de kans dat president Donald Trump en zijn generaals zo'n manier zullen vinden zo goed als nihil zal zijn.
TomDispatch (VS), 27 november 2017


De mythe van een "schone oorlog"
Trump's kijk op de wereld belooft militair succes op een koopje. Het uit elkaar scheuren van burgerlevens in Irak vertelt een ander verhaal.
openDemocracy (VS), 24 november 2017


Hoe IsraŽl de Palestijnen uit Groot-Jeruzalem weg "zuivert"
IsraŽl is bezig met het voltooien van een plan voor een Groot-Jeruzalem dat de "etnische zuivering" van tienduizenden Palestijnen vereist. Die zullen verdreven worden uit een stad waar hun families al generaties lang gewoond en gewerkt hebben, zo waarschuwen mensenrechtenorganisaties.
Jonathan Cook in Middle East Eye (GB), 23 november 2017


Amerikaans buitenlands beleid in het Midden-Oosten bestaat niet meer
Het is nu Putin die Bashar al-Assad uitnodigt voor vredesbesprekingen in Sochi, die zich onderhoudt met de presidenten van Iran en Turkije, en wiens leger in SyriŽ blijft, terwijl hij ook een goede vriend blijft van Veldmaarschalk-annex-president al-Sisi van Egypte.
Robert Fisk in The Independent (GB), 23 november 2017


Geen voedsel, water of medicijnen meer te koop in Yemen
Duizenden zijn al gestorven en miljoenen lopen gevaar. De blokkade moet onmiddellijk opgeheven worden. Als dat niet gebeurt is het de morele plicht van hulporganisaties en piloten om het door de Saudi's opgelegde doodvonnis te trotseren. Met iedere dag dat de situatie voortduurt roept de nood van miljoenen Yemeni's harder dan de wrede dictaten van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
CounterPunch (VS), 20 november 2017


Boycot, desinvestering en sancties tegen IsraŽl: is dat effectief?
De IsraŽlische regering, die een uiterst agressieve tegenstrategie aan het inzetten is, "gelooft graag dat het op de een of andere manier het gevecht tegen BDS aan het winnen is", maar die kijk op de situatie is "een grote hersenschim". Dit zegt Omar Barghouti, mede-oprichter van de beweging voor boycot, desinvestering en sancties (BDS).
The Real News Network (VS/Can.), 19 november 2017


De niet-erkende dorpen van IsraŽl's Negev: een gids voor beginners
Duizenden Arabische bedoeÔenen in de Negev-woestijn in IsraŽl krijgen geen elektriciteit, water, riolering of wegen van de staat. En hun dorpen hebben voortdurend te maken met de dreiging van sloop.
Foreign Policy in Focus (VS), 16 november 2017


4-12-2017