Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 4

22-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin
- De VS en Saudi-ArabiŽ: Twijfelachtig verbond
- Mep tegen IsraŽlische soldaat is meer nieuws dan neerschieten Palestijns kind
en nog tien andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:


Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin
Hoewel Turkije de Koerdische YPG in Afrin terroristen noemt, lijkt het niet te beweren dat ze wat voor terroristische aanval dan ook hebben uitgevoerd op Turks grondgebied. Turkije is verschillende keren getroffen door terroristische aanslagen door ISIS en de YPG heeft de enige effectieve grondtroepen tegen ISIS geleverd. Dus je zou kunnen redeneren dat Turkije dankbaar zou moeten zijn, dat de YPG een einde heeft gemaakt aan het kalifaat van ISIS, waar het opblazen van Istanbul en andere steden werd voorbereid.

Maar in werkelijkheid hebben de Turkse autoriteiten nooit veel belangstelling gehad voor het oprollen van ISIS in SyriŽ. Een deel van hun vijandigheid tegen de YPG is ontstaan omdat deze groep ook gevochten heeft tegen door Turkije gesteunde Arabische fundamentalistische guerrilla's in SyriŽ. Door deze aanval op Afrin hoopt Turkije hun positie in het noorden van SyriŽ te versterken.

Meer naar het oosten in Jazira (het Turkse Cezire) zijn strijders van de YPG onmisbaar geweest om de provincie Raqqa te heroveren op ISIS. De Koerden zullen zich verraden voelen door de Verenigde Staten die het nauwelijks voor hen opgenomen hebben tegen Turkije. Het State Department heeft alleen gezegd dat het Turkse offensief niet erg bevorderlijk is voor de situatie.

Het is nog onduidelijk of de artillerie-aanvallen op de Koerdische enclave Afrin in opdracht van de grillige Turkse president Tayyip Erdogan vooral voor de publieke tribune zijn bedoeld of dat dit het begin is van een poging door Turkije om het gebied te bezetten en/of etnisch te zuiveren.

Juan Cole bij Informed Comment (VS), 20 januari 2018

==============================


Onvertaalde berichten:

De VS en Saudi-ArabiŽ: Twijfelachtig verbond
Als het pas verschenen boek Fire and Fury een beetje klopt, gelooft Trump dat hij het IsraŽlisch-Palestijnse conflict kan oplossen door dicht tegen de Saudi's aan te schurken. Dat is een droombeeld; de Saudi's hebben Trump nu juist precies waar ze hem willen hebben.
Znet (VS), 20 januari 2018


Regering Trump wil eeuwigdurende oorlog in SyriŽ tegen Iran
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hield op 17 januari een toespraak waarin hij zich uitspraak vůůr een eeuwigdurende oorlog in SyriŽ. De toespraak was een mengelmoes van onverenigbare uitspraken en zat vol onzorgvuldige en tendentieuze beweringen, maar het meest verontrustend was nog de vastbeslotenheid om Amerikaanse troepen voor lange tijd in oostelijk SyriŽ te houden.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 18 januari 2018


Mep tegen IsraŽlische soldaat is meer nieuws dan neerschieten Palestijns kind
Het gebeurde op 14 december 2017, in het dorp Nabi Saleh op de bezette Westelijke Jordaanoever. De 16-jarige Ahed Tamimi sloeg en schopte tegen een gewapende IsraŽlische soldaat. Een reeks berichten over dit incident in de westerse media vermeldden niet dat IsraŽlische soldaten zojuist haar 14-jarige neefje hadden neergeschoten en ernstig - naar het op dat moment leek zelfs dodelijk - verwond. De berichten lieten ook onvermeld dat de IsraŽlische soldaten deel uitmaken van een militaire troepenmacht die de Westoever al 50 jaar bezet houdt.
FAIR (Fairness and Accuracy in Reporting, VS), 17 januari 2018


TunesiŽ terug op scherp van de snede
Terwijl ze de zevende verjaardag vierden van de verdrijving van president Zine al-Abidine Ben Ali, gingen TunesiŽrs ook de straat op om te demonstreren. Het was een demonstratie in een reeks van vele tegen de regering en haar economische beleid. Sinds 2015 zijn dat er alleen maar meer geworden. Wat is er gaande, en waar moet het heen met het land?
The Conversation (GB), 17 januari 2018


Op leugens gebouwd: oorlog tegen Iran
Opnieuw wordt er een beroep gedaan op angstzaaierij om een oorlog goed te praten. Veertien jaar na de verwoesting van Irak heeft de Amerikaanse regering een oorlog tegen Iran op het oog.
Le Monde diplomatique (Fr.), januari 2017


Trump keert zicht tegen Pakistan
Henry Kissinger merkte ooit terecht op dat het vaak gevaarlijker is om een bondgenoot te zijn van de Verenigde Staten dan een vijand. Het meest recente slachtoffer van deze trieste gemeenplaats is Pakistan, al jarenlang een trouwe bondgenoot van de VS.
Blog Eric Margolis (VS), 13 januari 2018


Iran is niet onze vijand, geen steunpilaar van terreur en geen tirannie
Laten we stoppen met roepen om de val van de Iraanse regering, en de IraniŽrs de kans geven om zelf hun problemen met die regering op te lossen.
CounterPunch (VS), 12 januari 2018


Trump's nep-steun voor de Iraanse protesten
IraniŽrs aan alle zijden van het politieke spectrum zijn tegen het beleid en de acties van de Amerikaanse president gekant.
Reese Erlich in 48hills (VS), 11 januari 2018


Norman Finkelstein over de vele leugens over Gaza
IsraŽl heeft te maken met een mogelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof. Onderwerp: de campagne tegen Gaza in 2014, waarin meer dan 2100 Palestijnen gedood werden, waaronder meer dan 500 kinderen. Voor meer hierover interviewde Democracy Now de politicoloog Norman Finkelstein, auteur van het nieuwe boek Gaza: An Inquest into Its Martyrdom.
Interview door Amy Goodman Democracy Now! (VS), 10 januari 2018


IsraŽl zet twintig organisaties - waaronder Nobelprijs-winnaars - op 'zwarte lijst' vanwege BDS
De IsraŽlische regering kondigde op 7 januari aan dat het leden en vertegenwoordigers van twintig buitenlandse NGO's de toegang van het land ontzegt. De groepen - waaronder het American Friends' Service Committee, winnaar van de Nobelprijs voor Vrede in 1947 - hebben zich alle uitgesproken vůůr een boycot van het land vanwege de bezetting van Palestina.
teleSUR (Venezuela), 7 januari 2018


IsraŽl maakt zichzelf tot paria door toegang aan activisten te ontzeggen
Als een Joodse moeder is het voor mij uiterst belangrijk om mijn kinderen een gevoel van Joodse identiteit en waarden mee te geven. Maar onze identiteit als Joodse familie wordt ook op een andere manier zichtbaar: in de verantwoordelijkheid om kritisch te denken en zoveel mogelijk moreel te handelen. Dat betekent ook dat we ons uitspreken vůůr het stoppen van de mensenrechtenschendingen die IsraŽl begaat tegen Palestijnen.
Forward (VS), 7 januari 2018


Westerse medeplichtigheid voedingsbodem voor humanitaire crisis Yemen
Een belegerde en uitgehongerde bevolking wordt naar de rand van hongersnood geduwd. Groot-BrittanniŽ, de VS en Frankrijk moeten hun relatie met Saudi-ArabiŽ dringend kritisch gaan bekijken.
openDemocracy (VS), 5 januari 2018


22-1-2018