Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 6

5-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Geschiedenis herhaalt zich: Koerden niet meer dan pion voor VS
- Crisis Yemen gaat ons allemaal aan
- Ommekeer in VS-politiek SyriŽ brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten
en nog tien andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Ommekeer in VS-politiek SyriŽ brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten
Tot nu toe had president Trump weinig veranderd aan de strategie van president Obama in Irak en SyriŽ, die gewelddadiger was dan ze er op het eerste gezicht uitzag. Maar die strategie was ook voorzichtig, omdat Obama een scherp inzicht had in wat er mis kon gaan bij dergelijke ondernemingen. Hij zorgde ervoor zijn hand niet te overspelen of zich te laten manipuleren door regionale machten.


De politiek van de VS in SyriŽ en Irak na ISIS die nu tevoorschijn komt vanuit de regering Trump heeft verdergaande doelstellingen dan eerder het geval was, maar blijft vaag over hoe die kunnen worden bereikt. Er is eenzelfde wolkje wensdenken in de toespraak van minister van buitenlandse zaken Tillerson te bespeuren als het wolkje dat al eerder rampen voor de VS veroorzaakte in het Midden-Oosten.


Lees het hele artikel van Patrick Cockburn bij The Independent (GB), 26 januari 2017

==============================


Onvertaalde berichten:


Geschiedenis herhaalt zich: Koerden niet meer dan pion voor VS
Het enige waar de Koerden op kunnen rekenen is de geschiedenis: die heeft hen altijd, zonder mankeren, verraden. De Koerden worden steeds in de rol geworpen van pion in de schaakpartijen van machtige landen. Ze doen een groot deel van het harde werk, en worden opgeofferd als schaakmat in zicht komt.
AntiWar.com (VS), 2 februari 2018


Crisis Yemen gaat ons allemaal aan
In Yemen zijn cholera en hongersnood losgelaten door mannen die jagen op de overwinning. De gezichten van lijdende en stervende kinderen - de gevolgen van deze jacht - zijn schokkend. Dit is zo duidelijk verkeerd, maar verandert er iets, geopolitiek gezien?
Common Dream(VS), 1 februari 2018


Meer bommen voor een overwinning in Afghanistan
In een prachtig voorbeeld van onbedoelde ironie kwam de Amerikaanse minister van Defensie, generaal James Mattis, in Vietnam aan op 24 januari - dezelfde dag dat we te horen kregen dat er meer luchtaanvallen in Afghanistan zouden komen.
Strategic Culture Foundation (Rusland), 31 januari 2018


Waarom valt Turkije Afrin aan?
Wat Erdogan, Iran en Rusland te winnen hebben bij een bloedige oorlog tegen de opstandige Koerdische bevolking van Afrin.
Red Pepper (GB), 31 januari 2018


Verraderlijke oversteek
In 2017 kwamen meer dan 55.000 Afrikaanse migranten aan in Yemen, veel daarvan tieners uit SomaliŽ en EthiopiŽ waar weinig werk is en ernstige droogte mensen naar de rand van hongersnood drijft. Ze zitten gevangen in het armste land van het Arabische schiereiland, dat nu - tegelijk met verschillende door de droogte getroffen Noord-Afrikaanse landen - te maken heeft met de ergste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog.
Voices for Creative Nonviolence (VS), 30 januari 2018


VS moeten SyriŽ niet langer als pion gebruiken
In plaats van contraproductieve dreigementen te uiten dat Amerikaanse troepen voor onbepaalde tijd in SyriŽ zullen blijven, moeten de Amerikanen druk zetten op Turkije om zich terug te trekken uit Afrin.
Middle East Eye (GB), 30 januari 2018


Geheime dienst IsraŽl krijgt voor eerste keer te maken met onderzoek naar marteling
Voor de eerste keer in de geschiedenis krijgt een ondervrager van de IsraŽlische geheime politie Shin Bet te maken met een strafrechtelijk onderzoek naar beschuldigingen van marteling.
Jonathan Cook in Al Jazeera (Qatar), 30 januari 2018


De oorlog zonder einde - en dat is niet de Oorlog tegen Terreur
Vietnam: het is er altijd. Vanuit het verleden beÔnvloedt het nog steeds de toekomst van de Amerikanen.
TomDispatch (VS), 28 januari 2018


De spionnen die IsraŽlische propaganda op je tijdlijn posten
In de afgelopen jaar heeft een vroegere inlichtingendienst-officier leiding gegeven aan de wereldwijde oorlog van IsraŽl tegen BDS, de beweging voor boycot, desinvestering en sancties.
The Electronic Intifada (VS), 24 januari 2018


Turkije begint cynisch offensief tegen Koerden in Rojava
De militaire inval in Afrin is gebaseerd op valse vooronderstellingen en is een grimmig bewijs van de sterke aversie die de Turkse staat tegen de bevrijde Koerden heeft.
ROAR Magazine (Internationaal), 22 januari 2018


Een 'blauwe' generatie en protesten in Iran
De recente protesten in Iran waren geen deel van een georganiseerde beweging met uitgesproken doelen. Ze kunnen het beste begrepen worden als de ongerichte schreeuw van een ontevreden jeugd. En diens gebrek aan ideologie, ahistorische kijk op de wereld en gefrustreerd rechtsgevoel kan net zo makkelijk leiden tot cynische manipulatie als dat het een kan basis worden voor nationale vernieuwing.
MERIP (VS), 22 januari 2018


Zeldzame blik in manier waarop Amerikaanse heerschappij in Midden-Oosten werkt
De Amerikaanse elite die het buitenlands beleid bepaalt heeft nog steeds de blik op het Midden-Oosten gericht - vanwege de olie en vanwege de strategische locatie.
Foreign Policy in Focus (VS), 19 januari 2018
5-2-2018