Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 12

19-3-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- VS onder Trump nog steeds belangrijkste wapenexporteur - en Yemenieten blijven prijs betalen
- Pompeo, 'Big Oil' en de aanval op het Iran-akkoord
- Amerikaanse aanval op Syrische burgers was schending internationaal recht, zegt VN
en nog zeven andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:

VS onder Trump nog steeds belangrijkste wapenexporteur - en Yemenieten blijven prijs betalen
Onder het bewind van Trump slaan de regering van de VS en de wapenproducenten hun slag door wapens te verkopen aan andere landen. Een rapport van de Security Assistance Monitor laat zien dat in 2017 voor meer dan 80 miljard dollar aan wapenleveranties aan het Congres werden voorgelegd.


De enorme wapenverkopen tijdens het eerste regeringsjaar van president Donald Trump laten een toename van 5,7 miljard dollar zien in vergelijking met wat de regering-Obama in zijn laatste jaar in 2016 voorstelde. Het topjaar voor Barack Obama was 2010 toen voor 102 miljard dollar aan verkopen aan andere regeringen werd voorgesteld aan het Congres.


De grootste afnemer van VS-wapens bij de overeenkomsten die werden voorgelegd door de regering-Trump was Saudi-ArabiŽ. De door de Saudi's met Amerikaanse steun gevoerde oorlog in Yemen heeft al duizenden burgers het leven gekost en geleid tot massale sterfte door ondervoeding. De regering-Trump stelde voor om in 2017 voor bijna 17,9 miljard dollar aan wapens te verkopen aan Saudi-ArabiŽ.


Josť Olivares in the Intercept (VS), 14 maart 2018

==============================


Onvertaalde berichten:


Voordracht Pompeo vergroot kans op oorlog in Midden-Oosten
De pas voor benoeming voorgedragen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is een havik die tegen het nucleair akkoord met Iran gekant is. Maar dit akkoord naar de prullenbak verwijzen zou een kettingreactie van geweld in het hele Midden-Oosten ontketenen.
The Conversation (GB), 15 maart 2018


Het Iraakse dodental, vijftien jaar na de Amerikaanse invasie
Aantallen werken verlammend, vooral als ze tot in de miljoenen reiken. Maar bedenk daar alsjeblieft bij dat iedere gedode persoon door iemand anders liefgehad werd.
Medea Benjamin en Nicolas Davies in Common Dreams (VS), 15 maart 2018


Pompeo, 'Big Oil' en de aanval op het Iran-akkoord
Alles wat u hoeft te weten over Mike Pompeo is dat hij voor het grootste deel van zijn leven een zakenrelatie is geweest van de gebroeders Koch. Als Iran weer onder sanctieregime komt, verhoogt dit de olieprijzen en zouden de Kochs miljarden dollars rijker worden. Vandaar dat men er zo op gebeten is om het Iran-akkoord af te breken.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 14 maart 2018


Amerikaanse aanval op Syrische burgers was schending internationaal recht, zegt VN
In de week van 5 maart beschuldigden onderzoekers van de Verenigde Naties een door de VS geleide coalitie van schending van het internationaal recht vorig jaar, toen de coalitie een school in SyriŽ bombardeerde waarbij tenminste 150 burgers de dood vonden.
LobeLog (blog, VS), 13 maart 2018


De les die Trump's regering niet wil leren over Yemen
Zowel de regering van Trump als die van Obama hebben de afgelopen drie jaar twee fantasieverhalen naar voren gebracht om de Amerikaanse medeplichtigheid aan de humanitaire ramp in Yemen te verdoezelen.
Just Security (VS), 12 maart 2018


Palestijnse jeugd moet zich bevrijden van dubbele onderdrukking
De realiteit voor de Palestijnen wordt gevormd door drie machten: de IsraŽlische bezetting die hen tiranniseert, de onderdanige Palestijnse Autoriteit die vooral de eigen belangen dient, en de verontwaardigde en zonder leider optredende Palestijnse jeugd, die door beide gevangen wordt gehouden.
Ramzy Baroud in Politics for the People (blog, VS/Pal.), 7 maart 2018


Media vlakken Amerikaanse rol in ellende SyriŽ uit en roepen VS op om meer ellende toe te brengen
De Britse en Amerikaanse berichtgeving over de Syrische situatie doet aan grove misleiding van haar lezers over de rol van hun eigen regeringen in de ramp. Ze dringt er bij het publiek op aan om een nog grootschaliger westerse militaire interventie in het land te accepteren zonder de gevolgen van die stap te onderzoeken.
FAIR (Fairness & Accuracy in Reporting, VS), 7 maart 2018


Media schreeuwen moord en brand over Oost-Ghouta maar zwegen over door VS gedode Syrische burgers
De Amerikaanse pers heeft de aandacht weer op SyriŽ gericht, waar door Rusland gesteunde Syrische regeringstroepen honderden burgers hebben gedood in een al weken durend lucht- en artilleriebombardement van het door opstandelingen bezette Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. Een jaar geleden, toen luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie meer Syrische burgers doodden dan aanvallen door IS-strijders of Russische bombardementen, deden de Amerikaanse media er echter het zwijgen toe.
Antiwar.com (VS), 6 maart 2018


Peperdure campagne is dekmantel voor genocide in Yemen
Een in januari aangekondigd plan van de door Saudi-ArabiŽ geleide coalitie tot "vergroting van de capaciteit van de havens van Yemen om humanitaire hulp in te voeren" zal die zo noodzakelijke import niet verhogen maar juist verlagen. In de verwrongen geest van mannen als Mohammed bin Salman, Rex Tillerson en Boris Johnson - voor wie zelfs het uitmoorden van een heel volk kennelijk een nobele zaak is zolang het dient om Iran in toom te houden - moet dit doorgaan voor humanitaire inzet.
CounterPunch (VS), 5 maart 2018

19-3-2018