Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 10

5-3-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Gevaar voor gewapend treffen Turken en Amerikanen bij oplopende spanning in SyriŽ
- Nu is er een kans om de door de VS gesteunde slachting in Yemen te stoppen
- Nucleair akkoord met Iran blijft minst slechte optie
en nog zeven andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:


Gevaar voor gewapend treffen Turken en Amerikanen bij oplopende spanning in SyriŽ
De oorlogen in SyriŽ hebben nu zolang geduurd dat het bijna onmogelijk is geworden ze te beŽindigen. Een paar dingen zijn inmiddels vast komen te staan: Assad zal aan de macht blijven in Damascus, maar zijn gezag zal zich niet over het hele land uitstrekken. ISIS is verslagen, simpelweg overmeesterd door het aantal van zijn vijanden. Maar Rusland, de VS, Turkije en Iran zijn nu zo verwikkeld in SyriŽ, dat ze niet kunnen toelaten dat hun lokale bondgenoten en zetbazen worden vernietigd.


Rijdend door de van regenwater doordrenkte vlaktes die de Koerden de laatste drie jaar hebben veroverd, verbaas ik me over de enorme uitgestrektheid van het gebied, maar ook over de kwetsbaarheid. Op een dag kunnen Damascus en Ankara zich verenigen om de Koerden te vernietigen en de bereidheid van de VS om hun veiligheid te garanderen zal na verloop van tijd afnemen. Een stad als Manbij kan tijdelijk profiteren van het politiek uiteenvallen van SyriŽ, maar het ligt te dicht bij te veel frontlijnen en zal moeite hebben om te overleven. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van SyriŽ als geheel.


Lees het hele artikel van Patrick Cockburn in The Independent (GB), 2 maart 2018

==============================


Onvertaalde berichten:


Omdat er niets is
De vloed van corruptie-schandalen waardoor de familie Netanyahu, hun helpers en bedienden wordt overspoeld, lijkt niet te zorgen voor vermindering van zijn populariteit onder diegenen in IsraŽl die zichzelf "het Volk" noemen.
Uri Avnery in Gush Shalom (Isr.), 3 maart 2018


Nu is er een kans om de door de VS gesteunde slachting in Yemen te stoppen
Dit is de eerste echte kans om de door de VS uitgevoerde moordpartijen te stoppen in tenminste ťťn van de tť vele landen waar Amerikaanse bommenwerpers, piloten, speciale eenheden en andere delen van de moordmachine van het Pentagon worden ingezet.
Phyllis Bennis in Common Dreams (VS), 1 maart 2018


Saudi-Arabisch opperbevel ontslagen vanwege moeras Yemen
Het Saudische kabinet, met koning Salman aan het hoofd, heeft de stafchef van het leger en verschillende andere hoge officieren met pensioen gestuurd. Algemeen wordt aangenomen dat het paleis ongeduldig is geworden over het moeras waarin het land zich begeven heeft in de al drie jaar durende oorlog in Yemen, die de ergste humanitaire crisis ter wereld in het leven heeft geroepen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 27 februari 2018


Nucleair akkoord met Iran blijft minst slechte optie
Als de VS zich terugtrekt uit het akkoord over de Iraanse kernenergie zal ze het niet kunnen herroepen. Rusland en China zullen hun veto uitspreken over nieuwe VN-sancties, en er zullen weinig of geen bondgenoten van de VS te vinden zijn die willen meegaan in ťťnzijdige sancties die worden opgelegd aan een benadeelde partij (i.e. iran), en die ten koste gaan van hun economische belangen.
Peter Jenkins in LobeLog (VS), 26 februari 2018


Afrin staat in brand; waar blijft politiek links?
Na de Turkse invasie van Afrin zou internationaal politiek links toch de straat op moeten stromen in alle grote hoofdsteden. Maar de straten zijn stil - afgezien van een paar Koerdische activisten - en demonstraties van solidariteit zijn zeldzaam.
William Eichler in openDemocracy (VS), 23 februari 2018


Saudis bereiden opening consulaat in Basra voor en Iran opent grens voor Irakezen
Irakezen kunnen nu een speciale zone in buurland Iran bezoeken waarvoor ze geen visum hoeven aan te vragen, over de grens bij Basra. Sommige plaatselijke inwoners zien de open grens als een cynische economische en politieke zet waarmee Iran geholpen is, maar Irak niet.
Niqash (Irak/BRD), 22 februari 2018


Waarom het verhaal van de Palestijnen verteld moet worden
Van het opeisen van de Palestijnse Arabische keuken tot aan 'gejudaÔseerde' Arabische straatnamen en het herschrijven van de geschiedenis: IsraŽl en zijn supporters weten van geen ophouden. IsraŽl is bang voor het vertellen van het Palestijnse verhaal omdat de IsraŽlische regering begrijpt dat juist het vertellen van deze geschiedenis verzet heeft opgeroepen, in alle vormen die dat de afgelopen 70 jaar heeft aangenomen.
Ramzy Baroud in Politics for the People (Blog, VS/Pal.), 21 februari 2018


In Turkije gaat regeren per decreet
President Recep Tayyip Erdogan - zo zegt men in Turkije - is nu de reÔncarnatie van de Franse koning Lodewijk de Veertiende: l'ťtat, c'est moi (Ik ben de Staat). Iedereen die Erdogan dwars zit wordt gezien als staatsvijand, van wat voor politieke richting hij of zij ook is.
Vijay Prashad in The Hindu (India), 20 februari 2018


Geen rechtvaardigheid in onze wereld
De westerse leiders die de misdadige oorlog tegen Irak fabriceerden zijn er tot dusver zonder kleerscheuren afgekomen. In feite is hetzelfde verschrikkelijke lot sindsdien ook SyriŽ, Yemen en delen van SomaliŽ ten deel gevallen. Waren deze rampen soms ook vergissingen door gebrekkig werk van de inlichtingendiensten?
Eric Margolis (Blog, VS), 17 februari 2018

5-3-2018