Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 2

8-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme
- Amerikaanse haviken omarmen Iraanse protestbeweging, maar geven weinig om Iraanse levens
- Yemen: het Guernica van onze tijd
en nog acht andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme

Het echte probleem, dat niet wordt aangepakt, is dat het Midden-Oosten beheerst blijft door despotisme, dictaturen, autocratie, bezettingen, nepdemocratieŽn en folteraars - terwijl de dubbele ¨behoefte aan onderwijs en gerechtigheid, zoals gewoonlijk, volkomen wordt genegeerd. Er was natuurlijk een tijd, dat we konden verwachten dat een Amerikaanse president deze vitale problemen aan de orde zou stellen. Maar met Trump kunnen we dat wel vergeten. In feite is onze enige hoop gericht op het stilzwijgen van Trump, hetgeen hij ons, zoals we allemaal weten, niet zal gunnen.

We kunnen er helaas zeker van zijn dat alle inlichtingendiensten in het Midden-Oosten de volkeren zullen blijven onderdrukken - een van de redenen, vermoed ik, voor het bestaan van ISIS en al-Qaida en al die andere gezelschappen. En mag ik vragen wanneer we kennis zullen maken met de "zoon van ISIS"? Wat voor nieuwe gruwelen kunnen er nog worden vertoond om ons in de mystieke wolk van angst te houden, waarin we nu allemaal leven? En dan zullen we allemaal weer moeten luisteren naar onze leiders en experts die praten over terrorisme, terrorisme en nog eens terrorisme. Soms denk ik dat we zo gewend zijn aan dit woord, dat het een uitroepteken is geworden, dat elke discussie over de toekomst van het Midden-Oosten of onderzoek naar zijn geschiedenis onderdrukt.

Lees het hele nieuwjaarsartikel van Robert Fisk in The Independent (GB), 1 januari 2018

==============================

Onvertaalde berichten:

IsraŽl beweegt richting exclusief Joods Jeruzalem
De IsraŽlische regering heeft een reeks maatregelen in de planning die als doel hebben om Palestijnen volkomen te beroven van hun juridische rechten in Jeruzalem. Zo sluit de regering ieder toekomstig vredesakkoord uit dat gebaseerd is op het delen van de stad tussen IsraŽl en een toekomstige Palestijnse staat.
Ramzy Baroud in Znet (VS), 5 januari 2018


De comeback van IS
Zowel het leger als de steden van Irak zijn uitgeput, en zijn daarmee een voedingsbodem geworden voor een revival van de Islamitische Staat (IS).
openDemocracy (VS), 4 januari 2018


Amerikaanse haviken omarmen Iraanse protestbeweging, maar geven weinig om Iraanse levens
Amerikaanse haviken die beweren dat ze bezorgd zijn over het welzijn van Iraanse demonstranten, hebben een lange geschiedenis van tegenstand tegen diplomatieke inspanningen om het nucleaire programma van Iran binnen de perken te houden. Hun eerdere pleidooien voor militaire aanvallen tegen Iran roepen ernstige vragen op over hun motivatie om nu de demonstranten in het hart te sluiten.
LobeLog (VS), 4 januari 2018


Trump en de zijnen buiten een Iraanse protestbeweging uit waar ze niets van afweten
De IraniŽrs protesteren tegen omstandigheden die door Amerikaans beleid verergerd werden. De haviken in Washington zien de protesten echter alleen maar als mogelijkheid voor 'regime change'.
Foreign Policy in Focus (VS), 4 januari 2018


Yemen: het Guernica van onze tijd
Door het bommentapijt waarmee de Nazi-Duitsers en de Italiaanse fascisten in 1937 over de Baskische stad Guernica in de as legden - op last van generaal Francisco Franco - vonden honderden burgers de dood. Het bombardement werd een symbool voor het uitmoorden van onschuldige burgers. Tachtig jaar later wordt echter een nůg misdadiger campagne gevoerd tegen Yemenitische burgers door Saudi-ArabiŽ, met de Verenigde Staten als medeplichtige.
Common Dreams (VS), 3 januari 2018


VS en IsraŽl wagen hun kans tegen Iran
Het is twijfelachtig of enig Amerikaans-IsraŽlisch plan om Iran en de Iraanse invloed weg te krijgen uit SyriŽ en Libanon veel kans van slagen zou hebben, tenzij het voorziet in een totale oorlog. Maar zelfs dan zou het een gevaarlijke gok worden.
Rai al Youm (GB/Internationaal), 30 december 2017


Ligt VS aan basis Iraanse economische protesten, en gaat Trump ervan profiteren?
Voor zover de protesten voortkomen uit economische nood is de VS zeker een groot deel van het probleem, voor een deel handelend in opdracht van de IsraŽl-lobby en voor deel in opdracht van wapenfabrikanten en oliebelangen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 30 december 2017


Annus Horribilis voor Iraakse Koerden
Het einde van het jaar bracht onenigheid in Iraaks Koerdistan. De noordelijke regio heeft te kampen met een verkleinde invloedssfeer, interne en externe politieke problemen en een financiŽle crisis.
Niqash (BRD/Irak), 28 december 2017


Trump's flagrante hypocrisie over oorlog Yemen
De schijnheiligheid van de regering-Trump kwam duidelijk aan het licht toen Iran aan de schandpaal genageld werd over een ineffectieve Yemenitische raket die in Saudi-ArabiŽ terecht kwam - terwijl de VS de Saudische slachting van Yemenitische burgers ondersteunt.
ConsortiumNews (VS), 21 december 2017


Dreigende crisis voor Turkse president
Dezelfde instrumenten die Erdogan gebruikt heeft om zichzelf tot een soort hedendaagse Ottomaanse sultan te maken keren zich nu tegen hem.
Conn Hallinan in Foreign Policy in Focus (VS), 20 december 2017

8-1-2018